Αναγκαστικά μέτρα είσπαξης θα εφαρμόσει ο δήμος Βέροιας το 2018 - Εγκρίθηκαν προυπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα

Σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα προχωρήσει ο δήμος Βέροιας στους μεγαοφειλέτες του. Όπως είπε ο δήμαρχος στην συζήτηση του προϋπολογισμού, το 2018 όσοι μεγαλοοφειλέτες του δήμου δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Κατά τα λοιπά, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2018. Το ύψος των εσόδων του νέου προϋπολογισμού είναι 46.724.615 ευρώ, τα έξοδα 46.389.830 ευρώ και το αποθεματικό 334.784 ευρώ.

Αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα, είναι διαρθρωμένο όπως τα προηγούμενα έτη αφού τα διαθέσιμα χρήματα είναι στο ίδιο ύψος. Στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα αγροτικής οδοποιίας 700.000 ευρώ ενώ αντίθετα δεν περιλαμβάνονται τα έργα αστικής ανάπλασης του ΕΣΠΑ (4 εκατομμύρια ευρώ) διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία για την χρηματοδότηση. Επίσης τα ποσά στις δημοτικές ενότητες φαίνονται μικρά διότι υπάρχει μια σειρά έργα θα γίνουν «πακέτο» σε όλες τις ενότητες και δεν φαίνονται αναλυτικά για να μην θεωρηθεί κατάτμηση.

(Δείτε σε βίντεο αποσπάσματα από την συζήτηση)

 

Από την πλευρά της μειοψηφίας, ο Αντώνης Καγκελίδης, έχοντας και την πείρα ως πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών, τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι αναπτυξιακός ένας προϋπολογισμός όταν λείπουν τα χρήματα. Ο κ. Καγκελίδης στην ομιλία του υποστήριξε ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στην Τεχνική Υπηρεσία και προέτρεψε τον δήμαρχο να το εξετάσει. Τέλος παρατήρησε ότι το Γραφείο Προμηθειών πρέπει να πλαισιωθεί με προσωπικό.

Ο Αντώνης Μαρκούλης τόνισε ότι τέτοιου είδους προϋπολογισμοί δεν είναι αντάξιοι των δημοτών, επέρριψε ευθύνες στην πολιτική που ασκεί το κεφάλαιο εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει ενέργειες για διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων που θα ενισχύσουν την προσπάθεια των ΟΤΑ. «Είναι προϋπολογισμοί πείνας, ντρεπόμαστε να τους ψηφίσουμε» σχολίασε.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η μείωση της χρηματοδότησης στους δήμους και το φόρτωμα των βαρών στους δημότες.
Για το τεχνικό πρόγραμμα είπε ότι είναι πλασματικό. «Δεν ταιριάζουν στις λαϊκές ανάγκες και δεν απαντούν στις αγωνίες του λαού» σχολίασε.

Ο Νίκος Μπέκης είπε με το σχέδιο προϋπολογισμού γίνεται μια μοιρασιά της μιζέριας. Για το τεχνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι περιλαμβάνονται διαρκώς τα ίδια έργα και δεν προχωρά τίποτα.

Ο Σάκης Αποστολόπουλος χαρακτήρισε φτωχό, ελεγχόμενο και αντιαναπτυξιακό τον προϋπολογισμό.

Ο Ζήσης Πατσίκας υπογράμμισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι μια αντιγραφή προηγούμενων ετών ενώ δεν αποτυπώνεται και η φημολογούμενη καλή οικονομική κατάσταση του δήμου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος απάντησε: «Είναι κουκιά μετρημένα αυτά που παίρνουμε από την πολιτεία. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι αυξημένο κατά 2 εκατομμύρια και θα αυξηθεί και άλλο με τα έργα του ΕΣΠΑ. Αυτά θα ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες των έργων και το τεχνικό πρόγραμμα θα γίνει πιο πλούσιο. Περιμένουμε να ανοίξει το Leader γιατί έχουμε προτάσεις έτοιμες. Με αυτό θα μεγαλώσει και άλλο το τεχνικό πρόγραμμα. Το κολυμβητήριο είναι έργο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αν δεν έρθουν τα χρήματα δεν θα γίνει ποτέ. Μεγάλη πληγή είναι οι οφειλές προηγούμενων ετών».

{jlex}flickr:72157663547355678{/jlex}