Τόλκας: "Για κάποιους από εμάς η πορεία του Τελωνείου ήταν αναστρεψιμη"

tolkas

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριάσμο με τίτλο "για κάποιους από εμάς η πορεία ήταν αναστρεψιμη" ο Άγγελος Τόλκας αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικά με το Τελωνείο Ημαθίας, την τροπολογία που είχε καταφέρει το 2012 για την μεταφορά του στην αγορά της Κουλούρας και για την διαχειριση που ακολούθησε. Μάλιστα μιλάει για άστοχες επιλογές και αδιάφορες δηλώσεις που δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια για παραμονή του τελωνείου στην Ημαθία. Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής :

"Πριν λίγο καιρό είχα αναρτήσει τη θέση μου για την απομάκρυνση του Χημείου από τη Βέροια. Για το πώς σε αντίστοιχη - και δυσκολότερη - περίοδο καταφέραμε με κατάλληλες κινήσεις να το κρατήσουμε στην Ημαθία. Δεν πέρασαν τρεις μήνες και η απειλούμενη απομάκρυνση και του τελωνείου εμφανίζεται κάθε μέρα και πιο πιθανή. Και μάλιστα όταν έχουμε ΟΛΑ τα επιχειρήματα (γεωγραφικά, οικονομικά, αναπτυξιακά) με το μέρος μας.

Όταν τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε η συζήτηση για τη συγχώνευση υπηρεσιών προσπάθησα να ενισχύσω με κάθε τρόπο τη θέση μας και όταν από τότε κάποιοι βλέπαμε ότι θα τεθεί θέμα ιδιόκτητων εγκαταστάσεων αμέσως κινηθήκαμε ώστε να αξιοποιήσουμε την Αγορά της Κουλούρας.

Στις συνεργασίες με τους αρμόδιους παρουσιάστηκε ως πρόβλημα ότι ο νόμος για την Αγορά της Κουλούρας δεν περιλαμβάνει τέτοιες χρήσεις.
Τον Φεβρουάριο του 2012 - τέσσερις μήνες πριν λήξει η βουλευτική μου ιδιότητα - εισηγήθηκα κι έγινε δεκτή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τροπολογία για την προσθήκη χρήσεων στην Αγορά μεταξύ των οποίων περιγράφω την εγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών και όπου αναφερόταν ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ.

Από το 2012 λοιπόν και ενώ είχαν ξεπεραστεί τα «θεσμικά» εμπόδια για την αξιοποίηση του κτιρίου δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια ώστε να αποτραπεί η απομάκρυνση του τελωνείου.

Θα μπορούσε λοιπόν να έχει λυθεί το πρόβλημα και να μην τρέχουμε σήμερα με άστοχες επιλογές και αδιάφορες δηλώσεις. Αυτό επιβεβαιώνει και η επίσκεψη και οι διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών τις προηγούμενες ημέρες.

Ας ελπίσουμε έστω και την ύστατη στιγμή να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και να δούμε στην Αγορά της Κουλούρας όχι απλά το Τελωνείο αλλά έναν χώρο δημιουργικότητας και προώθησης της τοπικής μας οικονομίας".