Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ζητήματα καθημερινότητας και σχολείων στην προ ημερησίας συζήτηση

dimotiko veria dima

Άρκετά ζητήματα καθημερινότητας τέθηκαν στην προ ημερησία συζήτηση. Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι βαίνει προς λύση το πρόβλημα με το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" μετά από παρεμβάσεις δημάρχων. Επίσης ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση του Χιονοδρομικού Σελίου. "Θα ήθελα να ευχηθώ στη νέα διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου καλή επιτυχία. Οι συνθήκες είναι δύσκολες μετά την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού. Ας ευχηθούμε ο καιρός να τους βοηθήσει για να έρθει κόσμος στην πόλη. Πέρσι δεν βοήθησε ο καιρός και δεν ήρθαν επισκέπτες" είπε ο κ. Βοργιαζίδης.

Ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης τόνισε ότι υπάρχουν παρανομίες σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα είπε ότι καφενεία μετατρέπονται σε ταβέρνες και ταβέρνες σε κέντρα διασκεδάσεων. Τα Κέντρα Διασκεδάσεων πληρώνουν φόρο 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων και τα υπόλοιπα καταστήματα 0,5%. "Ο δήμος χάνει έσοδα και αλλά και είναι και θέμα ανταγωνισμού. Να το δει ο δήμος" είπε ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

Ο Γιάννης Παπαγιάννης είπε ότι το θέμα σκουπίδια στην Κεντρική Ευρώπη έχει λυθεί. "Πρέπει να το δούμε κι εμείς. Υπάρχουν χρήματα από Ευρωπαϊκές πηγές να μας χρηματοδοτήσεις. Τα σκουπίδια μπορούν να μετατραπούν σε ενέργεια" είπε ο κ. Παπαγιάννης.

Ο κ. Παπαγιάννης είπε ακόμη ότι η κυκλοφοριακή μελέτη θα αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν ήταν σωστή, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει βελτίωση στο οδικό δίκτυο της πόλης και να κλείσουν οι λακκούβες, πρότεινε να γίνει ποδηλατόδρμος μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αγίας Μαρίνας και Αγίας Μαρίνας Λαζοχωρίου και ρώτησε αν είναι έτοιμος ο δήμος για τις χιονοπτώσεις και τιγίνεται με το πάρκινγκ της Ελιάς. Για τις λακκούβες, ο Άρης Λαζαρίδης είπε ότι γίνονται αυτές τις ημέρες έργα συντήρησης των δρόμων. Για το πάρκινγκ της Ελιάς, είπε ότι θα εγκρίνει ο δήμος χρήματα για να γίνει σωστική ανασκαφή και να συνεχιστεί το έργο. Για την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Βασίλης Παπαδόπουλος είπε ότι πέρασε σε περιφερειακό φορέα (ΦΟΣΔΑ) και αναμένεται ο περιφερειακός σχεδιασμός. "Είναι ένα μεγάλο θέμα που το παρακολουθούμε" είπε. Για τον αποχιονισμό ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι όλες οι ενέργειες έχουν γίνει και υπάρχει ετοιμότητα. Για το τμήμα Αγίου Γεωργίου - Αγίας Μαρίνας το καθεστώς είναι λίγο μπερδεμένο είπε ο κ. Παπαδόπουλος για τον ποδηλατόδρομο. Για το θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης ο δήμαρχος είπε ότι θα δοθεί συνέντευξη τύπου.

Ο Νίκος Μπέκης τόνισε ότι ο πεζόδρομος στην Μούμογλου χρειάζεται επιδιορθώσεις. Επίσης αναφέρθηκε σε δυο ζητήματα που αφορούν τον τομέα της παιδείας. "Υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μαθητών μας. Έχουμε τέτοιες αναφορές και πρέπει να το προσέξουμε. Προτείνουμε με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντοδημάρχου να ενημερωθούν οι διευθυντές σχολείων, να καταγραφούν τα προβλήματα και να ενεργοποιηθεί η αρμόδια επιτροπή του δήμου και να καταθέσει προτάσεις" είπε και πρόσθεσε:

"Υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά των μαθητών. Να πιέσει η Δημοτική Αρχή τον Περιφερειάρχη και μαζί με άλλες περιφέρειες να ρυθμίσουν τις κατά τόπους αποστάσεις και να μεταφέρονται τα παιδιά κανονικά". "Είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορεί ο αντιπεριφερειάρχης από μόνος του να λύσει το θέμα. Πρέπει να φανεί η αντίδραση όλων, από τους βουλευτές έως την κοινωνία. Είναι μεγάλο θέμα" είπε ο κ. Σοφιανίδης. Για το θέμα του υποσιτισμού ο αντιδήμαρχος Παιδείας είπε: "Σε ένα σχολείο υπήρξε πρόβλημα με εννέα μαθητές. Σε άλλο σχολείο με δυο. Μέσω των παιδικών σταθμών μπορέσαμε και το αντιμετωπίσαμε. Αν υπάρξουν και άλλα θέματα θα τα αντιμετωπίουμε".

