Το «δημοτικό συμβουλίο εφήβων» Βέροιας στο πλευρό των προσφυγόπουλων

Υπέρ της ένταξης των προσφυγόπουλων στο ελληνικό σχολείο, ώστε να πάρουν την ελληνική παιδεία, τάσσονται οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο «δημοτικό συμβούλιο εφήβων» το οποίο δημιουργήθηκε στη Βέροια. Όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις που θα παρουσιάσουν στις 24 Μαρτίου, στην πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εφήβων, στην έδρα του Δήμου Βέροιας, οι μαθητές ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση των προσφύγων και δεν επιθυμούν τη γκετοποίησή τους.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας, Αναστασία Καρακώστα, και τονίζει ότι το Προσφυγικό είναι ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επισημαίνει, άλλωστε, ότι στην περιοχή λειτουργούν δύο δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων.

Με αφορμή διαμαρτυρίες που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές για το θέμα απαντά: «Δεν είχαμε καμία ένταση. Νωρίτερα έγιναν οι αντίστοιχες ενέργειες, κλήθηκαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Τα ζητήματα που έθεταν ήταν φυσιολογικά, είχαν να κάνουν με την υγιεινή, τα χρήματα που θα έπρεπε να δαπανηθούν. Όταν απαντώνται όλα αυτά, απομονώνονται οι φωνές που κινούνται σε ένα πλαίσιο άρνησης».

Η κ. Καρακώστα γνωστοποιεί ότι «η δομή στα Καβάσιλα λειτουργεί πολύ καλά, χωρίς καμία αντίδραση από γονείς και στη Βεργίνα πρόκειται να λειτουργήσει η δομή από μέρα σε μέρα». «Δεν έχουμε προβλήματα, κάθε άλλο. Και θα έπρεπε και αυτό να λέγεται, γιατί απομονώνονται οι λίγες περιπτώσεις όπου υπάρχουν αντιδράσεις και δεν επικεντρώνονται τα Μέσα σε όσα λειτουργούν και όσα πρέπει να λειτουργούν και σύμφωνα με το πολιτιστικό μας επίπεδο» προσθέτει.

Τους νέους της Βέροιας απασχολεί, άλλωστε, το θέμα της μετανάστευσης και της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό (brain drain) το οποίο αποτυπώνεται και στις εισηγήσεις τους. «Θεωρούν ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να υπάρχει εργασία, ώστε οι μαθητές που έχουν μορφωθεί στην Ελλάδα, με χρήματα του κράτους, να μην μεταφέρουν αυτή τη γνώση στο εξωτερικό αλλά να την μεταδίδουν εδώ, προς όφελος των πολιτών. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα ίδια τα παιδιά βιώνουν παράλληλα τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών τους, παρ όλα αυτά επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα» εκτιμά η κ. Καρακώστα.

Μιλά επίσης για τη μετακίνηση των μαθητών προς το σχολείο και από το σχολείο προς το σπίτι τους. Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισημαίνουν ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας η δωρεάν μεταφορά των παιδιών στο σχολείο καθώς, όπως λένε, κάθε μαθητής ξοδεύει 1,2 ευρώ την ημέρα για τον σκοπό αυτό.

Από τα θέματα που θα συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της πανηγυρικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εφήβων ξεχωρίζουν εκείνα του κυκλοφοριακού προβλήματος και της αδυναμίας εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, των αδέσποτων και της κακοποίησης των ζώων, της ανάπτυξης του τουρισμού, της ανεργίας, των πολιτικών άκρων και της Δημοκρατίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «δημοτικό συμβούλιο εφήβων», αποτελεί μια πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και πρώην αντιδημάρχου και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, Νίκου Μαυροκεφαλίδη, ενώ υλοποιείται από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας και τη διευθύντρια, Αναστασία Μαυρίδου, σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκαν 9 σχολεία του Δήμου Βέροιας και από το καθένα συμμετέχουν τρεις έως πέντε μαθητές και μαθήτριες.

«Καταρχήν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου από τα εννέα σχολεία κλήθηκαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο εφήβων. Όσοι απάντησαν θετικά έγραψαν τις εργασίες τους, οι οποίες αξιολογήθηκαν από το διευθυντή και δύο καθηγητές σε κάθε σχολείο. Επίσης τα μαθητικά συμβούλια, ανεξάρτητα από τη γραπτή εργασία, πρότειναν δύο μαθητές κάθε φορά, που θα συμμετέχουν στην προσομοίωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εφήβων στις 24 Μαρτίου. Έτσι προέκυψε ο αριθμός των 41 εφήβων δημοτικών συμβούλων Βέροιας, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε μια ουσιαστική διαδικασία, με ανταλλαγή απόψεων και διάλογο» υπογραμμίζει η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια επέλεξε απολύτως ελεύθερα το θέμα και τον τρόπο της διαπραγμάτευσής του ενώ προτάθηκε ενδεικτικά ένα θεματικό πλαίσιο για τη σύνταξη των εργασιών.

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, είναι «η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των νέων για τα κοινά, βοηθώντας τους να διαμορφώσουν συνείδηση υπεύθυνου πολίτη αλλά και να μυηθούν στις πρακτικές και τις δυσκολίες της Δημοκρατίας». Η ιδέα για την υλοποίησή του προήλθε από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Bουλής των Ελλήνων, «η Βουλή των Εφήβων», που πρώτος εφάρμοσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Aπόστολος Κακλαμάνης, το 1995. Για το λόγο αυτό ο κ. Κακλαμάνης προσκλήθηκε να παραστεί στην προσομοίωση που θα γίνει στις 24 Μαρτίου στη Βέροια και σύμφωνα με τους διοργανωτές απάντησε ήδη θετικά.

πηγή: http://makthes.gr