Κοινή γραμμή των πρώην δημάρχων Βέροιας εναντίον της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου

Την αντίθεσή τους στη ανανοριοθέτηση του αρχσιολογικού χώρου Βέροιας εξέφρασαν οι πρώην δήμαρχοι Βέροιας Ανδρέας Βλαζάκης, Γιάννης Χασιώτης, Χρήστος Σκουμπόπουλος, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου, παρουσία του νυν δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη. Τόνισαν ότι οι διοικήσεις τους αξιοποίησαν τον αρχαιολογικό πλούτο της Βέροιας και ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα είναι καταστροφικό. Ας δούμε αναλυτικά τι είπαν και ποια επιχειρήματα παρουσίασαν:

Ο Ανδρέας Βλαζάκης τόνισε: "Θα προσθέσει περισσότερα προβλήματα στην Βέροια. Ο δήμος θα μετατραπεί σε διοικητική υπηρεσία αφού δεν θα μπορεί να υλοποιήσει τα έργα τεχνικού προγράμματος ενώ προβλήματα θα έχουν και οι επαγγελματίες αλλά και οι αγρότες. Συμφωνούμε οι τέσσερις πρώην δήμαρχοι ότι δεν πρέπει να περάσει αυτή η καταστροφική καθολογική κήρυξη όλης της Βέροιας ως αρχαιολογικού χώρου.

Με την κήρυξη της Κυριώτισσας ως παραδοσιακής γειτονιάς, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βέροιας. Τα τελευταία 38 χρόνια, μια σειρά από μνημεία και διατηρητέας γειτονιές αναδείχθηκαν και προβλήθηκαν με χρήματα και αγάπη των δημοτών, μέσα από μια αγαστή συνεργασία δήμου και υπηρεσιών. Ακόμη και το δημαρχείο έγινε μέσα από μια αγαστή συνεργασία αλλά και άλλα ακίνητα όπως τα Αρχοντικό Σαράφογλου, Οικία Μπέκα, Αρχοντικό Τσατσάνη, Αρχοντικό Βλάχων, Βυζαντινό Μουσείο. Γιατί δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία που τότε υπήρχε; Που στηρίζει τις προκλητικές θέσεις και απόψεις η Τοπική Εφορία; Έχει πλάτες και το κάνει. Γιατί δεν μπορούσε να το κάνει τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί τότε ήταν διακριτές οι αρμοδιότητες του καθένα. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί έχουν πλάτες στην κεντρική διοίκηση που θέλει τους δήμους υποχείρια. Γι αυτό δεν είναι υπεύθυνη η προϊσταμένη της τοπικής αρχαιολογικής εφορείας αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτό θα πρέπει να εισπράξει τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας.

Θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι μια άμεση και γρήγορη ενεργοποίηση σε αυτό το θέμα. Να ενημερωθούν άμεσα οι πολίτες, με κάθε πρόσφορο μέσα, με κλείσιμο του δήμου, των μεγάλων καταστημάτων για να νεκρώσει η πόλη, με πανό στις εισόδους της πόλης, με ενημερωτικά έντυπα, με μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ωρολογίου. Θα πρέπει να έρθουν όλοι, να ενημερωθούν σωστά όλοι. Οι άλλοι δυο δήμοι πρέπει να ενημερώσουν τους δημότες τους, γιατί όταν χτυπά η πόρτα του γείτονα, θα χτυπήσει και η δική τους η πόρτα. Επίσης θα πρέπει με τηλεοπτικό μήνυμα να προβληθεί το θέμα και να γίνει ένα μεγάλο δημοτικό συμβούλιο με όλους τους αιρετούς. Απειλείται ο ίδιος ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού έφτασαν να αποφασίζουν οι υπηρεσίες για τους δήμους. Σχεδιάζουν ακόμη και τοποθέτηση γραμματέα πάνω από τους δήμους".

Ο Γιάννης Χασιώτης υπογράμμισε: "Στην συνάντηση των φορέων, έγινε προσπάθεια να περάσει μια αντίληψη ότι κάποιοι εργάζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και κάποιοι στην Βέροια μιλούν μόνο με οικονομικά επιχειρήματα. Όταν ο Βλαζάκης αποφάσισε να ζητήσει την κήρυξη της Κυριώτισσας, δημιουργήθηκαν μέχρι και σύλλογοι αρχαιοπλήκτων.

