Logo

Γιώργος Μόσχος: "Μια υπέροχη εμπειρία το Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων Βέροιας"

Ο πρόεδρος του Συνηγόρου του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνεται στα παιδιά:

"Σας γράφω αυτές τις γραμμές λίγες ώρες μετά την 1η Συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων Βέροιας, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης από 26 σχολεία του νομού Ημαθίας. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και μια απόδειξη ότι αξίζει να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους για όλα τα θέματα που τα αφορούν, όπως ρητά προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 12).

Θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ τα παιδιά που πήραν μέρος στην συνάντηση, αλλά και τους συμμαθητές, τις συμμαθήτριες, τους δασκάλους και τις δασκάλους τους που βοήθησαν στην προετοιμασία τους. Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον εξαιρετικές ιδέες, πρωτοβουλίες που πήρατε στα σχολεία σας και προτάσεις σας, και ιδιαίτερα για το περιβάλλον, τους δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας, άθλησης και αναψυχής, τα σκουπίδια, την κίνηση και την ασφάλεια των παιδιών στην πόλη, τα σχολικά προαύλια, την οργάνωση της εκπαίδευσης, τις σχολικές δραστηριότητες και την ευέλικτη ζώνη, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία για παιδιά, τα αδέσποτα ζώα, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, τη στήριξη των παιδιών προσφύγων, τη σχολική φοίτηση των παιδιών Ρομά, τους αστέγους, τις δράσεις αλληλεγγύης για τους φτωχούς, τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες, με έμφαση το θέατρο, το βιβλίο και τις τέχνες, την ενημέρωση, την προστασία της οικογένειας που πλήττεται από την οικονομική κρίση, την κακοποίηση και την ανάγκη να υπάρχει έλεγχος για τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο και οι γονείς τους τα παραμελούν ή τα στέλνουν να δουλεύουν.

Τα δικαιώματα του παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, παρόλο που έχουμε αρχίσει τα τελευταία χρόνια να τα αναγνωρίζουμε και να τα συζητάμε περισσότερο. Ύστερα από 14,5 χρόνια εμπειρίας του Συνηγόρου του Παιδιού, εκατοντάδων συναντήσεων με παιδιά και παρεμβάσεων για την προστασία των δικαιωμάτων τους, θα ήθελα να σας βεβαιώσω ότι χρειαζόμαστε απόλυτα τις δικές σας προσπάθειες για να κάνουμε τα δικαιώματα πράξη και να διεκδικήσουμε τις αλλαγές που χρειάζονται από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις πολιτικές αποφάσεις στον τόπο μας.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας σας προτείνω μερικές ενέργειες που θα βοηθήσουν για να δυναμώσουν τα δικαιώματά σας:

- Συζητάτε τακτικά με τους γονείς σας για όλα τα θέματα που σας απασχολούν. Τονίστε τους να μην κάνουν καμία ενέργεια προς το συμφέρον σας χωρίς να σας ενημερώνουν και χωρίς να το κουβεντιάζουν πρώτα μαζί σας.

- Ζητήστε από τους δασκάλους και τις δασκάλες σας να οργανώνουν συχνά συμβούλια – συνελεύσεις της τάξης, όπου θα συζητάτε όλα τα θέματα που σας απασχολούν και θα παίρνετε αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες

- Προτείνετε στους φίλους και τις φίλες σας να συμφωνήσετε ότι δεν θα δεχόσαστε συμπεριφορές που στεναχωρούν, πληγώνουν και οδηγούν παιδιά στην απομόνωση.

- Κρατάτε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοικτά σε ότι βλέπετε και ακούτε στο σχολείο, στην πόλη ή στο διαδίκτυο και συζητάτε τα με τους γονείς και τα πρόσωπα που εμπιστεύεστε, για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι υπεύθυνοι προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά από κινδύνους και βλαπτικές πρακτικές.

- Λέτε ελεύθερα τη γνώμη σας παντού, προσέχοντας ωστόσο να μη θίγετε τους άλλους – τις άλλες, αλλά και να μην εκθέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

- Αναλάβετε τις ευθύνες σας και παράλληλα διεκδικήστε τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, ώστε όλα τα δικαιώματα των παιδιών να προστατεύονται! Γιατί όπως είπαμε, τα δικαιώματα είναι σπουδαία υπόθεση, αλλά και πολύ δύσκολη για να τα κάνουμε πράξη στη ζωή μας.

Καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας!!!

Γιώργος Μόσχος
Συνήγορος του Παιδιού
(Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού)".

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb