Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άρση του Ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης υπέβαλλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου, ώστε να ενταχθούν σειρά αγροτικών προϊόντων στη λίστα που δημιουργείται αυτή την περίοδο στη Ρωσία για μια σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα εισαχθούν στη χώρα τους με μηδενικούς δασμούς, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος του COVID-19 στη διατροφική επάρκεια και στην οικονομία της χώρας.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι: «Η Ρωσία σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος του COVID-19 στη διατροφική επάρκεια και στην οικονομία της χώρας, πρόκειται να προβεί σε προσωρινή άρση των περιορισμών και των δασμών στις εισαγωγές μιας σειράς βασικών αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρωθυπουργός, έκανε λόγο για άνοιγμα “πράσινων διαδρόμων” για συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία θα εισαχθούν στη χώρα με μηδενικούς δασμούς.

Ανάμεσα στα προϊόντα που πρόκειται να εισαχθούν στην επικράτεια της Ρωσίας χωρίς δασμούς φαίνεται να περιλαμβάνονται το βοδινό και το αρνίσιο κρέας, το γάλα, το κοτόπουλο, τα αβγά, το αλεύρι, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το καρότο και τα μήλα, προϊόντα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως “κοινωνικά απαραίτητα” από κυβερνητικό διάταγμα του 2010.

Φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά ελληνικά προϊόντα όπως τα νωπά οπωροκηπευτικά, τα οποία υφίστανται συνολική απαγόρευση εισαγωγής στη ρωσική αγορά από το 2014 (λόγω του ρωσικού εμπάργκο) όσο και η κομπόστα ροδάκινου, η οποία εισάγεται μεν στη ρωσική αγορά αλλά με δασμό 18%, δεν πρόκειται να επωφεληθούν αυτής της ευνοϊκής κατάστασης. Οι μηδενικοί δασμοί στην κονσέρβα ροδάκινου θα μπορούσαν την παρούσα στιγμή, να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία αύξησης των πωλήσεων ενός προϊόντος που πολύ πρόσφατα επλήγη με επιπρόσθετο δασμό 25% κατά την εισαγωγή του στην αγορά των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η δυνατότητα εισαγωγής στη ρωσική αγορά, νωπών οπωροκηπευτικών με μηδενικούς δασμούς θα αποτελέσει διέξοδο εμπορίας για αρκετά ελληνικά προϊόντα όπως πχ τα κηπευτικά, τα νωπά οπωροκηπευτικά όπως το ροδάκινο, το κεράσι, το βερίκοκο, η φράουλα κλπ που την παρούσα περίοδο αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα διάθεσης λόγω των περιορισμών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπλέον, πληθαίνουν οι φωνές φορέων των αγροτών που ζητούν να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η επανεξέταση του ρωσικού εμπάργκο, η άρση του οποίου υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να αποτελέσει μία διέξοδο για τις εξαγωγές ελληνικών νωπών αγροτικών προϊόντων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους υπουργούς, ποιες είναι οι ενέργειες που πρόκειται να αναλάβουν ώστε η κομπόστα ροδάκινου αλλά και άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να περιληφθούν στη λίστα που δημιουργείται αυτή την περίοδο στη Ρωσία προκειμένου στη συνέχεια να εισάγονται στη ρωσική αγορά χωρίς δασμούς και αν προτίθενται να ζητήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη στοχευμένη άρση τουλάχιστον μέρους του ρωσικού εμπάργκο, ώστε να ξανανοίξει αυτός ο σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα κλπ).