Συνεδρίασε το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας - Ποια έργα γίνονται

Την τακτική του συνεδρίαση εν όψει χειμώνα πραγματοποίησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ημαθίας. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη σφοδρή βροχόπτωση και οι εικόνες που παρουσίασε ο κ. Μπαρμπαρούσης, προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Ημαθία ήταν σοκαριστικές (άσφαλτος ξηλώθηκε, δρόμοι υπέστησαν καθίζηση και έγιναν απροσπέλαστοι, γεφυράκια διαλύθηκαν, χωράφια καλύφθηκαν από νερό κ.α.).

Στην συνεδρίαση προέδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης ο οποίος τόνισε ότι έγιναν άμεσα οι ενέργειες για να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη ο νομός για να προχωρήσουν ταχύτατα κάποιες διαδικασίες όπως η διεκδίκηση αποζημιώσεων. Για τις αποζημιώσεις ο κ. Μπαρμπαρούσης είπε ότι οι δήμοι Βέροιας και Νάουσας θα τρέξουν γρήγορα για να πληρώσουν ζημιές οικοσκευών, οι ζημιές στα χωράφια θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ ενώ τέλος τα καταστήματα που υπέστησαν βλάβες από την πλημμύρα θα καταθέσουν αιτήσεις στην Αντιπεριφέρεια.

sno55

Έργα που τρέχουν ή θα τρέξουν

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και σε έργα που γίνονται ή θα γίνουν το επόμενο διάστημα για πολιτική προστασία. Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Γίνονται παρεμβάσεις στον Αλιάκμονα 700 χιλιάδων ευρώ.
  • Σε φάση τευχών δημοπράτησης βρίσκεται έργο στον Λουδία 738 χιλιάδων ενώ άλλο ένα για τον ίδιο ποταμό ύψους 300 χιλιάδων βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο βρίσκεται έργο παρεμβάσεων στις τάφρους Αγκαθιάς και Αγίας Τριάδας ύψους 383 χιλιάδων.
  • Στο Ελεγκτικό βρίσκεται έργο ύψους 369 χιλιάδων για καθαρισμό των κοιτών των Μεγαλορέματος, Αρίπιτσας, Κουτίχας, Στενημάχου, Τριλόφου.
  • Τέλος στην φάση υπογραφής σύμβασης βρίσκεται ένα άλλο έργο ύψους 150 χιλιάδων για καθαρισμό και ενίσχυση αναχωμάτων στα ρέματα Αγκαθιάς, Κυψέλης, Τριλοφιάς, Προδρόμου, Παλατιτσίων, Βεργίνας.

Γιατί πλημμυρίσαμε

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπαρμπαρούσης αναφέρθηκε στους λόγους που πλημμύρισαν περιοχές της Ημαθίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ποσότητα του νερού που έπεσε ήταν πρωτόγνωρη (180 χιλιοστά βροχής ενώ στο παρελθόν τα μεγαλύτερα νούμερα έφθαναν τα 120), γιατί υπάρχουν που δεν έχουν την επάρκεια να καλύψουν τις ανάγκες, λόγω κακού σχεδιασμού και άλλα έργα που έχουν επάρκεια αλλά δεν συντηρήθηκαν.

Ο κ. Μπαρμπαρούσης τόνισε ακόμη ότι στην Ημαθία δεν συναντάμε εικόνες καταστροφής άλλων περιοχών επειδή υπάρχουν δάση στο βουνό και επειδή έχουν γίνει αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Για τις χιονοπτώσεις ο κ. Μπαρμπαρούσης είπε ότι αν και ζητήθηκε η έγκριση τεσσάρων θέσεων για χειριστές μηχανημάτων, για δίμηνες συμβάσεις, απορρίφθηκε το αίτημα επειδή δεν...χιόνισε ακόμη.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Καρακώστογλου, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας ο οποίος τόνισε ότι ο Νομός Ημαθίας είναι από τους πιο οργανωμένους της χώρας και κάλεσε τους υπηρεσιακούς φορείς να είναι σε ετοιμότητα εν όψει χειμώνα.