Γιατί ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα για την ίδρυση του ΜέΡΑ25

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Γιατί;

Γιατί ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα για την ίδρυση του ΜέΡΑ25, χωρίς καμία επιφύλαξη. Γιατί είμαι υποψήφιος βουλευτής του Μέρα25, επίσης χωρίς καμία επιφύλαξη;


Τον Γιάννη (ας το θέλει ο ίδιος με ένα ν, δάσκαλος ήμουν - είμαι) Βαρουφάκη, τον γνώρισα από την τηλεόραση, τον άκουγα στις συνεντεύξεις - τότε τον καλούσαν πολλοί!

Με εντυπωσίασε ο τρόπος σκέψης και έκφρασης, η βαθιά επιστημονική γνώση και η απλή λογική, με την οποία υποστήριζε και υποστηρίζει τις προτάσεις του. Στη συνέχεια, διάβασα κάποια από τα βιβλία του κι εκεί διαπίστωσα πως ότι έλεγε, ήταν ήδη γραμμένο! Σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα. Το «Ανίκητοι ηττημένοι», ήταν η αποκάλυψη! Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ακολούθησε η ίδρυση του ΜέΡΑ25! Ο ελληνικός βραχίονας του ευρωπαϊκού «DiEM», του οποίου ήμουν ήδη μέλος. Κι ύστερα, ύστερα από τις ευρωεκλογές, ήρθαν οι εθνικές εκλογές (έρχονται). Δήλωσα από την πρώτη στιγμή υποψήφιος!

Αλλά γιατί;

Γιατί μέλος του DiEM25 και ιδρυτικό μέλος του ΜέΡΑ25;

Γιατί πιστεύω στην Ευρώπη, στην Ευρώπη των πολλών, στην Ευρώπη, που πρέπει να «ζήσει» μέσα από την ισότητα και τη δημοκρατία, μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του «βορά» και του «νότου» και όλου του κόσμου, στην Ευρώπη, που σέβεται και τιμά την ιστορία της!

Γιατί στη ζωή παντού και πάντα, πρώτα είναι - πρέπει να είναι - ο άνθρωπος!

Τίποτα δεν είναι ιερότερο. Ούτε το χρέος ούτε η λιτότητα ούτε οι τράπεζες ούτε η ανάπτυξη ούτε η ίδια η Ευρώπη. Ότι ελπίζουμε, ότι προγραμματίζουμε, ότι προσπαθούμε, ότι καταφέρνουμε πρέπει να έχει κέντρο και σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και ταυτόχρονα να διαπνέεται από σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία.

Αν δεν συμβαίνει αυτό, δημιουργούνται αντιδράσεις και εντάσεις, διαιρείται η κοινωνία, διαχωρίζονται τα έθνη, υψώνονται «φράχτες».

Κι «έτσι μικρός που έγινε ο κόσμος» σήμερα, λειτουργεί αυτόματα «Το σύνδρομο της Κίνας»… είτε πρόκειται για την οικονομία είτε πρόκειται για την ενέργεια είτε πρόκειται για την ανθρωπιστική κρίση, ότι συμβαίνει εδώ, σε λίγο θα είναι εκεί κι αύριο ακόμη πιο πέρα. Και σ’ έναν τέτοιο «μικρό» κόσμο, όπου οι μεταβολές σε κάθε τομέα στην κυριολεξία «τρέχουν», δεν μπορεί κανείς να είναι μόνος!

Γιατί εδώ και δέκα χρόνια, όμως, κατάντησε «το αύριο πια, σαν αύριο να μη μοιάζει»; Γιατί;

Γιατί κράτη, ομάδες κι απλοί άνθρωποι λειτούργησαν σαν τον «έντιμο κυρ - Παντελή»! Γιατί ηγέτες «έχασαν» τη δύναμή τους - μη τιμώντας αυτούς απ’ τους οποίους πηγάζει η δύναμή τους - κι άλλοι, «άγνωστοι» αλλά ισχυροί, ήρθαν πάνω από αυτούς!...

Αλλάζουν τώρα αυτά; Ο σοφός λαός λέει «ποτέ δεν είναι αργά»! Ναι αλλάζουν! Με (περισσότερη) δημοκρατία, με διαφάνεια, με ΟΜΟΝΟΙΑ!

Αλλά για μια «διαφορά» ζούμε σ’ αυτήν την κοινωνία!

Ήρθε πλέον ο καιρός, αυτή η διαφορά, να μείνει στην άκρη! Να βγούμε στο «ξέφωτο», όλοι μαζί και σαν φτάσουμε εκεί την «ξαναπιάνουμε» και πάλι. Και πάλι ο σοφός λαός λέει κάτι ανάλογο για τον κόσμο που καίγεται. Καιρός ν’ αφήσουμε τα «χτένια» και να σβήσουμε τη «φωτιά».

Γι’ αυτό λοιπόν, ΜέΡΑ25! Προτάσεις (πρόγραμμα), δημοκρατικά ψηφισμένες, άμεσα εφαρμόσιμες, που ωφελούν σύνολα κι όχι μονάδες, που ωφελούν Ευρωπαίους και Έλληνες που αδελφώνουν τους λαούς, που έχουν κέντρο και σημείο αναφοράς τον άνθρωπο, που σέβονται την ιστορία και το περιβάλλον!

«Σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη…», με
γνώση, γνώμη, άποψη.
Με τη βοήθειά όλων, μπορεί «το αύριο, με αύριο να μοιάζει»!

Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας, ΜέΡΑ25
Συνταξιούχος δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, πρώην διευθυντής του Σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας

(Ανοίξεως 30 Α, 59131 ΒΕΡΟΙΑ, τηλ.: 6939054878)