Παρουσίαση του "Powering Naoussa Up" σε Βρυξέλλες και Αθήνα

«Ένα έργο από αυτά που χρειάζεται η Ευρώπη, όχι κατ’ ανάγκην μεγάλο, μα σίγουρα έξυπνο, αλλά και ένα συναρπαστικό παράδειγμα αξιοποίησης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας», χαρακτήρισε το σχέδιο αξιοποίησης των νερών «Powering Naoussa Up» του Δήμου Νάουσας η Ολλανδή Ευρωβουλευτής Esther De Lange, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του καινοτόμου και βραβευμένου σχεδίου του Δήμου Νάουσας, την περασμένη Πέμπτη, 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, από τον Δήμαρχο Νάουσας Νίκο Κουτσογιάννη.

Η κ. De Lange, που συνεχάρη τον Δήμο Νάουσας για τη σύλληψη και τον σχεδιασμό υλοποίησης του έργου, είναι επικεφαλής της Επιτροπής Υδάτων της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης παρουσίασης του σχεδίου του Δήμου Νάουσας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη.

Στη διάρκεια της παρουσίασης του «Powering Naoussa Up», ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης μίλησε για ένα έργο-πρότυπο έξυπνης ενεργειακής συμπεριφοράς, που λόγω της καινοτομίας του μπορεί να καταστεί ευρωπαϊκό μοντέλο για πόλεις και χωριά με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τη Νάουσα, προσφέροντας σ’ αυτά αειφορία και οικονομική αυτάρκεια.

Ο κ. Κουτσογιάννης εστίασε στην καινοτομία του έργου και την αξιοποίηση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης -σε σχέση με τις υδατοπτώσεις, με συνεχή παραγόμενη ενέργεια ισχύος 2,5 MW και οικονομικό ετήσιο όφελος 1,4 εκατ. ευρώ, βάσει της σχετικής μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουτσογιάννης εστίασε στο σχέδιο αξιοποίησης της διαφοράς θερμοκρασίας των υπόγειων σωληνώσεων του δικτύου και την αξιοποίησή της με αντλίες θερμότητας για ψύξη-θέρμανση των δημοτικών κτιρίων μέσω της παραγόμενης γεωθερμίας, αλλά και τα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 2 MW στα δημοτικά κτήρια και όχι μόνο, που θα φέρουν ετήσια εξοικονόμηση δαπανών 510.000 ευρώ για τον δήμο.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης του σχεδίου ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προέγκριση του επενδυτικού δανείου μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με εξαιρετικούς δανειακούς όρους λόγω της καινοτομίας και της αποδοτικότητάς του έργου, αλλά και στη χορηγία μέρους του σχεδίου από τον αγωγό ΤΑΡ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κουτσογιάννης τόνισε ότι έργο έχει υψηλότατο βαθμό εσωτερικής απόδοσης, υπολογίζοντας πως το σύνολο των παρεμβάσεων θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάρκεια 18 μηνών. Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Νάουσας είναι σε αναμονή των αδειών ηλεκτροπαραγωγής από τη ΡΑΕ. Τέλος σημείωσε ότι μέσω των πόρων που εξασφαλίζονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την πώλησή της στον ΛΑΓΗΕ, ο Δήμος προσβλέπει σε έργα βελτίωσης του επιπέδου ζωής των Δημοτών, έργα υποδομών, αλλά και κοινωνικές παρεμβάσεις.

Μιλώντας σε Ευρωπαίους και Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά την παρουσίαση του σχεδίου, ο Δήμαρχος Νάουσας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα απλό και ιδιαίτερα έξυπνο σύστημα, καθώς μέσω εννέα υδροηλεκτρικών σταθμών θα μετατρέπεται το πόσιμο νερό σε ενέργεια και στη συνέχεια θα ξαναδίνεται στο δίκτυο ύδρευσης για τις ανάγκες των Δημοτών. Εκτίμησε μάλιστα ότι ίσως και στις αρχές του 2018 ο Δήμος θα είναι έτοιμος να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

«Με το σχέδιο αυτό δείχνουμε ότι η Ελλάδα του σήμερα, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, συνεχίζει να δημιουργεί. Μπορεί να γίνει μοντέλο για άλλες περιοχές της χώρας και της Ευρώπης, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσουν οι μικρές κοινωνίες μέσα από «έξυπνα» έργα να επωφεληθούν σε επίπεδο ποιότητας ζωής, να αυξήσουν τα έσοδα τους και να αποκτήσουν μια διαφορετική αντίληψη για ένα τόσο πολύτιμο αγαθό όπως το νερό», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Νάουσας.

Τον Δήμαρχο Νάουσας συνόδευσαν στην αποστολή στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Παρθενόπουλος και ο Ειδικός Συνεργάτης Σπύρος Βλάχος.

Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 ο Δήμαρχος παρουσίασε το σχέδιο «Powering Naoussa Up» του Δήμου στο 5ο Smart Cities Conference, στο Αμφιθέατρο ΟΤΕ Academy στην Αθήνα, όπου παρουσιάζονται καλές πρακτικές «ευφυών» πόλεων, αναδεικνύοντας τη στρατηγική, τον σχεδιασμό και τον τρόπο εφαρμογής τους.