Στην πρώτη πεντάδα στην Ελλάδα ο Δήμος Βέροιας στις δαπάνες διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Από τον δήμο Βέροιας ανακοινώθηκε ότι με την αριθ. 2896/134128/12-12-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίστηκαν οι Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων της χώρας που χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης τους.

Σύμφωνα με τη ανωτέρω απόφαση, ο Δήμος Βέροιας κατατάσσεται πέμπτος στη σειρά ανάμεσα σε 109 δήμους στην Ελλάδα, όσον αφορά το ύψος των δαπανών για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έτους 2017 και κατατάσσεται μετά τους συνδέσμους Αθηνών- Πειραιά και Θεσσαλονίκης και τους Δήμους Σερρών, Κομοτηνής, Κιλκίς και Πυλαίας Χορτιάτη.

Από το συνολικό ποσό για το οποίο υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης ο Δήμος Βέροιας για το έτος 2017 έλαβε κρατική ενίσχυση σε ποσοστό 29,2% για τις δαπάνες που πραγματοποίησε για τη βελτίωση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και σε ποσοστό 21% για τις δαπάνες που πραγματοποίησε για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων.

Η κατάταξη του Δήμου Βέροιας στην Πέμπτη θέση μεταξύ των δήμων της Ελλάδος, αποδεικνύει για άλλη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της διοίκησης για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά παράλληλα αναδεικνύει και την ανάγκη συνεργασίας των δημοτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Παρόλο που, από τις αρχές του έτους 2017 έως τις 28-9-2017, που υποβλήθηκε ο φάκελος χρηματοδότησης εμβολιάστηκαν κατά της λύσσας συνολικά 407 ζώα, με τον 1ο εμβολιασμό (κουτάβια) συνολικά 86 ζώα, με το πενταπλό εμβόλιο συνολικά 197 ζώα, αποπαρασιτώθηκαν συνολικά 675 ζώα και στειρώθηκαν συνολικά 322 αδέσποτα ζώα, το πρόβλημα της ύπαρξης των αδέσποτων ζώων συνεχίζει να παραμένει λόγω της εγκατάλειψης νέων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους.