Logo

Ενημέρωση για τα αδέσποτα από τον αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο

Ανακοίνωση για τα αδέσποτα εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα αναφέρει: 

"Με αφορμή τα αναγραφόμενα σε δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Βέροιας είναι από τους λίγους Δήμους πανελληνίως που εφαρμόζει καθολικά όλα όσα προβλέπει η Ελληνική Νομοθεσία σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Συγκεκριμένα ο Δήμος μας λειτουργεί νόμιμα αδειοδοτημένο Δημοτικό Κτηνιατρείο και Καταφύγιο στην περιοχή του Ταγαροχωρίου όπου λαμβάνει χώρα η στείρωση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση και ίαση των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται στα όρια του Δήμου Βέροιας.

Το παραπάνω έργο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς υλοποιείται από τους Κτηνίατρους που απασχολεί ο Δήμος μας και έχουν οριστεί ως επιστημονικά υπεύθυνοι για την λειτουργία των εγκαταστάσεων του, τους κυνοκόμους που ασχολούνται με την σίτιση και φροντίδα των ζώων που φιλοξενούνται στις δημοτικές εγκαταστάσεις και σε αγαστή συνεργασία με το σύνολο των φιλοζωικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Βέροιας.

Στα πλαίσια της παραπάνω συνεργασίας μεταξύ του Δήμου μας και των φιλοζωικών σωματείων υλοποιηθήκαν με επιτυχία στις εγκαταστάσεις μας τρία προγράμματα μαζικής στείρωσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς με την συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων του εξωτερικού.

Τα αποτελέσματα του έργου που υλοποίει ο Δήμος Βέροιας προς όφελος της δημόσιας υγείας των δημοτών του η οποία εξασφαλίζεται με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη που παρέχει στα άρρωστα από ασθένειες και τραυματισμένα από ατυχήματα, αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι σημαντικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2017 έχουν υλοποιηθεί πλέον των 300 στειρώσεων, των 400 αντιλυσσικών εμβολιασμένων, των 450 αποπαρασιτώσεων, των 250 επανεντάξεων και 100 υιοθεσιών αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ωστόσο για να δοθεί οριστική και σύννομη λύση στα πρόβλημα τις ολοκληρωμένης διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα πρέπει όλοι εμείς που είμαστε ιδιοκτήτες ενός σκύλου ή ενός γάτου, να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία ώστε να μην ενοχοποιούνται τα αδέσποτα ζώα από πράξεις αμέλειας των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Όλοι λοιπόν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα πρέπει:

  • Να μεριμνούνε για την στείρωση τους εφόσον δεν επιθυμούμε τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων και την ηλεκτρονική σήμανση του ζώου μας ενώ παράλληλα να ενημερώνουμε τον Δήμο της μόνιμης κατοικίας μας.
  • Να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους
  • Να μην εγκαταλείπει το ζώου του
  • Να γίνεται ο περίπατος των σκύλων πάντα με συνοδό, να κρατάει το σκύλο του με λουράκι και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν κατά την διάρκεια του περιπάτου
  • Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του
  • Να προσκομίζει στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του
  • Να δηλώνει μέσα σε πέντε μέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο
  • Να μεριμνά για την τήρηση των κανόνων ευζωίας, την κτηνιατρική εξέταση, την πραγματοποίηση του ετήσιου αντιλυσσικού εμβολιασμού και την έκδοση βιβλιάριου υγείας του ζώου του.

Ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα παραπάνω πρέπει να δίνεται από ιδιοκτήτες σκύλων που χρησιμοποιούνται για την φύλαξη του ποιμνίου ή ως κυνηγετικοί σκύλοι, αφού η πλειοψηφία σκύλων που περισυλλέγονται ως αδέσποτοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Τέλος εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για όλες τις αποτρόπαιες και εγκληματικές ενέργειες θανάτωσης των ζώων συντροφιάς ενώ ο Δήμος Βέροιας θα συμβάλει με κάθε μέσο στην προσπάθεια εξεύρεσης και παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το σήμερα καλύτερο".

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb