Οι «Αόρατοι» αξίζει να γίνουν Δήμαρχοι Βέροιας;

VASILIS TITLOS

«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Αυτός ήταν ο όρκος που έδωσαν ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης και οι 41 εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι (συμπεριλαμβανομένων και των επικεφαλής των συνδυασμών) το βράδυ της Πέμπτης 28 Αυγούστου 2014 πριν αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντα τους.

Εκείνο το βράδυ στον Χώρο Τεχνών την ακολουθία του αγιασμού και την ορκωμοσία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και αμέσως μετά απηύθυναν χαιρετισμούς οι αρχηγοί των παρατάξεων της μειοψηφίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Μελιόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Αντώνης Μαρκούλης από την «Προτεραιότητα στο Δημότη», Γιάννης Παπαγιάννης από το «Δικαίωμα για νέα Βέροια», Νίκος Μπέκης από την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Βέροιας». Ο Μιχάλης Σουμελίδης εκπροσώπησε τη «Δύναμη Πολιτών» εκ μέρους του Κώστα Καραπαναγιωτίδη, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό. (Κάτι φυσικά που δεν γινόταν ποτέ όταν ο αγαπητός σε όλους μας Κώστας εκλεγόταν Νομάρχης ή Αντιπεριφερειάρχης!!).

Αφορμή για αυτό το άρθρο μου αποτέλεσαν αφενός η συμπλήρωση τριών χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής, της οποίας το έργο πρέπει να κρίνεται καθημερινά και αφετέρου η επιθυμία κάποιων δημοτικών συμβούλων να κατέλθουν ξανά στον στίβο των δημοτικών εκλογών του 2019 με αρκετούς να έχουν στόχο να γίνουν και.. Δήμαρχοι Βέροιας!!!

Έχουν όμως τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο; Αξίζει να τους εμπιστευτεί ο δημότης της Βέροιας;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πολύ γρήγορα τι είναι ο όρκος.

Η ηθική και η οργάνωση της κοινωνίας φαίνονται αδιάσπαστα συνδεδεμένα με τον θεσμό του όρκου. Ο ρόλος του είναι να επιβεβαιώσει ότι μία δήλωση είναι απολύτως δεσμευτική, είτε αφορά το παρελθόν, είτε εξηγεί την θέληση για το μέλλον. Τι σημαίνει λοιπόν πρακτικά ο όρκος που δίνουν οι Δημοτικοί σύμβουλοι και πόση μοναδική σπουδαιότητα έχει σ’ ένα πολιτισμό με γραφή, όταν υπάρχουν καταγραφές και αποδεικτικά μέσα, όταν υπάρχουν επίσημα έγγραφα;

Στο νόμο 3852 δηλαδή τον «Καλλικράτη» πάνω στον οποίο βασίζεται η αρχιτεκτονική λειτουργία των Δήμων και στο άρθρο 68 «Υποχρεώσεις Δημοτικών Συμβούλων» οι παράγραφοι 1 και 2 μας λένε:

1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του, στις οποίες έχουν εκλεγεί, καθώς και να εκτελούν με επιμέλεια τα καθήκοντά τους και κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβούλιο.

2. Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών.

Με άλλα λόγια όσοι πήραν την απόφαση να κατέβουν στις εκλογές και εκλέχτηκαν από τους πολίτες, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ. Αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το κάνουν μπορούν να ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ.

dimotiko proupologismos2

Πόσο σημαντικό είναι όμως αυτό;
Νομίζω είναι σαφές και αυτονόητο ότι σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνουμε όπως η σημερινή, ως χώρα συνολικά και ως πολίτες ο καθένας μας, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει ένα κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο με τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί.

Όπως επίσης είναι σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο «προπύργιο» για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη με δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών, σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται.

Άρα ο ρόλος των Δημοτικών Συμβούλων είναι πολλαπλά ωφέλιμος και αναμφισβήτητα αναγκαίος.

Είναι όμως όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συνεπείς στον όρκο τους;

Ας δούμε με στοιχεία και αριθμούς ποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Βέροιας παρακολουθούν ή απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις. Δηλαδή ποιοι τίμησαν και τιμούν την ψήφο των πολιτών και ποιοι τον εμπαίζουν διεκδικώντας μάλιστα και ανώτερα αξιώματα.

