Ξεκινά η δημιουργία του Αρχαιολογικού Κέντρου Νάουσας

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει ένα μεγαλόπνοο έργο, μετά από συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και του Δήμου Νάουσας. Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Κέντρο Νάουσας, που πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες στις εγκαταστάσεις του κεντρικού κτηρίου της πρώην Μαθητικής Εστίας.

Το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης παρέδωσε στην Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη τα κλειδιά του κτηρίου, ευχαριστώντας την για τη συνεργασία και ευχόμενος ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών.

«Είναι για εμάς μια πολύ σημαντική στιγμή. Η Νάουσα μπαίνει στον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής, με ένα τοπικό σημείο αναφοράς που θα φιλοξενεί αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μακεδονίας. Η δημιουργία του Αρχαιολογικού Κέντρου Νάουσας θα λειτουργήσει ευεργετικά για την προσέλκυση των επισκεπτών της Βεργίνας και δημιουργεί ακόμη ένα σπουδαίο σημείο ενδιαφέροντος στον τουριστικό προορισμό Νάουσα» σχολίασε κατά την τελετή ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, το εξαιρετικά ενδιαφέρον κτήριο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Π. Κουλέρμου, ένα από τα ελάχιστα δείγματα του κινήματος του αρχιτεκτονικού νέο-ρασιοναλισμού που υπάρχουν στη χώρα μας, θα αποκατασταθεί αισθητικά, ώστε να αποκτήσει την αρχική μορφή του, ενώ παράλληλα θα προχωρούν οι διαδικασίες εξοπλισμού του, ώστε να γίνει χώρος συγκέντρωσης και μελέτης των ευρημάτων από τις ανασκαφές στη Βόρεια Ημαθία, ανοιχτό κέντρο συντήρησης ψηφιδωτών και αποτοιχισμένων τοιχογραφιών, αλλά και τόπος περιοδικών εκθέσεων.

Σε συνδυασμό με την επανέναρξη των ανασκαφών στο Γυμνάσιο του Αριστοτέλη και τα έργα συντήρησης και ανάδειξης που προγραμματίζονται για τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία της αρχαίας Μίεζας, η περιοχή της Νάουσας και η Βόρεια Ημαθία θα αποκτήσουν τις υποδομές που αντιστοιχούν στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που διασώζουν και θα βρουν τη θέση που τους αξίζει στον αρχαιολογικό χάρτη της Μακεδονίας, αλλά και στις καρδιές των φιλάρχαιων επισκεπτών.