Δήμος Βέροιας: Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου παρέδωσε την διοίκηση στον Κώστα Βοργιαζίδη

dimos veria paradosi

Πραγματοποιήθηκε στην Βέροια Ημαθίας τελετή παράδοσης - παραλαβής από την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου στη νέα. Στην τοποθέτηση της η απερχόμενη δήμαρχος χαρακτήρισε επιτυχία την εκλογή Βοργιαζίδη διότι ξεκίνησε από την παράταξη της σημερινής Δημάρχου.

Η κ. Ουσουλτζόγλου χαρακτήρισε εθελουσία και δύσκολη την έξοδο της από τον Δήμο και πρόσθεσε τα χρόνια που πέρασαν ήταν τα πιο έντονα και τα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισε η αυτοδιοίκηση με την κρίση.

Γνωστοποίησε ότι θα κάνει αναλυτική παρουσίαση της δουλειάς της και θα εκδώσει έντυπο με τις παρεμβάσεις της στον Δήμο. "Κάποτε ο Χασιώτης μου είπε ότι η καρέκλα του δημάρχου είναι μοναχική. Εγώ γέλασα νομίζοντας ότι είναι ομαδική. Αγαπητέ Κώστα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μοναχική είναι αυτή η καρέκλα. Κώστα άφησε στους αιρετούς όσο χώρο χρειάζονται. Την κριτική θα την υποστείς, μακάρι να είναι καλοπροαιρετη. Βάλε όρια. Εγώ σεβάστηκα τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων αλλά κάποιες φορές θεωρήθηκε ως αδυναμία" είπε η κυρία Ουσουλτζόγλου.

Η απερχόμενη δήμαρχος χαρακτήρισε ικανό, έντιμο έξυπνο το νέο δήμαρχο τονίζοντας ότι ξέρει να ακούει.

Απευθυνόμενη στους νέους συμβούλους τους προέτρεψε να ξεπεράσουν τα μικρά και τα ανθρώπινα και τους κάλεσε να προστατέψουν το νέο δήμαρχο συζητώντας μαζί του τα προβλήματα. Η κ. Ουσουλτζόγλου ευχαρίστησε τους ειδικούς της συνεργάτες έναν έναν λέγοντας έναν καλό λόγο για τον καθένα τους. "Κέρδισα αδέρφια και παιδιά σε αυτή την θητεία τόσο αιρετούς όσο και.συνεργάτες" είπε η κ. Ουσουλτζόγλου και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει υπαλλήλους του δήμου και φορείς του τόπου.

"Παραδίδουμε έναν υγιή δήμο με καλό όνομα" είπε η κ. Ουσουλτζόγλου και ανέφερε στο νέο δήμαρχο ποιες πρέπει να είναι οι 10 προτεραιότητες της νέας διοίκησης:

"Θεωρώ, ότι οι μεγάλες εκκρεμότητες, 10 σημαντικά ζητήματα, που πρέπει να συνεχίσουν να είναι άμεσοι πρώτοι στόχοι είναι:

  • Η γέφυρα δωρεάς Κούσιου. Δήμαρχε είσαι τεχνικός κι αυτό είναι μια εξαιρετική συγκυρία. Εύχομαι σύντομα να την περπατήσουμε και να τη χαρεί κι ο κ. Γιάννης. Έχει μια έμπειρη και χρηστή διαχείριση, αλλά τα χρήματα πρέπει να μην αυξάνονται στις Τράπεζες και να επενδυθούν στο έργο.
  • Αξιοποίηση Τριποτάμου, αρχής γενομένης από το αντιπλημμυρικό που θα ενταχθεί στο ΣΕΣ
  • Μεταφορά ΚΤΕΛ από το κέντρο, ωρίμασε η σκέψη
  • Νέα νεκροταφεία
  • Αντιμετώπιση προβλήματος οικισμού ρομα.
  • Θεματικό πάρκο για το Μεγαλέξανδρο, επόμενο βήμα μετά το μουσείο της Βεργίνας και αξιοποίηση περιουσίας, όπως πχ ξενοδοχείο Σέλι
  • Ολοκλήρωση υποδομών υδρεύσεων-αποχετεύσεων στον Καλλικρατικό Δήμο.
  • Επέκταση κοινωνικών δράσεων και προς άλλες κατευθύνσεις , όπως και με τους κοινωνικούς λαχανόκηπους, διαδικασία που ολοκληρώνεται άμεσα.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου, θα ενισχύσει τον τουρισμό .
  • Στοχευμένες σοφά νέες αδελφοποιήσεις όπως αυτή με την Αγ. Πετρούπολη που υπέδειξε ο Μητροπολίτης και ευνοούν τον προσκυνηματικό τουρισμό για τον οποίο προσφέρεται ιδιαίτερα ο Δήμος μας και με την περαιτέρω αναβάθμιση του Βήματος Αποστόλου Παύλου συνεργασία με Ι.Μ).