Επίσης έγιναν και μια σειρά από έργα για την ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς. Ο δήμος ήταν αυτός που αγόρασε και αποκατέστησε μια σειρά από διατηρητέα, έκανε μια σειρά από εκδόσεις για τα μνημεία. Ο δήμος Βέροιας ξεκίνησε τις προσπάθειες για το μουσείο της Βεργίνας. Είμαι θυμωμένος όταν ακούω ανακρίβειες. Προσπαθεί η αρχαιολογία αλλά και κάποιοι βουλευτές να μας περάσουν ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την ενοποίηση των 103 μνημείων. Είναι ψέμα γιατί δεν αποτελούν ούτε το 2% του εδάφους της Βέροιας. Όλη η Βέροια θα ξεφύγει από τον δήμο Βέροιας και θα περάσει στην αρχαιολογία. Ο δήμος Βέροιας μόνο εισηγητικό χαρακτήρα θα έχει. Τις αποφάσεις θα τις παίρνουν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επιστρέφουμε πίσω από το 1980 στο θέμα της αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι θα εκδίδουν μόνο πιστοποιητικά και δεν θα έχουν άποψη που θα μπει ο κάδος. Θα πρέπει να πάρουν θέση η ΚΕΔΕ και οι τοπικοί βουλευτές. Όσοι δεν αγαπούν την Βέροια ας την αφήσουν στην ησυχία τους. Έχει μια ιστορία, παλαιότερη από τις Αιγές".

Ο Χρήστος Σκουμπόπουλος υπογράμμισε: "Με πόνο ψυχής βλέπω την αυτοδιοίκηση να καταρέει. Η αυτοτέλεια των ΟΤΑ είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά, δόθηκαν αρμοδιότητες στους δημάρχους και εργαλεία να αναπτύξουν τις πόλεις τους. Τα τελευταία χρόνια, τα μνημονιακά, αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και χρήματα και σήμερα η αυτοδιοίκηση ζει τις χειρότερες μέρες της. Μέχρι και τοποτηρητή πάνω από τους δήμους θέλουν να βάλουν. Γράφτηκε ότι η πόλη και η αρχαιολογία δεν φέρθηκαν καλά στα αρχαία. Η αρχαιολογία δεν φέρθηκε καλά στα αρχαία. Πρέπει οι κρατικές υπηρεσίες με την αυτοδιοίκηση να συνεργάζονται γιατί αλλιώς μπαίνουμε σε καταστάσεις επικίνδυνες. Συμφωνώ με τον Ανδρέα Βλαζάκη και τις με τις ενέργειες που προτείνει. Ας δούμε σε τι κατάσταση είναι η Κυριώτισσα και η Μπαρμπούτα. Δεν βάζει χρήματα για τις συντηρήσεις τους. Και εκεί ο δήμος βάζει χρήματα.

Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου σημείωσε: "Τέτοια συνάντηση δεν έγινε ποτέ ιστορικά. Η στιγμή είναι ιστορική. Δεν υπάρχουν άλλοι επιζώντες δήμαρχοι, γι αυτό δεν είναι εδώ. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να απαξιωθεί το έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Μας προβληματίζει η μονομέρεια των αποφάσεων για την ζωή μας. Μας προβληματίζει όταν μιλούν για συνεργασία και εννοούν υποτέλεια. Δεν ήμαστε οι συντηρητικοί που είμαστε εδώ για να χαλάμε τα πάντα.

Δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα καλά. Συμβάλαμε στην πορεία κα δηλώνουμε υποχρεωμένοι να συμβάλουμε στον τόπο και να πάρουμε θέση απέναντι σε προσπάθειες που θέλουν να αλυσοδέσουν αυτή την πόλη. Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε πόρους για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανταπόκριση της προϊσταμένης της αρχαιολογίας Μαρίας Ακαμάτη ήταν ενθουσιώδης. Δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη διατηρητέων περιοχών. Τι δεν κάναμε καλά, τι παραλείψαμε και επανέρχονται τώρα; Το σχέδιό μας αξιοποιεί τα αρχαία που είναι στα υπόγεια, τις υπόγειες στοές, την ανάδειξη διατηρητέων περιοχών κ.α. Όταν το καταθέσαμε αυτό το σχέδιο, υποστηρίχθηκε από τις υπηρεσίες και μας είπαν να ασχοληθούμε με αυτό για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Έργα χωρίς συνεργασία, μονομερώς δεν μπορούν να γίνουν. Τι έγινε η Νικομήδεια, τα υπόγεια, η υπόγειες διαδρομές τι έγιναν; Τινάχτηκαν στον αέρα. Μήπως η ανάπλαση του υποβαθμισμένου χώρου δεν είχε στόχο την ενοποίηση πλατειών και μνημείων; Και τι έγινε; Τα μνημεία έμειναν υποβαθμισμένα από την αρχαιολογία. Ακούσαμε ότι η Βέροια υπονομεύει και την Βεργίνα. Πάντα το πρώτο αίτημα μας ήταν το μουσείο της Βεργίνας. Πώς εντάχθηκε για χρηματοδότηση; Έτσι βοηθάει ο δήμος τον τόπο. Ο δήμος είναι ανοιχτόμυαλος και θέλουμε κόσμο και στην Βέροια και την Βεργίνα και τη Νάουσα".

Ο νυν δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε: "Ο δήμος σχεδιάζει και θα καταθέσει πρόταση για την βιώσιμη αστική ανάπλαση και θα έχει αναπλάσεις σε Μπαρμπούτα, Κυριώτισσα, Παναγία Δεξιά".