Θεοδωρικάκος: Μοντέλο συναίνεσης και στο νομοσχέδιο για το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και κράτους

Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πρόκειται να ακολουθήσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και στη σύνταξη του νομοσχεδίου που θα αφορά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Αυτοδιοίκησης και Περιφερειών.

Το ανακοίνωσε στην παρέμβασή του στην εκδήλωση για τα «7α Βραβεία Αυτοδιοίκησης», που οργάνωσε η Ένωση Δημάρχων Αττικής και η ΠΕΔΑ και στην οποία τιμήθηκαν πρόσωπα και φορείς που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην Αυτοδιοίκηση και στο Κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα ζητήσει τις απόψεις των φορέων και των κομμάτων πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας την ευρύτερη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει καθώς σε τέτοιου είδους ζητήματα τα κόμματα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Αναφερόμενος στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι,  ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι κανένα έργο δεν πρόκειται να χαθεί καθώς θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα έχει πραγματικούς πόρους.

Απονέμοντας τα βραβεία ο κ. Θεοδωρικάκος εξήρε το έργο των δύο κοινωνικών οργανώσεων, της «Κιβωτού του Κόσμου» και του «Χαμόγελου του Παιδιού», που προσφέρουν ξεχωριστές κοινωνικές υπηρεσίες και «συμβάλουν καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή, στην κοινωνική αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, εκεί που το κράτος υστερεί. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Αττικής κ. Παύλο Καμάρα που τον προσφώνησε είπε: «Είπατε αγαπητέ πρόεδρε, «ο κ. 288», αναφερόμενος σε εμένα.  Αυτό που θέλω να πω για την πατρίδα μας, είναι ότι το μοντέλο της συναίνεσης, των συγκλίσεων, του διαλόγου, των συμφωνιών, των συμβιβασμών, όπου χρειάζεται, είναι υποχρεωτικό για όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε οτιδήποτε έχει σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα διέρχεται μία περίοδο δύσκολων σχέσεων με την Τουρκία, προκλητικών απειλών, ωμών παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, πράγματα τα οποία ποτέ οι Έλληνες δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «η Αυτοδιοίκηση ενώνει και οφείλει να ενώνει τους ανθρώπους γιατί αφορά τα προβλήματα της ζωής. Και τα προβλήματα δεν είναι ούτε μπλε, ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα, ούτε ροζ, ούτε τίποτα». Και επισήμανε ότι ως υπουργός Εσωτερικών δεν ξεχωρίζει τους δημάρχους και τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές ανάλογα με την πολιτική ταυτότητα των ανθρώπων που υπηρετούν αυτούς τους θεσμούς.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι, τόνισε ότι «πρόθεση της κυβέρνησής μας είναι, το σύνολο των προγραμματισμένων έργων που είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, να εκτελεσθούν μέχρι ενός. Όσοι φαντάζονται ή ονειρεύονται ότι αυτή η κυβέρνηση σκοπεύει να έχει πελατειακές συμπεριφορές, έχουν προφανώς μπερδέψει τα πράγματα. Ήμουν, όμως, υποχρεωμένος, μόλις διέγνωσα ότι από ένα πρόγραμμα 1,250 δις ευρώ υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι μόλις 134 εκατ. ευρώ, να ενημερώσω τον κόσμο της αυτοδιοίκησης. Κανένα πρόγραμμα έργων δεν σταματά και κανένα έργο δεν θα σταματήσει διότι από τη στιγμή που είδαμε ότι υπάρχει το πρόβλημα, έχουμε φροντίσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να ετοιμάσουμε ένα νέο πρόγραμμα με πραγματικά χρήματα, πραγματικούς πόρους για να μη χαθεί ούτε ένα πραγματικό έργο. Ούτε ένα έργο δεν πρόκειται να χαθεί για κανέναν Δήμο της χώρας, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση ή από οποιαδήποτε άλλη συνθήκη επικρατεί σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.  Καθαρές κουβέντες».

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ το οποίο είχε χρηματοδότηση αποκλειστικά και μόνο από το ΠΔΕ, κατά τίποτα δεν επηρεάζεται και «ήδη αρχίσει η χρηματοδότηση των Δήμων με μια σειρά έργα, δράσεις και παρεμβάσεις πολύ μεγάλης αξίας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των Δήμων, των Περιφερειών και του κράτους, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Θα διευκρινίζει τι παραμένει στην κεντρική εξουσία, τι στην αποκεντρωμένη διοίκηση του κράτους και τι μεταφέρεται περαιτέρω στην Τοπική και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η πολιτική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει  τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης περαιτέρω. Ενισχύοντας την αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες, προφανώς θα την ενισχύσει και με νέους πόρους και με νέο προσωπικό, καθώς θα μεταφερθεί προσωπικό που σήμερα βρίσκεται σε υπηρεσίες που σήμερα ασκούν κρατικές αρμοδιότητες. Καθαρές αρμοδιότητες, αυτή είναι η βασική μας αρχή.

Για να το πετύχουμε αυτό ζητώ τη στήριξη και τη συμμετοχή σας. Θέλω να είστε συνεργάτες, όπως το συζητήσαμε κ. Πρόεδρε της Ένωσης Δημάρχων στη μεταξύ μας συνάντηση και ασφαλώς το ίδιο επιθυμώ κ. Πρόεδρε της ΠΕΔΑ. Όπως φυσικά εξυπακούεται ότι θα συνεργαστούμε με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Αλλά σας λέω προκαταβολικά ότι είμαι αποφασισμένος να ζητήσω τις απόψεις των άλλων κομμάτων, γύρω από αυτό το νομοσχέδιο, από τώρα. Δεν πρόκειται να περιμένω να φτιάξω ένα νόμο και να έλθω δέκα μέρες πριν την ψήφισή του και να τον δώσω σε διαβούλευση και να ψηφιστεί όπως θα ψηφιστεί. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Νομίζω, πλέον, δεν υπάρχει μεγάλο πολιτικό κόμμα σε αυτή τη χώρα που να του λείπει η εμπειρία της διακυβέρνησης. Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε όλη τη γνώση και όλη την εμπειρία που έχουμε. Να ακούσουμε τον κόσμο της αυτοδιοίκησης, να ακούσουμε, κυρίως, ανθρώπους που έχουν διατελέσει για πολλές τετραετίες στελέχη αυτού του θεσμού και τους οποίους εκτιμούμε πάρα πολύ για το έργο τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα σε τέσσερις μήνες, να είναι ουσιαστικό και να αποδώσει περαιτέρω όφελος στους πολίτες. Και αν καταφέρουμε κι αυτό να το ψηφίσουμε όλοι μαζί, ευχής έργο θα είναι, καλό θα είναι. Αλλά και να μη καταφέρουμε να το ψηφίσουμε όλοι μαζί, το ότι θα έχουμε πάρει εγκαίρως υπ’ όψιν μας τις δημιουργικές απόψεις όλων των κομμάτων,  πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Αυτή είναι η πρακτική μας. Θα είμαστε μαζί, γιατί, θυμηθείτε, ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι».