Η Περιφέρεια σε δύο από τις σημαντικότερες διεθνείς κλαδικές εκθέσεις ετοίμου ενδύματος στην Ευρώπη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουν τον κλάδο του έτοιμου ενδύματος συμμετέχοντας ενεργά για πρώτη φορά σε δύο από τις σημαντικότερες διεθνείς κλαδικές εκθέσεις έτοιμου ενδύματος στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).  Πρόκειται για τις εκθέσεις "Munich Fabric Start" Την MUNICHFABRICSTART (3-5/9/2019) στο Μόναχο και την "Momad Metropolis" στη Μαδρίτη (12-14/9/2019).

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δραστηριοποιούνται επί δεκαετίες περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις ένδυσης– κλωστοϋφαντουργίας (το 40% της χώρας), οι οποίες απασχολούν 12.000 εργαζόμενους (44% της χώρας), πραγματοποιούν κύκλο εργασιών 1 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατομύρια αφορούν σε εξαγωγές (το 65% της χώρας).

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έντονες πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια, έχουν προχωρήσει σε σοβαρές προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού. Ως αποτέλεσμα αυτών έχει  βελτιωθεί ο σχεδιασμός και η ποιότητα των προϊόντων τους,  η σχέση ποιότητας-τιμής, έχουν συντομευθεί οι χρόνοι παράδοσης, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί ισχυρά brands.

ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος) αποτελεί τον μεγαλύτερο κλαδικό σύνδεσμο στην Ελλάδα στην ένδυση–κλωστοϋφαντουργία από πλευράς αριθμού μελών. Καλύπτει όλη την Ελλάδα και έχει ως μέλη του επιχειρήσεις ένδυσης, κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και κλαδικούς φορείς. Ιδρύθηκε το 1973, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σήμερα ο ΣΕΠΕΕ έχει ως μέλη περισσότερες από 250 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι σημαντικότερες εταιρείες στην Ελλάδα. Το 70% των μελών του είναι εγκατεστημένο στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ΣΕΠΕΕ εκπροσωπεί τον κλάδο στα διεθνή όργανα συμμετέχοντας στη Euratex (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ένδυσης - Κλωστοϋφαντουργίας) και την IAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ένδυσης).

Μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η αναζήτηση διεθνών συνεργασιών στρατηγικού χαρακτήρα, η διείσδυση στις παγκόσμιες ανταγωνιστικές αγορές και δίκτυα και η χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών σε νέες αγορές.

Σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων αποτελεί η δυνητική συμμετοχή σε γνωστές διεθνείς κλαδικές εκθέσεις του εξωτερικού, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας διεθνών επαφών και διείσδυσης σε νέες αγορές.