Ξενογιαννακοπούλου: Ενίσχυση των ΚΕΠ-Σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας για ΑμεΑ

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσίασε το πρωί στη Βουλή τροπολογία για την ενίσχυση των ΚΕΠ και τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας για ΑμεΑ, στο Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας-Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Στην παρέμβασή της στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, υπογράμμισε:

«Ενισχύουμε σημαντικά το Θεσμό των ΚΕΠ με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες και κοινωνικό πρόσημο με γνώμονα την προστιθέμενη αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΕΠ για το κοινωνικό σύνολο, ιδίως σε όρους έγκαιρης εξυπηρέτησης των πολιτών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Δημιουργούμε για πρώτη φορά Ειδική Υπηρεσία εξυπηρέτησης ΑμεΑ.

Ειδικότερα, η τροπολογία που καταθέσαμε αποσαφηνίζει και επικαιροποιεί το πλαίσιο των προσλήψεων στον Κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (ΔΥΠ) που στελεχώνει τα ΚΕΠ. Με ΚΥΑ συστήνονται θέσεις μετά από γνώμη του οικείου φορέα, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη γεωγραφική θέση και τον μόνιμο πληθυσμό του οικείου δήμου.

Για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής για πρώτη φορά δύναται να προσλαμβάνονται για συγκεκριμένες θέσεις, δημόσιοι υπάλληλοι με απαραίτητο προσόν την πιστοποιημένη γνώση γραφής Braille και της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Προχωράμε άμεσα σε πρώτη φάση στην κάλυψη των 155 κενών οργανικών θέσεων στα ΚΕΠ με ανοικτή προκήρυξη με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, με την οποία θα αναγνωρίζεται η εμπειρία και η προϋπηρεσία».