Μανιάτης: "Να αποδυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανακόψουμε την αυτοδυναμία της ΝΔ" (video)

Στην Βέροια βρέθηκε την Τετάρτη ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου κεντροαριστερού φορέα, Γιάννης Μανιάτης. Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών. Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μανιάτης είπε:

«Έχω γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Τα μηνύματα των πολιτών είναι ενότητα και ανατροπή. Το κύριο αίτημα είναι να ενωθούμε, να ενώσουμε δυνάμεις, να βρούμε συνισταμένες πολιτικών και μετά τις εκλογές να πάμε όλοι μαζί. Ήμουν ο πρώτος που κατέθεσε την άποψη ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να συνεργαστούμε μετά την εκλογή αρχηγού. Το δεύτερο μήνυμα είναι ανατροπή της στασιμότητας. Το ποσοστό που έχουμε δεν μας αναλογεί, δεν βολευόμαστε με αυτό και πρέπει να το ανατρέψουμε με νέο κόμμα, νέο αρχηγό και νέα πολιτική. Αυτή η ανατροπή έχει ωριμάσει στην κοινωνία. Ο πρώτος πολιτικός μας στόχος είναι να αποδυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδηγήσουμε σε στρατηγική ήττα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας που εξαπάτησαν τους πολίτες, πρέπει να επιστρέψουν στο ποσοστό που ήταν πριν. Είναι μια παράταξη που συνεργάζεται με το ακροδεξιό Πάνο Καμένο. Ο δεύτερος στόχος είναι να ανακόψουμε την πολιτική αυτοδυναμία της Ν.Δ. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι λύση η ΝΔ αλλά η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Οι βασικές δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού, δεν απαντούν στην ερώτηση με ποιον θα συνεργαστούν. Εμείς είμαστε βασική δύναμη στο εκλογικό σκηνικό και με βάση το πρόγραμμα που θα καταθέσουμε, θα συζητήσουμε με ποιον θα συνεργαστούμε. Είμαι αισιόδοξος με την συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές και πιστεύω ότι θα φτάσουν τους 150.000 πολίτες. Εκπροσωπούμε τους μη προνομιούχους και αυτών την εμπιστοσύνη θα κερδίσουμε».

Σε ερωτήσεις που του έγιναν απάντησε:

Αν μετά τις εκλογές θα υπάρξει ενότητα: «Μετά τις εκλογές η παράταξη θα μείνει ενωμένη. Είναι αδιανόητο να έρθουν να ψηφίσουν 150.000 και να υπάρξει κάποιος που θα διασπάσει την ενότητα. Πρότεινα την ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά διαπίστωσα ότι υπάρχει μια συμφωνία Φώφης – Θεοδωράκη. Τους κάλεσα να διορθώσουν το λάθος τους και να προχωρήσουμε στην ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων, πριν το ιδρυτικό συνέδριο».

Για τις εκλογές και τους υποψηφίους: «Οι πολίτες θα ψηφίσουν ανατρεπτικά και αντισυμβατικά. Η Φώφη Γενηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν. Δεν μπορούν να κάνουν την ανατροπή. Ο Καμίνης, πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό του στίγμα. Ένας αρχηγός, ένα κόμμα, συγκεντρωμένες οι δυνάμεις στους στόχους μας. Η παράταξη δεν θα είναι του 6% αλλά 18% και πάνω».

Για την συμμετοχή στις εκλογές: «Ένα νούμερο 150.000 πολιτών θα είναι επιτυχημένο. Συμμετοχή 50.000 πολιτών, δεν θα είναι επιτυχία".

Αν στηρίξει άλλον υποψήφιο στον δεύτερο γύρο: «Εγώ θα είμαι στον δεύτερο γύρο, ρωτήστε άλλους».

Συνεργασία με ακροδεξιά: «Είμαι περήφανος που εμείς κάναμε μόνο προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Κάναμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μειώσαμε το δημόσιο χρέος, με το ταμείο αλληλεγγύης διασφαλίζουμε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Προοδευτικός ή συντηρητικός είναι κάποιος από τις πράξεις σου».

Για τον αριθμό υποψηφίων και την εκλογική διαδικασία: «Ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγάλος. Για τις εκλογές, ήθελα να εφαρμόσουμε την εξ αποστάσεων ψηφοφορία. Οι μηχανισμοί φοβήθηκαν και δεν έχουμε εξ αποστάσεως ψηφοφορία και πολλά Debate».

Γιατί αλλάζει το όνομα: «Το καλοκαίρι μαζί με την Φώφη Γεννηματά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο δημιουργήσαμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ήταν το πρώτο μας μεγάλο βήμα, σε υλοποίηση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουμε σε ένα νέο φορέα με επανίδρυση. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι συνεπές με την απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται αλλά δεν μεταλλάσσεται πολιτικά. Όλοι πιστεύουμε ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις».

Κλείνοντας ο κ. Μανιάτης είπε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε στην πολιτική ένα νέο πολιτικό πολιτισμό και να αξιολογούμαστε από τι έκανε ο καθένας μας στην ζωή του πριν μπει στην πολιτική, τι πρόσφερε στην πολιτική και τι προτείνει».

Τον Γιάννη Μανιάτη προλόγισε ο Τάσος Τόλιος, υπεύθυνος των διαδικασιών στην περιοχή Βέροιας.