Καρασαρλίδου: Ισχύει ή όχι, η τρίμηνη παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων

Από την βουλευτή Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου ανακοινώθηκαν τα εξής: "Με την αναστολή λειτουργίας των ΚΕΠΑ μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού, δεν κατέστη εφικτό να εξεταστούν τα αιτήματα πολιτών, για παράταση αναπηρικών συντάξεων, παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών, παράταση επιδομάτων λόγω αναπηρίας και παράταση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας στις περιπτώσεις αναπηρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση (12-3-20) της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, για όσους αναστέλλεται  η εξέταση των αιτημάτων τους, παρατείνεται για 3 μήνες η καταβολή αναπηρικής σύνταξης προνοιακών παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, η καταβολή όλων των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας καθώς και η ασφαλιστική ικανότητα. 

Μέχρι σήμερα όμως καμία καταβολή από τις ανωτέρω δεν έχει παραταθεί, ενώ παρήλθε και η ημερομηνία της αναστολής λειτουργίας των Επιτροπών (31 Μαρτίου 2020), χωρίς να έχει ορισθεί περαιτέρω παράταση της, για τον Απρίλιο, που εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, βρίσκονται «ξεκρέμαστοι», με τις καθημερινές τους ανάγκες να μένουν ακάλυπτες και σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και επιβίωσης.

Ας απαντήσει η Κυβέρνηση: ισχύει ή όχι, η τρίμηνη παράταση καταβολής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, λόγω  αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ;

Κι αν ναι, ας μεριμνήσει εγκαίρως και ας δώσει άμεσα λύση, κάτι που εναγωνίως ζητάει με επιστολή της και η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ".