Επίσκεψη και συναντήσεις εργασίας του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελου Τόλκα στην Ημαθία

Την Παρασκευή 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στο νομό Ημαθίας κοινή επίσκεψη και συναντήσεις εργασίας με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των συντονιστών των δομών της περιοχής και των φιλοξενούμενων με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελου Τόλκα.

Ο Υφυπουργός μαζί με τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών επισκέφθηκαν τις δομές της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας όπου είχαν διεξοδική συζήτηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την ένταξη των αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στις δομές της Ημαθίας και την απασχόληση τους με απόλυτα νόμιμο τρόπο στην αγροτική παραγωγή. 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με τους εκπροσώπους του ΔΟΜ και της UNHCR να στηρίζουν με θέρμη την πρωτοβουλία. Τέθηκαν πλήθος ερωτημάτων και εκφράστηκαν προβληματισμοί για μια σειρά ζητημάτων στον υφυπουργό και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός τόνισε ότι πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης. Όπως υπογράμμισε: «Ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του αγροτικού κλάδου και στην ανάγκη κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης προσφυγικών πληθυσμών. Η παρουσία πολλών και τόσο σημαντικών διεθνών οργανισμών αναβαθμίζει την εικόνα της Ημαθίας».

Στις επισκέψεις συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του μεταποιητικού κλάδου του Νομού Ημαθίας με τους οποίους έγινε λεπτομερής συζήτηση. Ακολούθησε συνάντηση του Υφυπουργού και των εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών με τους εκπροσώπους όλων των αγροτικών συλλόγων της Ημαθίας. Στην συζήτηση που έγινε δόθηκαν οι απαιτούμενες απαντήσεις και διευκρινήσεις σε συγκεκριμένα και πρακτικά ζητήματα για την απασχόληση στις αγροτικές εργασίες.