Την ρύπανση του Αλιάκμονα αναδεικνύει ο Τρεμόπουλος

xomateri-4

Το θέμα της ρύπανσης του Αλιάκμονα από τα αποστραγγίσματα του παλιού σκουπιδότοπου της Βέροιας αλλά και νέους σκουπιδότοπους και μπαζότοπους, φέρνει με επερώτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Συγκεκριμένα, στο νέο φράγμα του Αλιάκμονα, αυτό της Αγίας Βαρβάρας- Άμμου στη Βέροια υπάρχει ο παλιός, ανενεργός αλλά διόλου ακίνδυνος σκουπιδότοπος της Βέροιας, ο οποίος με τα αποστραγγίσματά του ρυπαίνει τον ποταμό. Παράλληλα, αριστερά και δεξιά των όχθεων, στην περιοχή «Αμμοληψίες», έχουν δημιουργηθεί νέοι σκουπιδότοποι-μπαζότοποι. Μπάζα και αγροτικά απορρίμματα κατά μήκος του ποταμού στο ύψος Βεργίνας, μιας περιοχής που συνδυαστικά με τον αρχαιολογικό τουρισμό της περιοχής και με δεδομένο το αρχαιολογικό αλλά και φυσιολατρικό ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης για τουρίστες που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρατήρηση σπάνιων πουλιών, σε συνδυασμό με την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα το κενό γράμμα του νόμου δίνει την ευκαιρία στους αμμολήπτες να κάνουν «αποκατάσταση» της περιοχής όπου έκαναν αμμοληψία, χρησιμοποιώντας ότι λογής μπάζα, σε όλο το μήκος του ποταμού, όπου υπάρχει πρόσβαση.

Επιπρόσθετα, σε όλο το μήκος του ποταμού εντός του νομού Ημαθίας, τόσο στα πεδινά (Λουτρός, Κλειδί, Πρόδρομος κλπ), όσο και στα ορεινά (Στενά Αλιάκμονα), η παράνομη υλοτομία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αδυνατώντας η αποδυναμωμένη δασική υπηρεσία να ανταποκριθεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες.

Οι προτάσεις που προτείνει να εφαρμοστούν άμεσα η «Οικολογία –Αλληλεγγύη» στην περιοχή από το φράγμα της Αγίας Βαρβάρας μέχρι και τη γέφυρα της Κουλούρας έχουν ως εξής:

Α) Δειγματοληψία και καταγραφή των ρύπων που αποστραγγίζονται από τον παλιό σκουπιδότοπο της Βέροιας στον Αλιάκμονα και αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος

Β) Καθαρισμός των όχθων από κάθε λογής σκουπίδια και μπάζα.

Γ) Έλεγχος των όρων αποκατάστασης των αμμοληψιών καθώς και έλεγχος ώστε να μην γίνονται σποραδικά αμμοληψίες από τον αμμολήπτη της περιοχής καθώς η σύμβασή του είναι μόνο για εκμετάλλευση του υπάρχοντος υλικού που έχει παραλάβει από παλιότερο αμμολήπτη.

Δ) Έλεγχος ώστε να μην αναδιαμορφώνει την περιοχή ο αμμολήπτης.

Ε) Έλεγχος ώστε να μην παρεμβαίνουν στο ανάγλυφο της περιοχής άλλες κοινωνικές ομάδας (π.χ. κυνηγοί, ψαράδες)

Ζ) Έλεγχος ώστε να μη χρησιμοποιούνται παράνομοι τρόποι ψαρέματος (δίχτυα)

Η) Έλεγχος για παράνομο κυνήγι. Παρατηρείται τακτικά με την έναρξη του κυνηγιού του τρυγονιού να πυροβολούνται και οι αγριόπαπιες και τα μικρά τους που γεννιούνται στην περιοχή.

Θ) Διαμόρφωση τη περιοχής όπου χρειάζεται ώστε να είναι επισκέψιμη μόνο για πεζοπόρους και ποδηλάτες (γέφυρες).

Ι) Διαμόρφωση του χώρου όπου χρειάζεται ώστε να προστατευθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής και να δημιουργούν κατάλληλοι τόποι για την αναπαραγωγή και επιβίωση διαφόρων ειδών .

Κ) Δημιουργία κιοσκιών για να αναψυχή και ενημερωτικών πινακίδων για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής σε διάφορες γλώσσες.