Το φρύδι και το μάτι

Του Τάσου Τασιόπουλου

- Όταν η χώρα μπήκε στομνημόνιο στο πρώτο κείμενο με το οποίο ασχολήθηκα ως “αντεθνικά σκεπτόμενος” υποστήριξα, μήπως και βρω συνενόχους, ότι επιτέλους θα μπει μια τάξη και  ότι η Τρόικα θα διορθώσει τα δημοσιονομικά. Τώρα όμως που τελείωσαν τα τρία μνημόνια και η κυβέρνηση θα μπορεί επιτέλους να ασκεί ανεμπόδιστα την λαϊκή της κυριαρχία μέσα στο άτυπο τέταρτο μνημόνιο άρχισα να στεναχωριέμαι ακόμα περισσότερο.

- Ο καθένας σήμερα θα μπορεί να θυμάται πως στη διάρκεια της κακής μνημονιακής εποχής το μόνο καλό ήταν οι αντιμνημονιακοί αγώνες στην αρχή του ΣΑΜΑΡΑ και στο τέλος του ΤΣΙΠΡΑ.

- Αυτοί οι αγώνες αυτών των γιγάντων οδήγησαν στην ύφεση, στην ανεργία, στην έξοδο από τη χώρα του δυναμικού επιστημονικού κομματιού και δυστυχώς για τους συριζαίους της επιλεκτικής αμνησίας το 2015 ο Πούτιν και οι Κινέζοι ήταν λιγότερο τυχοδιώκτες από όσο νόμιζε η ακροδεξιά συγκυβέρνηση των ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΩΝ, και έτσι μείναμε στο ευρώ.

- Άλλες μνημονιακές χώρες π.χ. Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία ξεμπέρδεψαν από μοναδικό κακό μνημόνιο γιατί δεν προσέκρουσαν σε “αντιμνημονιακούς” που ουσιαστικά ήταν ανελέητοι κομματικοί αγώνες για την εξουσία.

- Επειδή ο πολιτικός κίνδυνος όχι μονάχα δεν έχει ξεπαστρευτεί αλλά αντίθετα είναι εδώ καθώς οι ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΙ είναι έτοιμοι να ριχτούν ξανά σε πελατειακές πολιτικές, η Τρόικα είναι ξανά μια εγγύηση, και ευτυχώς που αρχίζει το δικό της ξεσκόνισμα από τις 10 Σεπτεμβρίου.

- Προφανώς και το τρίτο μνημόνιο δεν έπρεπε να λήξει αλλά αντίθετα έπρεπέ να παραταθεί τουλάχιστον ως το 2022 αφού η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να ξανοιχτεί μόνη της στα αφρισμένα κύματα του πελάγους των αγορών.

- Επιμένει η κυβέρνηση ότι ήρθε η μέρα “της αποκατάστασης της κανονικότητας” αλλά τα επιτόκια των δανεισμών μας κυμαίνονται στα επίπεδα του 2010 όταν η Ελλάδα βούλιαζε στα ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΑ ελλείμματα του 15% ενώ σήμερα λέει ότι πετυχαίνει σημαντικά πλεονάσματα.

- Άραγε γιατί;

- Προφανώς γιατί όσοι δανείζουν βλέπουν την παρατεταμένη έλλειψη αυτογνωσίας με ή χωρίς γραβάτα και αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπάρξει ένας νέος τύπος διαχείρισης, αλλά ότι από την διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης κιόλας θα κυριαρχήσει ένας ψηφοθηρικός συντεχνιασμός από ένα απροσάρμοστο πολιτικό σύστημα και από μια αδίστακτη συγκυβέρνηση με ακραίους δεξιούς λαϊκιστές.

- Είναι βέβαιο λοιπόν ότι οι αγορές δεν θα αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα ή και αν το κάνουν αυτό θα γίνει με δυσβάσταχτα επιτόκια, ιδιαίτερα αν ακούσουν τίποτα προεκλογικές παροχολογίες, γνωστού όντος ότι αν πειραχτεί έστω και ένα ευρώ από πολυδιαφημισμένο απόθεμα της “καβάντζας” που για να μαζευτεί έγδαρε κάθε Έλληνα τότε οι αντιδράσεις των αγορών θα είναι κατακλυσμιαίες.

- Άρα η χώρα έπρεπε να ζητήσει και τυπικά από μόνη της την παράταση του τρέχοντος άτυπου μνημονίου τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια ακόμα, για να μείνει στο φρύδι του γκρεμού και να μην την παρασύρει ο καταστροφικός αέρας που καταέκαψε το Μάτι της Αττικής.

ΥΓ1. Επειδή πολλοί ρωτούν ποιος θα είναι ο κομματικός συνδυασμός για το δήμο της Αλεξάνδρειας η απάντηση είναι απλή.

- Το μόνο κόμμα που σήμερα μπορεί να κάνει και θα κατεβάσει κομματικό συνδυασμό είναι το ΚΚΕ και κανένα άλλο.

- Συνεπώς όλοι οι άλλοι θα βαπτιστούν ανεξάρτητοι λόγω αδυναμίας των κομμάτων και όχι λόγο ανεξαρτησίας των υποψηφίων.

ΥΓ2. Πλάκα έχουν αυτοί οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.

- Θέλουν να φτιάξουν ένα κεντροαριστερό μέτωπο “για να κλείσουν τον δρόμο στην Ακροδεξιά και την συντηρητική παλινόρθωση” λες και δεν συγκυβερνούν με την ακροδεξιά του ΚΑΜΜΕΝΟΥ ή δεν κουκούλωσαν τις αμαρτίες της πενταετίας ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ από το 2004 έως το 2009 ή δεν έχουν υπουργό τον γνωστό Καραμανλικό ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ!!! και τα τετάρτης κατηγορίας αποκαΐδια του ΠΑΣΟΚ.