Ο Γιώργος Μελιόπουλος υποστήριξε ότι οι Καθηγητές στην ΚΕΠΑ είναι απλήρωτοι από την αρχή της χρονιάς. "Οι γονείς πληρώνουν τις συνδρομές τους. Να μας πείτε πότε θα πληρωθούν" είπε ο κ. Μελιόπολος. Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ είπε ότι το ένταλμα πληρωμής τους βρίσκεται εδώ και δυο εβδομάδες στην Επίτροπο και με την έγκρισή του θα πληρωθούν.

Ο Αντώνης Καγκελίδης ρώτησε τι γίνεται με την γέφυρα Κούσιου και αν θα καλυφθεί η θέση του Γενικού Γραμματέα. Ο Άρης Λαζαρίδης είπε ότι έγινε διάλυση της προηγούμενης σύμβασης και εξετάζεται τώρα το τι θα γίνει. Όταν υπάρξουν εξελίξεις, είπε ο κ. Λαζαρίδης, θα υπάρξει ενημέρωση. Για το θέμα του Γραμματέα, ο δήμαρχος ρώτησε: "Ενφιαφέρεται για την θέση του γραμματέα;" "Όχι" απάντησε ο κ. Καγκελίδης.

Ο Ζήσης Πατσίκας είπε ότι υπάρχουν καταγγελίες για την κατάσταση του ΔΑΚ Μακροχωρίου από τους αθλητές στίβου και ρώτησε αν γίνεται κάτι για να καλυτερέψει το θέμα της καθαριότητας. Απαντώντας ο Βασίλης Παπαδόπουλος είπε ότι πρώτα πρέπει να βοηθήσουν οι πολίτες, αλλιώς η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. "Υπάρχουν ακόμη και φαινόμενα να υπάρχει άδειος κάδος και τα σκουπίδια να είναι έξω" σημείωσε. Επίσης είπε ότι ο δήμος θα μπει σύντομα σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης γυαλιού ενώ σημείωσε ότι μέσα στο 2015 θα υπάρξει πρόγραμμα πρόβληψης 8μηνων υπαλλήλων για το τμήμα καθαριότητας. Για το θέμα του γηπέδου στο Μακροχώρι, ο κ. Αγγελίνας είπε ότι θα παραχωρηθεί μόνο στους αθλητές του στίβου διότι είναι το μόνο γήπεδο με ταρτάν.

Η Σοφία Ελευθεριάδου παρατήρησε ότι δίνονται πολλά χρήματα για την θέρμανση του Χώρου Τεχνών. Απαντώντας ο Άρης Λαζαρίδης Επίσης η κ. Ελευθεριάδου είπε ότι στο 6ο-13ο βρέθηκαν σύριγγες ναρκωμανών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάργος Σοφιανίδης είπε ότι θα τοποθετηθεί προβολέως στο πίσω τμήμα και θα φωτίζεται

Ο Χρήστος Κούτρας ενημέρωση ότι θα γίνει μια εκδήλωση την Τετάρτη στο ΚΑΠΗ για τα εμβόλια των ενηλίκων.

Ο Σάκης Αποστολόπουλος άνέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με το αμφιθέατρο στο 6ο-13ο Δημοτικό διότι έγιναν πολλά ατυχήματα. "Αν μπορούμε να το κάνουμε, θα γίνει. Θα πρέπει να δούμε αν έχει παρέλθει ο χρόνος μέσα στον οποίο δεν είχαμε δικαίωμα να παρέμβουμε στο έργο" είπε ο κ. Λαζαρίδης.

Ο κ. Καραγιάννης πρόεδρος του Τριλόφου ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους. "Θα φτάσει μηχάνημα έγκαιρα και σε εσάς, αφού πέρασε από άλλες ενότητες" απάντησε ο Άρης Λαζαρίδης.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Σιδηρόπουλος ενημέρωσε ότι μαζεύτηκαν τις τελευταιες ημέρες 800 κιλά ελιές από το πάρκο και βγήκαν 100 κιλά λάδι. 30 κιλά θα δοθούν στο γηροκομείο και 70 στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.