Τη διευκόλυνση της απομακρυσμένης-εργασίας από το σπίτι, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

Με Κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε ο Τάσος Μπαρτζώκας προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας ζητάει την αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου της απομακρυσμένης εργασίας, η οποία ωφελεί ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς τις βοηθάει να συνδυάσουν αρμονικά τους πολύπλευρους ρόλους τους.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Μπαρτζώκας, ενώ για τον εργαζόμενο-η προβλέπεται βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας να εργάζεται περιοδικά εκτός του μόνιμου χώρου εργασίας του, το αμφιλεγόμενο σε ερμηνεία νομοθετικό πλαίσιο δυσχεραίνει ιδιαίτερα την ομαλή εφαρμογή της. Ως αποτέλεσμα, η απομακρυσμένη εργασία στην Ελλάδα παραμένει «άσκηση επί χάρτου», εμποδίζοντας τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να αποκομίσουν τα πολλαπλά οφέλη της.

Κατά την επαφή του Τάσου Μπαρτζώκα με πολίτες του γυναικείου φύλου, τίθεται έντονα το ζήτημα της εναρμόνισης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Οι σύγχρονες μητέρες, μολονότι διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και φρέσκες γνωστικές δεξιότητες, αναγκάζονται συχνά να υπαναχωρήσουν από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και ανέλιξη, λόγω του ότι δεν τους προσφέρονται επαρκείς  ευκαιρίες διευκόλυνσης των πολλαπλών ιδιοτήτων τους.

Η διάχυση της απομακρυσμένης εργασίας στην Ελλάδα, κατά τα πρότυπα πλείστων χωρών που την εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία, συνδυασμένη με λοιπές δράσεις, όπως πχ την επέκταση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, θα ενίσχυε την απασχολησιμότητα των γυναικών, συνεπώς θα εμπέδωνε και την ισότητα των φύλων, διότι ως γνωστόν διέρχεται μέσω της εργασίας αλλά θα ενδυνάμωνε και την ισορροπημένη οικογενειακή ζωή.