Στην αναλυτική κατάσταση παρουσιών που τηρεί η γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας γίνεται αναφορά και ποιες απουσίες Δημοτικών Συμβούλων είναι δικαιολογημένες. Για μένα προσωπικά αυτό δεν έχει καμία σημασία (προσπερνώντας τον ανθρώπινο παράγοντα τον οποίο κατανοώ και σέβομαι) όταν φαίνεται από την γενικότερη συμπεριφορά κάποιων Δημοτικών Συμβούλων, ότι αυτές οι δικαιολογημένες απουσίες δίνονται για να μην εκπέσουν του αξιώματος.

Λέει ο νομοθέτης: «Σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του Άρθρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης. Σύμβουλος, που επιθυμεί να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου».

Είναι δηλαδή άξιο απορίας γιατί ο Δήμαρχος κ. Κώστας Βοργιαζίδης κρατάει ακόμη τους «Αόρατους» στον συνδυασμό του Δημοτικούς Συμβούλους με ρεκόρ απουσιών από τις συνεδριάσεις, όπως και γιατί οι κύριοι Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Γιάννης Παπαγιάννης ως επικεφαλής μάλιστα και συνδυασμών δεν παραιτούνται, αφού είναι «Αόρατοι» και οι δύο!!

Οι Συνεπείς που τιμούν τον όρκο τους και τους Πολίτες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας πραγματοποίησε:
30 συνεδριάσεις το 2015
29 συνεδριάσεις το 2016
25 συνεδριάσεις το 2017.
Σύνολο συνεδριάσεων 84

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος δημοτικός σύμβουλος και ίσως ο καλύτερος των τελευταίων χρόνων μεταξύ και των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων και παρατάξεων είναι ο κ. Στέλιος Ασλάνογλου. Δεν έχει απουσιάσει από καμία συνεδρίαση τα μέχρι τώρα 3 χρόνια, ρεκόρ που δεν έχει κανείς άλλος. Ακολουθούν οι κύριοι Σιδηρόπουλος Αθανάσιος και Σοφιανίδης Γιώργος που έχουν μόλις 1 απουσία, και την πεντάδα των καλύτερων κλείνουν οι κύριοι Παπαδόπουλος Βασίλης και Διαμάντης Στέργιος με 3 απουσίες. Μπράβο τους!!

aslanoglou papadopoulos

Οι «Αόρατοι» ποιον τιμούν;

Πάμε τώρα στους εκλεγμένους, που νομίζουν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αμπέλι τους και μπορούν να πηγαινοέρχονται όποτε θέλουν. Πλήθος απουσιών έχουν καταγράψει, όπως φαίνεται στον πίνακα, δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Κώστα Βοργιαζίδη. Ανεξάρτητα από τον λόγο που απουσίαζαν, την ευθύνη για την συμπεριφορά τους την επωμίζεται ο άρχων της παράταξης. Όφειλε να τηρήσει τα νόμιμα.

Τραγική είναι η κατάσταση και στους επικεφαλής των παρατάξεων. Ο κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης από την παράταξη «Δύναμη Πολιτών» «έσπασε τα κοντέρ». Όφειλε να παραιτηθεί. Η δημοτική του ομάδα δεν έχει θετικές εκτιμήσεις, ενώ οι φήμες ότι θα σκορπίσουν στους τέσσερις ανέμους οι σύμβουλοι του επιλέγοντας άλλα ψηφοδέλτια στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του 2019, δίνουν και παίρνουν!! Αρνητική εικόνα ομολογουμένως λόγω πολλών απουσιών έχει και ο κ. Ζήσης Πατσίκας που «φλέγεται» να πάρει χρίσμα για Δήμαρχος και ο οποίος ανήκει στο club των «Αόρατων».

Super «Αόρατος» ο κ. Γιάννης Παπαγιάννης από την παράταξη «Δικαίωμα για νέα Βέροια». Δεν είναι μόνο οι 31 απουσίες που έχει καταγράψει και φαίνονται. Αυτό που δεν φαίνεται και είναι άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στις υπόλοιπες συνεδριάσεις πηγαίνει, δίνει παρών, κάθεται ελάχιστα και ύστερα φεύγει. Ούτε μάλλον και ο ίδιος γνωρίζει (αν το ξέρει ας μου το πει να ανακαλέσω) ποιες συνεδριάσεις έχει παρακολουθήσει ολόκληρες!! Από την αρχή ως το τέλος!!

