Οι επαγγελματίες

Του Τάσου Τασιόπουλου

- Στην Ελλάδα σήμερα έχει καταντήσει πρότυπο ώστε αυτός που τα καταφέρνει στον αθέμιτο πλουτισμό, αυτός που είναι δίχως αναστολές, αυτός που είναι τόσο “έξυπνος” να είναι πάντα με τους κερδισμένους και να φαίνεται ικανός να αρπάζει το καλύτερο για τον εαυτό του.

- Ουσιαστικά πρόκειται δηλαδή γι' αυτόν που έχει μόνον δικαιώματα και καμιά υποχρέωση.

- Σε μια τέτοια περίπτωση πρόκειται για εκείνη την ομάδα ανθρώπων που σε κάθε κοινωνία παραμένει σε μορφωτική και γλωσσική καθυστέρηση.

- Αυτό μαζί με την εμπορευματοποίηση της πολιτικής βοηθάει να διαμορφωθεί ο τύπος των διεκδικητών της εξουσίας που εύστοχα χαρακτηρίζεται “επαγγελματίας της πολιτικής”.

- Το ενδιαφέρον για τα κοινά, η δημιουργική φιλοδοξία, το ταλέντο και η στράτευση στο κοινωνικό όραμα δεν έχουν καμιά πέραση.

- Φτάσαμε λοιπόν στο 2018 και οι Έλληνες διαλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα ότι η χώρα πτώχευσε και ότι το πρώτο τουλάχιστον μνημόνιο – αλλά και όσα αναγκαία ακολούθησαν- επιβλήθηκαν για να αποφευχθούν τα χειρότερα από μια άτακτη χρεωκοπία. Κατά συνέπεια αντί να ψάχνουμε την αιτία που οδήγησε τη χώρα σε πτώχευση - και άρα να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του - αποδίδουμε όλα τα κακά στο μνημόνιο.

- Βέβαια κάποιος πρέπει να μας κάνει εντατικά μαθήματα ώστε να καταλάβουμε ότι ο λόγος που χρεοκοπήσαμε ως χώρα είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι αγορές και ότι ο κίνδυνος τώρα επανέρχεται επειδή θριαμβολογούμε ότι “βγαίνουμε σ' αυτές”.

- Προφανώς αν θέλουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν θα πρέπει στη ζυγαριά να βάλουμε και όσα καλά έφεραν οι προηγούμενες διαχειρίσεις όπως η οργανωμένη και συντεταγμένη πολιτεία, οι καλού επιπέδου κοινωνικές παροχές, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τα αεροπλάνα, τα λιμάνια, οι δρόμοι, οι υπολογιστές και ένα σωρό άλλες παροχές για καλύτερη ζωή.

- Δυστυχώς σήμερα αναπόφευκτη εξέλιξη είναι η υπέρβαση και των επαγγελματιών της πολιτικής από τους επαγγελματίες της δημοσιότητας.

-Το γοητευτικότερο προϊόν σήμερα για κατανάλωση στην πολιτική αγορά είναι οι επιδόσεις στην δημοσιότητα.

- Για τον κόσμο δεν έχει σημασία τι φρονούν, τι επαγγέλλονται, ποια κατάρτιση έχουν, ποιες γνώσεις περί του αντικειμένου διαθέτουν αρκεί να γράφουν στο γυαλί και έτσι πορεύονται από τον πρωθυπουργό μέχρι τους αγράμματους στρατηγικούς σχεδιαστές.

- Έγινε όμως και αυτό. Ο Καμμένος παρομοίασε τον εαυτό του με τον ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ και τον Τσίπρα με τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, και ας μας κουβάλησαν μετά το ξεπούλημα στο ΣΚΟΠΙΑΝΟ και την μεταπώληση στο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ στη ΜΕΡΚΕΛ δηλαδή μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες των κυβερνώντων και πολλά “περίεργα” με τις ΜΚΟ και με την στέγαση και την σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών.

- Βέβαια μετά το φιάσκο του ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ, και την γκάφα της εξόδου στις αγορές των υψηλών επιτοκίων, ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι έχασε τη μάχη με τον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και καταλαβαίνει ότι ο βασικός του αντίπαλος είναι το ΠΑΣΟΚ για να απομείνει ζωντανός στο πολιτικό παιχνίδι μετά την επερχόμενη ήττα όποτε και αν γίνουν εκλογές και γι' αυτό ξεσηκώνει εδώ και καιρό τον ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, αλλά και με την επιτυχία σ΄αυτό με το μπλέξιμο στο “Αλβανικό” και τις ενδεχόμενες “Τσαμουριές” όλη η “ΕΓΝΑΤΙΑ” από Γιάννενα ως Θράκη θα είναι μονοψήφια για τον ΣΥΡΙΖΑ και μηδενική για τον ΚΑΜΜΕΝΟ.

ΥΓ1. Επί τέλους προγραμματίζεται ΠΑΝΗΜΑΘΙΩΤΙΚΟ συλλαλητήριο για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ στην μοναδική ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ.

- Προφανώς και στις 30 Ιουλίου δεν πρέπει να πέφτει καρφίτσα στον Γιδά.

ΥΓ2. Διαχειριστής ιστοσελίδας της πλάκας όταν ερωτηθεί, δηλώνει εκδότης εφημερίδας εννοώντας “τον τοίχο του “ ως ντουβάρι που είναι, ληγουρευόμενος να ζαπώσει κανένα ψίχουλο από δημόσιο χρήμα, έτσι όπως κάνουν....οι εκδότες.

- Ας είναι γίνεται πιο εύκολα τρακαδόρος κανενός ποτού στα μπαράκια και έτσι γλιτώνει το 20/ρικο του γιου του.

ΥΓ3. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ από Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης που ήταν εξαιτίας του ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ πρέπει να γίνει κίνημα αρχών και συμπαγές κόμμα.

- Ας το τολμήσει για το καλό του και για το καλό της χώρας, απαλλαγμένο από ποτάμια, ρέματα και “διάφορα κανάλια”.

ΥΓ4. Πάρα πολύ σωστή η τοποθέτηση του δημοτικού σύμβουλου ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΥΡΑ για ψηφιοποίηση ενός βιβλίου που αφορά μεταξύ άλλων την ιστορία του τόπου.

- Όμως πρώτα τα χειρόγραφα και το φωτογραφικό υλικό πρέπει να στοιχηθούν και να σελιδοποιηθούν – να γίνει βιβλίο δηλαδή – και να ακολουθήσει η πρόταση ως καλό προηγούμενο για το δήμο.

- Σωστή και η τοποθέτηση τοπική εφημερίδας αν την δει κανένας – όπως μου είπαν- από την αρνητική πλευρά.

- Είναι μια σεβαστή άποψη παρ' ότι κινείται προς την λάθος κατεύθυνση, καθώς προσωπικά – ναι έγραψα δυο βιβλία – αλλά δεν δήλωσα ποτέ συγγραφέας και άρα οι συγγραφείς είναι μείον ένας.

- Το 2011 κλήθηκα και παρουσίασα ένα βιβλίο με τίτλο “οι παλιοί Ρουμλουκιώτες αδουκιούνται” την έκδοση του οποίου πλήρωσε ο δήμος Πλατέος.

- Ήταν ένα άριστο προηγούμενο από τον τότε δήμαρχο κ. Φ. Δημητριάδη.