Ερώτηση της Φρόσως Καρασαρλίδου για τις ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργίας της Μονάδας Θεραπείας του ΟΚΑΝΑ Βέροιας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών για την Μονάδα του ΟΚΑΝΑ Βέροιας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την έλλειψη προσωπικού αλλά και από τις ακάλυπτες ανάγκες των χρηστών, κατέθεσε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φρόσω Καρασαρλίδου, μετά και την πρόσφατη επίσκεψή της στο χώρο της Μονάδας Θεραπείας, η οποία εξυπηρετεί ήδη 180 άτομα και καλύπτει, εκτός της Ημαθίας και άλλους 4 νομούς, με μόνο δύο άτομα ως μόνιμο θεραπευτικό προσωπικό.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει πολλές λειτουργικές ελλείψεις σε θέσεις ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών κ.ά, ενώ οι χρήστες αυξάνονται και η ζήτηση για θεραπεία μεγαλώνει. Παρατηρείται επίσης παντελής έλλειψη σε υλικοτεχνική υποδομή που αφορά τους χρήστες, σε χώρους για το προσωπικό και για θεραπευτικές ομάδες, ενώ η ασφάλεια της Μονάδας καλύπτει μόνο λίγες ώρες της ημέρας και εν γένει η ελλιπής χρηματοδότηση δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Επειδή, ως γνωστόν, η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ Βέροιας εκπληρώνει μια επιτακτική ανάγκη του νομού καθώς ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα πολυάριθμων πολιτών και των οικογενειών τους, που δίνουν καθημερινά τη μάχη της απεξάρτησης, παράλληλα με την ευθύνη για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και της συνοχής του κοινωνικού ιστού προς όφελος της δημόσιας υγείας, αλλά και της πρόνοιας για μετακίνηση, στέγαση, την διαβίωση και την επαγγελματική επανένταξη των χρηστών, η βουλευτής ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς, εάν εξετάζουν:

Το ενδεχόμενο της δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνησης όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα καθώς και την περίπτωση δημιουργίας υπνωτηρίων και αυτόνομης διαβίωσης, όπως έχει γίνει σε άλλους δήμους, για να καλυφθεί η ανάγκη των εν λόγω ατόμων για στέγαση και αξιοπρεπή διαβίωση.

Η κα Καρασαρλίδου ζητά να ενημερωθεί, πως προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού, ενόψει μάλιστα της αύξησης των χρηστών και ποια είναι η εθνική πολιτική της Ν.Δ. για το πρόβλημα και ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας που προκαλούν οι καθιερωμένες και οι νεότερες παράνομες ουσίες και που απαιτούν ευρείες, συνεχείς και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.