Τα ερωτήματα

Εύλογα λοιπόν είναι τα ερωτήματα των πολιτών που δημιουργούνται για τους «Αόρατους» που θέλουν να ξανακατέβουν ως Δήμαρχοι και ως Σύμβουλοι το 2019.

  • Πως έχουν άποψη για τα προβλήματα του Δήμου Βέροιας, αφού απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις και τις Επιτροπές;
  • Με ποιον ακριβώς τρόπο σεβάστηκαν τον όρκο που έδωσαν;
  • Πού ήταν αυτά τα δύσκολα χρόνια ως η φωνή των ψηφοφόρων που τους εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους και πώς ακούστηκαν τα προβλήματα αυτών των πολιτών στις συνεδριάσεις, όταν οι ίδιοι απουσίαζαν;
  • Γιατί ο ψηφοφόρος να τους εμπιστευτεί ξανά όταν ήδη μία φορά τον ξεγέλασαν;

Κατά την προσωπική μου άποψη στις εκλογές του 2019 αν ο κ. Βοργιαζίδης είναι πάλι υποψήφιος Δήμαρχος και κατέλθει με ανανεωμένο συνδυασμό, παρότι δεν πρόσφερε και μεγάλο έργο στον Δήμο Βέροιας και τους Πολίτες του, δεν φαίνεται να κινδυνεύει από τους υπάρχοντες επικεφαλής των παρατάξεων. Θα έλεγα αντιθέτως ότι θα κερδίσει δια περιπάτου!!

Δύσκολα θα είναι τα πράγματα όμως, αν κατέλθει ένας νέος συνδυασμός που θα περιέχει και έμπειρους αυτοδιοικητικούς, αλλά και νέους, με όρεξη να προσφέρουν στον Δήμο Βέροιας, όπως αυτός που μαθαίνω ότι κυοφορείται!!

Δείτε και τον αναλυτικό πίνακα με τις απουσίες των Δημοτικών Συμβούλων Βέροιας κατά έτος και στο σύνολο και βγάλτε τα συμπεράσματα σας!! Οι «Αόρατοι» κάνουν μπαμ από μακριά!!

* Ο Βασίλης Σαρρηγιαννίδης είναι Δημοσιογράφος. Παρουσιάζει στην EURO τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας την εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη» κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 9 το βράδυ με θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 2015/30 2016/29 2017/25 2018 ΣΥΝΟΛΟ / 84
1 ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ 4 1 0 5
2 ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ ΘΩΜΑΣ 2 5 11 18
3 ΚΟΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 5 7 2 14
4 ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ 1 3 3 7
5 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 1 1 1 3
6 ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 0 1 0 1
7 ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 3 1 0 4
8 ΤΡΑΠΕΖΑΝΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1 0 8 9
9 ΚΟΡΩΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ 4 2 0 6
10 ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ 2 1 0 3
11 ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1 0 0 1
12 ΜΩΫΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1 1 4 6
13 ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 9 8 2 19
14 ΛΥΚΟΣΤΡΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 0 4 2 6
15 ΚΑΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 13 11 13 37
16 ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ 1 7 1 9
17 ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 14 23 20 57
18 ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 7 4 3 14
19 ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 0 0 0 0
20 ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2 5 3 10
21 ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ 6 15 11 32
22 ΓΑΪΤΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 7 14 11 32
23 ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 5 3 4 12
24 ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 4 4 0 8
25 ΤΕΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 10 0 1 11
26 ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 15 18 14 47
27 ΚΥΡΑΤΛΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ 4 14 14 32
28 ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 6 0 3 9
29 ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 10 8 9 27
30 ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΖΗΣΗΣ 10 9 6 25
30 ΚΑΓΚΕΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 7 12 6 25
32 ΓΟΥΛΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 5 5 3 13
33 ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 8 12 11 31
34 ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ 11 14 7 32
35 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ 6 11 8 25
36 ΜΠΕΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 6 10 9 25
37 ΠΑΠΑΔΙΝΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ 8 17 10 35
38 ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 1 2 4 7
39 ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 8 6 7 21
40 ΣΤΟΥΓΙΑΝΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 16 19 17 52
41 ΜΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 10 9 5 24