Η χώρα γυρίζει σελίδα

Ιστορική ημέρα η σημερινή. Μετά από 8 χρόνια σε καθεστώς μνημονίων, η χώρα γυρίζει σελίδα. Το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα-μνημόνιο ολοκληρώθηκε και από σήμερα ξεκινά η προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Τα μνημονιακά μέτρα δεν μπορούν να καταργηθούν με μαγικό ραβδί. Η ζημιά που έγινε την τελευταία οκταετία στην χώρα είναι μεγάλη και χρειάζεται χρόνος – χρόνια για την αποκατάστασή της.

Αν θέλαμε να παρομοιάσουμε την χώρα με βαριά ασθενή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ήταν για μια οκταετία σε κώμα στην εντατική. Από σήμερα, σταματά η μηχανική υποστήριξη και ο ασθενής αναπνέει μόνος του και επιστρέφει σε θάλαμο νοσηλείας.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο ασθενής δεν είναι έτοιμος να τρέξει ... κατοστάρι. Χρειάζεται χρόνο αποκατάστασης, υπομονή και προσοχή για να μην επιστρέψει σε ... μηχανική υποστήριξη. Ο χρόνος αποκατάστασης δεν μπορεί να προσδιοριστεί ωστόσο και μόνο ότι η χώρα βγήκε από την εντατική και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη είναι μια πολύ χαρούμενη και αισιόδοξη είδηση.

Υ.Γ. Για να μην ξεχνιόμαστε, μέρα που είναι σήμερα, η χώρα οδηγήθηκε σε κώμα στην εντατική από την πολιτική και το 15% έλλειμμα που άφησε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου που με την πολιτική που ακολούθησε ανέβασε τα σπρεντ στο ... Θεό και δημιούργησε κρίση δανεισμού.