Logo

Το ρεύμα της καινοτομίας πηγάζει από τη Νάουσα

Με τη δύναμη της φύσης, την εκμετάλλευση της τοποθεσίας της πόλης σε σχέση με τις φυσικές τις πηγές και μια μικρή αλλαγή στο δίκτυο ύδρευσης της, η Νάουσα κυνηγά να γίνει η πρώτη πόλη που θα μετατρέπει το πόσιμο νερό σε ενέργεια προς αξιοποίηση. Το έργο αυτό παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη και της επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νερό, Esther De Lange, ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.

Το μυστικό βρίσκεται στην αντικατάσταση ενός κομματιού από το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, και συγκεκριμένα την αντικατάσταση των φρεατίων εκτόνωσης με σύγχρονους υδροστροβήλους. Η κινητική ενέργεια που παράγεται από την πηγή νερού, λόγω του υψομέτρου των πηγών σε σχέση με την πόλη – η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου- , διατίθεται προς εκμετάλλευση για την παραγωγή επιπλέον ενέργειας.

Η παραγωγή του έργου αγγίζει τα 2,5 μεγα βατ ισχύς που σε νούμερα σημαίνει ένα οικονομικό ετήσιο όφελος της τάξης του 1,4 εκατ. ευρώ για τον δήμο Νάουσας.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα θέμα περιβαλλοντολογικό και ξεκινάμε από τον τόπο μας να αλλάζουμε. Αυτό που έχουμε ως βασικό στόχο είναι να μετατρέψουμε τη Νάουσα σε έναν δήμο που θα αποτελέσει πρότυπο, έξυπνης ενεργειακής συμπεριφοράς» λέει ο Κ. Κουτσογιάννης.

Το δεύτερο έργο που παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο αφορά πλωτή πλατφόρμα, εξοπλισμένη με ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά η οποία όχι μόνο αφαλατώνει το νερό της θάλασσας, αλλά ακόμη εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια και την ενέργεια του ήλιου για να παράγει ηλεκτρισμό.

Με την αύξηση της ζήτησης να αναμένεται γύρω στα 50 εκατ κυβικά μέσα στα επόμενα χρόνια, το έργο αυτό θα δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών όσον αφορά τις ελλείψεις σε νερό, τις υψηλές τιμές αλλά και τις πολύ συχνές διακοπές του ηλεκτρικού, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου ο Θ. Λίλας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ακόμα το γεγονός ότι η πλατφόρμα «χτίζεται» μέσα στην θάλασσα, δίνει λύση στο πρόβλημα χώρου των νησιών, αλλά και στο πρόβλημα της αισθητικής που θα δημιουργούσε μια οποιαδήποτε ανεμογεννήτρια στη στεριά. Να σημειωθεί ακόμα ότι και η φύση της κατασκευής είναι αρκετά απλή καθώς η απλή αγκίρωση της στη θάλασσα είναι αρκετή για να σταθεροποιηθεί το έργο, ενώ η στρατηγική της τοποθεσία σε βαθιά νερά δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ισχυρών ανέμων που επικρατούν συνήθως στο σημείο.

«Δεν υπάρχει καινούριο νερό»

Η κ. Σπυράκη έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι «δεν υπάρχει καινούριο νερό» και πρόσθεσε «είναι καθήκον για τα παιδιά μας, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις, το να ανοίξει μια συζήτηση για τις μεθόδους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποιήσης του νερού».

Την ανάγκη ανεύρεσης λύσης για το πρόβλημα ύδρευσης των νησιών τόνισε με την σειρά του και ο πρόεδρος του δικτύου μικρών ελληνικών νησιών, Λ. Κεχαγιόγλου αναφέροντας μάλιστα τις ανισορροπίες στην τιμολόγηση του νερού, όπου «σε μερικά νησιά το νερό είναι δωρεάν, ενώ σε άλλα είναι δυνατόν να συναντάμε την κλίμακα από 3 λεπτά έως 4 ευρώ το κυβικό».

«Το νερό πιστεύουμε ότι είναι καθαρά δημόσιο αγαθό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβάλλει σε αυτό και μια ιδέα που πέφτει τώρα στο τραπέζι για πρώτη φορά είναι το να δούμε σε εθνικό επίπεδο τη δημιουργία μία κοινής τιμολογιακής πολιτική σε όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Κεχαγιόγλου.

πηγή: http://makthes.gr 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb