Logo

Επαφές στην Ημαθία για μελλοντικές συνεργασίες είχε ο Γενικός Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν

Διερευνητική επίσκεψη για να εξετάσει αν υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ουζμπεκιστάν και επιχειρηματιών της Ημαθίας πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Γενικός Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν Αλίμ Κασίμοφ. Ο κ. Κασίμοφ πραγματοποίησε μια σειρά επαφών (ενημέρωση για τις επαφές του σε νέα ανάρτηση) και το μεσημέρι έκανε μια παρουσίαση της χώρας του στα μέσα ενημέρωσης.

«Ελπίζω να ήταν ωφέλιμες οι συνεργασίες με τους φορείς της Ημαθίας» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης. «Έγινε μια υψηλού επιπέδου συζήτησης και αναφερθήκαμε στα βασικά σημεία συνεργασίας μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που ήρθα στην Ημαθία. Μου άρεσε και θα έρθω ξανά» σχολίασε ο κ. Κασίμοφ.

Μιλώντας για την πατρίδα του σημείωσε τα εξής:

Το Ουζμπεκιστάν είναι μια χώρα με 33 εκατομμύρια κόσμο, από την οποία πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος και ως κράτος αναβαίνει οικονομικά. Φέτος γιορτάζουν 26 χρόνια ανεξαρτησίας. Παρά την κρίση, το Ουζμπεκιστάν έχει ανάπτυξη 8% με επενδύσεις ξένων κρατών (18 δις δολάρια οι συναλλαγές). Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι σε ισορροπία. Κατέχει την 5η θέση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από όλες τις χώρες τις κεντρικής Ασίας, έχει την πιο σταθερή πολιτική κατάσταση. Το σύστημα των τραπεζών δουλεύει πολύ καλά. Νέοι νόμοι διευκολύνουν τους επενδυτές. Από πέρσι δίνουν μεγάλο βάρος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν ελεύθερες οικονομικές ζώνες στην χώρα. Αν κάποια ελληνική χώρα θέλει να επενδύσεις σε αυτές τις ζώνες (3-7 εκ. ευρώ) έχουν απαλλαγή φορολογίας.

Τους ενδιαφέρουν εταιρείες που αφορούν: κατασκευές αυτοκινήτων, κατασκευαστικές εταιρείες για οδοποιία, εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας, επεξεργασίας σκουπιδιών, παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης φρούτων, επεξεργασίας δέρματος, παραγωγή χημικών προϊόντων, παραγωγή οικοδομικών υλικών, τροφίμων, εστίασης, παραγωγής ηλεκτρολογικών προϊόντων, προϊόντων νέας τεχνολογίας.

Για τον πολιτισμό είπε ότι έχει προστατευόμενες πόλεις από την Ουνέσκο. Υπάρχουν πόλεις Ελληνικές (Μπουχάρ, Χιβά).

Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για τουριστικές επισκέψεις στην Ελλάδα, στα μέρη που έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος.Επίσης είπε ότι γι αυτούς που θέλουν να μεταβούν για τουριστικούς λόγους το Ουζμπεκιστάν, σε δυο μέρες βγάζουν βίζα. Επίσης στο Ουζμπεκιστάν η εγκληματικότητα είναι κοντά στο μηδέν.

Απαντώντας σε ερώτημα για την θέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κοινωνία του Ουζμπεκιστάν απάντησε ότι ήταν ο μόνος ειρηνικός «κατακτητής». «Ήταν ένας ειρηνικός παγκοσμιοποιητής» απάντησε ο κ. Κασίμοφ και πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη απήχηση στους Ουζμπέκους οι οποίοι δίνουν και το όνομά του στα παιδιά τους. Σε άλλη ερώτηση είπε γι αυτόν ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας αλλά δεν υπάρχει ακόμη επίσημη θέση του Ουζμπεκιστάν για το θέμα.

Αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν σε επένδυση στο Ουζμπεκιστάν, μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου ή στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας ή στο Επιμελητήριο.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb