Οι Κουβανοί διπλωμάτες στο Δημαρχείο Βέροιας (φωτογραφίες)

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Βέροιας πραγματοποίησαν η πρέσβυρα της Κούβας στην Ελλάδα Zelmys María Domínguez Cortina και ο πρόξενος José Oriol Marrero Martínez. Τους Κουβανούς διπλωμάτες υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Μπίκας και ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Λεωνίδας Ακριβόπουλος. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Τριλόφου Μαρία Καραγιάννη, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τριλόφου Γιάννης Καραγιάννης, η υπεύθυνη προγραμματισμού της ΚΕΠΑ Νανά Καραγιαννίδου, ο ειδικός συνεργάτης του αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσιούντας. Την μετάφραση έκανε η Μαρία Σάντσο, καθήτρια Ισπανικών στην Βέροια, ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου Didactica.

Οι Κουβανοί διπλωμάτες βρέθηκαν στην Ημαθία στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας “Με την Κούβα στην καρδιά” που φιλοξενείται στο πολιτιστικό κέντρο Τριλόφου και συναντήθηκαν με τις τοπικές αρχές στο Δημαρχείο.

Στο καλωσόρισμά του ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης έκανε αναφορά στην ιστορία της Βέροιας και στάθηκε ιδιαίτερα στο Βασίλειο της Μακεδονίας, στο πέρασμα του Αποστόλου Παύλου αλλά και στην συνύπαρξη χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία και τους κεντρικούς πυλώνες της που είναι η αγροτική παραγωγή και η παραγωγή βόιου κρέατος, μίλησε για τα χιονοδρομικά του νομού αλλά και για την Σχολή Αριστοτέλους στη Νάουσα.

Ο Γιώργος Μπίκας είπε ότι η Ημαθία είναι από τους κεντρικούς παραγωγικούς νομούς και ζήτησε από τους Κουβανούς διπλωμάτες να συζητήσουν για τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μάλιστα πρότεινε να ενεργοποιηθεί και ένα προξενείο της Κούβας στην Βόρεια Ελλάδα.

Η πρέσβυρα Zelmys María Domínguez Cortina δήλωσε ότι στην Ελλάδα νιώθει την αγάπη του Ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι οι δυο λαοί έχουν πολλά κοινά στοιχεία όπως η αγάπη στην οικογένεια, το καλό φαγητό, την μουσική και την ελευθερία. Είπε ακόμη ότι ο πρόξενος ετοιμάζει μια εργασία με θέμα την σχέση του Χοσέ Μαρτίν (ήρωας της Κούβας) με την Ελλάδα. Ο Χοσέ Μαρτίν, μιλούσε Ελληνικά, αγαπούσε τους Έλληνες και στα έργα του έχει κάνει αναφερθεί σε 65 περιοχές της Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο πρόξενος José Oriol Marrero Martínez είπε ότι οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι δικές του ενώ στο μέλλον θα πραγματοποιήσει άλλη μια έκθεση με θέμα “Με την Ελλάδα στην καρδιά” και θα έχει φωτογραφίες από τις 65 Ελληνικές περιοχές που αναφέρονται στα έργο του Χοσέ Μαρτίν.