Αυτοί θεωρώ ότι πρέπει να είναι κάποιοι άμεσοι μεγάλοι στόχοι, που έχουν σχετικά ωριμάσει, άλλοι περισσότερο κι άλλοι ελάχιστα".

Για τα οικονομικά η δήμαρχος είπε: "Αποτυπώνεται στον ισολογισμό του 2013 Ταμειακό πλεόνασμα 2.5 εκατ. και έχοντας έναν δείκτη ρευστότητας 2.32, από τους καλύτερους στην Ελλάδα, σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις μας εξυπηρετούνται ομαλότατα.
Προσπαθήσαμε από την πρώτη 4ετία να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του Δήμου και ξεκινήσαμε από τα ενοίκια που πληρώναμε για τη στέγαση υπηρεσιών. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από τα 54.100 ευρώ που βρήκαμε ως δαπάνες ενοικίων το 2006 πετύχαμε το 2007 να τα κατεβάσουμε στα 28.840 ευρώ, το 2009 στα 8.406, το 2009 και το 2010 μόλις στα 3.600. Και μετά που ο Δήμος διευρύνθηκε με τον Καλλικράτη και επωμιστήκαμε νέες δαπάνες ενοικίων από τους 4 επιπλέον Δήμους που ενσωματώθηκαν στο Δήμο Βέροιας, τα ενοίκια εκτοξεύτηκαν πάλι στα 182.483 ευρώ το 2011 και μέχρι το 2013 πετύχαμε και πάλι να μειώσουμε τις δαπάνες ενοικίων στα 125.034 ευρώ. Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα της νοικοκυρεμένης οικονομικής πολιτικής που ακολουθήσαμε και η οποία είμαι βέβαιη ότι θα συνεχιστεί από τη νέα Δημοτική Αρχή".

Από την πλευρά του ο νέος δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε ότι "έχουν γνώση οι φύλακες" σχολιάζοντας τις παραινέσεις της κ Ουσουλτζόγλου. Ο κ. Βοργιαζίδης χαρακτήρισε δυσανάλογο το βάρος που κλήθηκε να σηκώσει ο νέος δήμος Βέροιας αλλά έφερε εις πέρας την αποστολή του. 

"Κατάφερε να προσαρμόσει το νέα δήμο στη νέα εποχή. Θα προσπαθήσουμε να διδαχθούμε από την απερχόμενη δημοτική αρχή για να πάμε ένα βήμα μπροστά τον Δήμο. ξεκινάμε από καλή αφετηρία. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε" είπε ο νέος δήμαρχος και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της διοίκησής του:

"Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για:

1. Να ολοκληρώσουμε τη Γέφυρα Κούσιου
2. Να κατασκευάσουμε το χώρο στάθμευσης κάτω από το πάρκο της Ελιάς
3. Να ενισχύσουμε το δίκτυο κοινωνικών δομών
4. Να περιέλθει το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο στην κυριότητα του Δήμου
5. Να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας του Α.Π.Θ. από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο
6. Να ολοκληρωθούν τα εν εξελίξει έργα υποδομής στις δημοτικές κοινότητες όπως έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.
7. Να εφαρμόσουμε τις προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης".

Κλείνοντας ο κ. Βοργιαζίδης ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κ. Ουσουλτζόγλου, στα νέα εγχειρήματά της.