Το τέλος των ιδεολογιών

Του Τάσου Τασιόπουλου

- Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ίσως ένα από τα μοναδικά κρίσιμα πεδία σύγκρουσης μεταξύ θεσμών πολιτικής αντιπροσώπευσης και θεσμών άμεσης και απ ευθείας πολιτικής συμμετοχής.

- Ακούν, όσοι κατά λάθος συνήθως βρίσκονται σε κάποια συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου τους δημάρχους, να απευθύνονται στην εικονική πλειοψηφία και προσπαθούν μερικοί έστω να καταλάβουν αν ο λόγος των δημάρχων προκαλεί την παραμικρή έστω ενόχληση ή δυσφορία , ή αν νιώθουν κάποιοι άλλοι να υποτιμάται η νοημοσύνη τους και αν προσβάλλεται, έστω, η αισθητική τους.

- Με τον τρόπο αυτό βέβαια η θεσμική ισότητα των παρατάξεων ανατρέπεται μέσα από τον ρόλο και την διαφορετική ισχύ των μελών της κατά ένα κακόγουστο τρόπο διαμορφωμένης πλειοψηφίας η οποία συνήθως στηρίζεται στα μοιράσματα των αντιδημαρχιών και αμειβομένων θέσεων ευθύνης.

- Κάποτε έξυπνος πολιτικός ήταν εκείνος που κατάφερνε να κερδίσει τους νουνεχείς δημότες, αυτούς που ήταν ασκημένοι στη σκέψη και στην οξυδερκή ερμηνεία των γεγονότων,  αυτούς δηλαδή που είχαν ένα πνευματικό υπόβαθρο, ήταν προσηλωμένοι σε μια ιδεολογία και επηρέαζαν ευθέως και το υπόλοιπο εκλογικό σώμα.

- Σήμερα έξυπνος πολιτικός είναι αυτός που καταλαβαίνει ότι το ποσοστό των σκεπτόμενων είναι εκλογικά ασήμαντο. Είναι αυτός που ξέρει ότι η στρατηγική του λαϊκισμού αποδεσμεύει τις μάζες από την ιδεολογία ώστε να ψηφίζει με περισσή μικρόνοια “γιατί έτσι γουστάρει”.

- Προφανώς θα ήταν παράλογο να υποθέσει κανένας ότι ο δήμαρχος – ο οποιοσδήποτε δήμαρχος- δεν καταλαβαίνει πόσο εξευτελίζει την κοινή λογική – και μερικές φορές αυτοεξευτελίζεται κιόλας – ύστερα από μια αυτοεξύμνηση για στοιχειώδη ή και ανύπαρκτα επιτεύγματα.

- Μπορεί το τέλος της ιδεολογίας καθώς οι λέξεις “δεξιά” “αριστερά” δεν παραπέμπουν σε διαφορετικές πολιτικές να είναι ένα ρητορικό πυροτέχνημα αλλά το τέλος της πολιτικής  σε τέτοιες καταστάσεις είναι ήδη μια υπαρκτή πραγματικότητα.

- Βέβαια η πολιτική, ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χάθηκε από τότε που υποτάχτηκε στη λογική να κερδίσουμε ή και να αγοράσουμε τον ψηφοφόρο με τα ίδια τεχνάσματα που κερδίζεις τον αγοραστή μιας οδοντόκρεμας.

- Φυσικά το ίδιο ισχύει και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

- Η θεσμική ανανέωση της δημοκρατίας και η ανανέωση του πολιτικού λόγου αποτελούν το θεμελιώδες γνώρισμα μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς που θέλει να γίνει προοδευτική και να ξαναγυρίσει δυνατή.

- Που θέλει να υπερβεί τα βάρη του παρελθόντος, που θέλει να σταματήσει να αντιδρά φοβικά ως ΠΑΣΟΚ και παλιοσυντηρικά ως ΚΙΝΑΛ που θέλει να φτιάξει ένα κατάδκό της πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών, που θέλει να ξαναδεί τη συγκρότηση της σχέσης μεταξύ υπερτροφικού δημοσίου και προοδευτικού ιδιωτικού, που θέλει να ξαναμετρήσει την έννοια του δημοσίου αγαθού.

- Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται και κυρίως λειτουργούν τα πολιτικά κόμματα, σε σχέση με τους πολίτες και την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα και σε σχέση με την πραγματική πολιτική συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες μακρά από την τεχνική των δημάρχων που χρησιμοποιούν τα τεχνάσματα με τα οποία κερδίζονται οι αγοραστές μιας οδοντόκρεμας.

ΥΓ1. Αυτοί που ακολουθούν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων στους μετανάστες ανήκουν σε δύο ομάδες.

- Η μία είναι αυτή που ζει σε έναν κόσμο παράλληλο χωρίς καμιά επαφή με την πραγματικότητα.

- Η άλλη ανήκει στις ΜΚΟ οι οποίες ακολουθώντας μια δαιδαλώδη διαδρομή  μέσα από offshore  διαχειρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ.

- Η διακίνηση ενός φουκαρά λαθρομετανάστη (λάθρα εισελθόντος ) στοιχίζει καμιά 15.000 ευρώ, που τα βρίσκουν;

- Ποια είναι τα αφεντικά των ΜΚΟ;

ΥΓ2. Στο όνομα της NOVARTIS έγινε ένα οικονομικό σκάνδαλο και μια σκευωρία.

- Η σκευωρία αφορά τους διάφορους ΣΥΡΙΖΟΔΕΞΙΟΥΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥΣ που θέλησαν στο τέλος των ιδεολογιών μαζί με το ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟ κατεστημένο να μπλέξουν συκοφαντικά πολιτικούς τους αντιπάλους.

- Το οικονομικό έγκλημα αφορά κανά δυο, από τους πέντε- έξι χιλιάδες επίορκους γιατρούς, κυρίως του ΔΗΜΟΣΙΟΥ που σκόνταβε ο κάθε άρρωστος σε κάθε ανάγκη του.

- Το γλέντι θα αρχίσει όταν και αν αρχίσουν να ακούγονται ονόματα και να αποκαλύπτεται η “ιδεολογία” τους , γιατί το συντριπτικό ποσοστό θα είναι πρώην ΠΑΣΟΚΩΝ του Παπαντρεϊκού κατεστημένου  που έπιασαν κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑΊΚΟ στασίδι.

ΥΓ3. Το τέλος των ιδεολογιών ξεκάθαρα φαίνεται στα τοπικά δημοτικά μας πράγματα όπου οι πολλαπλά ευεργετηθέντες ως πρωταγωνιστές ή ως κομπάρσοι, που με την “επίδειξη” της κομματικής “ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ” εντός και εκτός Ελλάδας είτε αναδείχτηκαν είτε βολεύτηκαν με το ΠΑΣΟΚ, εσχάτως αγωνίστηκαν μανιωδώς από μέσα ή απ' έξω, για την παγίωση μιας αποϊδεολογημένης τριτοκοσμικής χύμα κατάστασης στην Αλεξάνδρεια .

- Συγχαρητήρια , τα κατάφεραν!!

ΥΓ. Ως δημόσιο αγαθό η  καθαριότητα πληρώνεται.

- Γι αυτό ο δήμος αυξάνει τα τέλη καθαριότητας στα χωριά της δημοτικής ενότητας ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ κατά 33% ακόμα και σε εκείνα που στις παλιομάνες τις κατήντησαν χωματερές, και που τα απορριμματοφόρα περνούν δεν περνούν καμιά φορά το μήνα.

Αλήθεια το προεκλογικό απόθεμα των εφτά (7) εκατομμύριων ευρώ τι έγινε;