Βεσυρόπουλος: "Να επαναξεταστεί ο αποκλεισμός χωριών της Ημαθίας από το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών"

«Αν οριστικοποιηθεί ο νέος χάρτης των μειονεκτικών περιοχών, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών σε χωριά της Ημαθίας (εξισωτική αποζημίωση, μοριοδότηση νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης αγροτών κ.α.). Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία κίνηση, που θα οδηγήσει στην ερημοποίηση και το μαρασμό τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως υπογραμμίζει, η νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και του χάρτη που τις καθορίζει, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για τα κριτήρια που κυριάρχησαν. «Είναι χαρακτηριστικό ότι, αποκλείει από το χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικές, περιοχές και χωριά του Νομού Ημαθίας. Συγκεκριμένα, δεν εντάσσονται στις μειονεκτικές περιοχές τα χωριά Κυψέλη, Αγκαθιά, Τριλοφιά, Αγ. Τριάδα, Π. Πρόδρομος, Ν. Πρόδρομος, Νεόκαστρο, Μελίκη, Παλατίτσια, Βεργίνα, κατά τρόπο που είναι αδύνατο να αιτιολογηθεί».

Ο κ. Βεσυρόπουλος, ζητά, να επανεξεταστεί η περίπτωση των χωριών του Νομού Ημαθίας στη διαδικασία έγκρισης του νέου χάρτη από τη στιγμή που δεν έχουν αμβλυνθεί οι συνθήκες που τις είχαν επιβάλλει το χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικών περιοχών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός χωριών της Ημαθίας από το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών»

Κύριε Υπουργέ,

Η νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και του χάρτη που τις καθορίζει, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για τα κριτήρια που κυριάρχησαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αποκλείει από το χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικές, περιοχές και χωριά του Νομού Ημαθίας. Συγκεκριμένα, δεν εντάσσονται στις μειονεκτικές περιοχές τα χωριά Κυψέλη, Αγκαθιά, Τριλοφιά, Αγ. Τριάδα, Π. Πρόδρομος, Ν. Πρόδρομος, Νεόκαστρο, Μελίκη, Παλατίτσια, Βεργίνα, κατά τρόπο που είναι αδύνατο να αιτιολογηθεί.

Είναι δεδομένο ότι, η αυθαίρετη αυτή κίνηση δεν έχει νομιμοποίηση και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και στις ανάγκες των αγροτών. Οι συνθήκες που είχαν οδηγήσει στο χαρακτηρισμό αυτών των χωριών, ως μειονεκτικών περιοχών, εξακολουθούν να υφίστανται και δεν έχουν αμβλυνθεί.

Δεν έχουν βελτιωθεί θεαματικά ούτε οι υποδομές αλλά ούτε και η παραγωγική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, οι εκτάσεις των οποίων δεν εξυπηρετούνται από υποδομές και υπηρεσίες άρδευσης, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παραγωγική δραστηριότητα.
Αν οριστικοποιηθεί ο νέος χάρτης των μειονεκτικών περιοχών, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών σε αυτά τα χωριά της Ημαθίας (εξισωτική αποζημίωση, μοριοδότηση νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης αγροτών κ.α.). Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία κίνηση, που θα οδηγήσει στην ερημοποίηση και το μαρασμό τους.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε ο αποκλεισμός από το χάρτη των μειονεκτικών περιοχών των χωριών Κυψέλη, Αγκαθιά, Τριλοφιά, Αγ. Τριάδα, Π. Πρόδρομος, Ν. Πρόδρομος, Νεόκαστρο, Μελίκη, Παλατίτσια και Βεργίνα του Νομού Ημαθίας, από τη στιγμή που δεν έχουν αμβλυνθεί οι συνθήκες που τις είχαν επιβάλλει το χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικών περιοχών.

2.Εάν το Υπουργείο προτίθεται να αλλάξει τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για να υπάρξει αντικειμενική και πραγματιστική εκτίμηση των δεδομένων, με τα οποία μια περιοχή θα χαρακτηρίζεται ως μειονεκτική.

3.Εάν προτίθεται να επανεξετάσει την περίπτωση των χωριών του Νομού Ημαθίας στη διαδικασία έγκρισης του νέου χάρτη.