Μήνυμα του Αντιδημάρχου Παιδείας Νάουσας για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού

childrens day

Με αφορμή τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού (11 Δεκεμβρίου) ο αντιδήμαρχος Νάουσας Στέλιος Δάγγας έκανε την εξής δήλωση: "Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, η 11η Δεκεμβρίου, έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, ημερομηνία που συμπίπτει με την ίδρυση της UNICEF (11-12-1946 Απόφαση της Γενικής συνέλευσης του Ο.Η.Ε).

Έτσι και στον Δήμο Νάουσας, ο εορτασμός αυτός αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

Από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το δικαιώματα του παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου 1989, και κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Νόμο 2101/1992 (Φ.Ε.Κ. 192/Α/92), ημέρα όπου έχει ανακηρυχθεί και ως παγκόσμια ημέρα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η σύμβαση αυτή κατοχυρώνει βασικές αρχές και δεσμεύει τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια φιλική για το παιδί κοινωνία. Αναγνωρίζει ότι όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις έχουν δικαιώματα όπως και οι ενήλικες. Εξαιτίας της φύσης τους όμως, έχουν και επιπλέον δικαιώματα, καθώς χρειάζονται ειδική φροντίδα και προετοιμασία για να ανατραφούν μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, ώστε να προετοιμαστούν πλήρως για να ζήσουν μια ατομική ζωή στην κοινωνία.

Παράλληλα σημειώνεται ότι στη χώρα μας λειτουργεί Δίκτυο για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, το οποίο μεταξύ άλλων προωθεί την εξάλειψη κάθε μορφής σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, διότι παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως αυτά κατοχυρώνονται στην προαναφερόμενη Διεθνή Σύμβαση, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα εξοικειώνει με τη βία ως μέσο επίλυσης
προβλημάτων και είναι επικίνδυνη για τη ψυχική και σωματική τους υγεία.

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:
• Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
• Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
• Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
• Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
• Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
• Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
• Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
• Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
• Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
• Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά".