Ας μιλήσουμε για την πλατεία Ωρολογίου

Γράφει ο Ζήσης Χ. Πατσίκας - Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας

Δύο σημεία αναφοράς έχει η πόλη μας, το Πάρκο Εληάς και την Πλατεία Ωρολογίου. Δυστυχώς και τα δύο σημεία είναι στη χειρότερη μορφή της μακρόχρονης ιστορίας τους. Ας μιλήσουμε σήμερα για την πλατεία Ωρολογίου…

Η πλατεία Ρακτιβάν - Ωρολογίου απέκτησε τη σημερινή της μορφή, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη των Καθηγητών Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νίκου Καλογήρου και Κώστα Μανωλίδη. Αποτελεί κοινό τόπο, από την πρώτη μέρα παράδοσής της, το γεγονός ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση απέτυχαν παταγωδώς.

  • Αντί να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, την υποβάθμισε.
  • Αντί να διευκολύνει το κυκλοφοριακό, το επιβάρυνε.
  • Αντί να βελτιώσει το μικροκλίμα της περιοχής, το χειροτέρεψε.

Το «ωραίο» είναι ότι τα εκατομμύρια χρηματοδότησης για την ανάπλαση της πλατείας, όπως αργότερα και της Εληάς, δαπανήθηκαν στο βωμό της ποιότητας ζωής, της βιοκλιματικής αναβάθμισης και άλλων βαρύγδουπων στόχων, με τα αποτελέσματα να είναι ακριβώς τα αντίθετα!

Δεν σκοπεύω να κάνω ιστορική αναδρομή, καθώς λίγο πολύ η υπόθεση του πώς φτάσαμε ως εδώ είναι γνωστή. Θα αναφερθώ, όμως, σε όσα γνωρίζω από τότε που ξεκίνησε η θητεία μου στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας.

Τον Γενάρη του 2016 μετά από ερώτησή μου προς τον τότε αντιδήμαρχο τεχνικών Άρη Λαζαρίδη, μου απάντησε ότι ναι, θα γίνουν αλλαγές στην πλατεία Ωρολογίου. Ψάχνοντας μετά στο τεχνικό πρόγραμμα, διαπίστωσα ότι υπήρχε σχετικός κωδικός με κονδύλιο 10.000 ευρώ. Όταν επανήλθα ρωτώντας τι είδους αλλαγές θα γίνουν με τόσο μικρό προϋπολογισμό, η απάντηση που έλαβα ήταν ότι αυτά τα χρήματα ήταν για συμπληρωματική μελέτη…

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος… και φτάσαμε στις αρχές του 2017, όπου με εισηγητικό του αντιδημάρχου στις 23/1 και απόφαση δημοτικού συμβουλίου λίγες μέρες αργότερα, αποφασίστηκε, με ψήφους και από την αντιπολίτευση, η δημιουργία χώρων πρασίνου (κοινώς παρτέρια) εντός των σιντριβανιών για τα οποία η δημοτική αρχή δήλωσε αδυναμία να θέσει σε λειτουργία. «Επιτέλους», αναφωνήσαμε άπαντες, έστω λίγα λουλούδια, μια μικρή παρέμβαση για να αλλάξει λίγο η τραγική εικόνα των άδειων και επικίνδυνων σιντριβανιών.

Επτά μήνες μετά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος ομολόγησε: δεν τα καταφέραμε…

Και φτάνουμε στην συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 25/9/2017 όπου 150 συμπολίτες, θέτουν τη διοίκηση προ των ευθυνών της, όχι μόνο για την ανάγκη ανασχεδιασμού αλλά και για την άμεση παρέμβαση σε μια σειρά από παγίδες που εγκυμονούν κινδύνους και προκαλούν τραυματισμούς.

Ήρθε, λοιπόν, η δημοτική αρχή και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να… χαιρετίσουν την «αξιέπαινη πρωτοβουλία» των πολιτών, «έτσι σας θέλουμε» τους είπαν…

Μετά χαμήλωσαν τα φώτα και προβλήθηκε ένα «σχέδιο παρέμβασης»…

Τι ήταν αυτό; Μια διευθέτηση της διασταύρωσης Βερόης, Μπότσαρη και Μαυρομιχάλη. Ένα σχέδιο προχειροφτιαγμένο, χρωματισμένο στο χέρι με… ξυλομπογιές. Ήταν τέτοια η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα, που οι σχεδιαστές του «σκίτσου» ξέχασαν να λάβουν υπόψη την κυκλοφοριακή μελέτη - μονοδρόμησης - που η ίδια η δημοτική αρχή ψήφισε (και αναμένουμε πότε θα την εφαρμόσει – άραγε δεν είναι τόσο επιτακτική η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ - όπως μας έλεγαν;).

Για το μόνο που γίναμε σοφότεροι, ήταν η ενημέρωση από τον κ. Βοργιαζίδη ότι ήταν επιλογή της διοίκησης να μην γίνει νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ ακολούθησε προσπάθεια να ενταχθεί η πλατεία σε άλλη μια «βιοκλιματική αναβάθμιση πολιτιστικών διαδρομών» μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν εγκρίθηκε στο σύνολό του. Αλλά και να εγκρίνονταν, συμπληρώνω εγώ μετά λόγου γνώσεως, θα αφορούσε πολύ ήπιες παρεμβάσεις όπως αλλαγή δημόσιου φωτισμού με λάμπες led, αντικατάσταση πλακιδίων και γενικά ενέργειες που ελάχιστα θα άλλαζαν το σημερινό θέαμα, το οποίο χρήζει δραστικών μέτρων.

Στο διά ταύτα, δεν αποφασίστηκε τίποτα, ούτε καν εξαγγέλθηκε. Μόνο μια ρητορική ότι θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουν δημιουργικά με τις προτάσεις τους για την Πλατεία Ωρολογίου.

  • Καμία απάντηση στα ερωτήματα των 150 πολιτών για τα παλιοσίδερα που χάσκουν επικίνδυνα σε μια βάση που υποτίθεται χτίστηκε για να στηριχτεί το νέο ρολόι.
  • Καμία αναφορά στο παλλαϊκό αίτημα της πόλης να αποκτήσει η ομώνυμη πλατεία ξανά Ρολόι.
  • Καμία δέσμευση έστω για το πότε, είτε θα λειτουργήσουν τα σιντριβάνια, είτε θα τοποθετηθεί πράσινο στη θέση τους.
  • Κανένας ορίζοντας ή σχεδιασμός για ριζικές αλλαγές στην πλατεία.
  • Πλήρης συσκότιση για το θέμα του Ηρώου. Πόσο κόστισε;  Πώς πληρώθηκε; Γιατί η υπόθεση βρίσκεται στα Δικαστήρια;

Το απόλυτο τίποτα.

Κατά την άποψή μου, άμεσα πρέπει να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις που θα απαλύνουν αισθητά την αποκρουστική όψη που αντικρύζουμε σήμερα και θα καταστήσουν πάλι την Πλατεία Ωρολογίου ένα Σημείο Αναφοράς αντάξιο της πόλης και της Ιστορίας της:

  • Γκρέμισμα του «τείχους» για να ανοίξει ο τόπος.
  • Πράσινο, πράσινο και περισσότερο πράσινο.
  • Ναι στη διευθέτηση της διασταύρωσης με κυκλικό κόμβο.

Όμως τι να περιμένει κανείς από αυτή τη δημοτική αρχή που ούτε χώμα, γκαζόν και… πανσέδες δεν είναι ικανή να βάλει;