Logo

Επετειακή εκδήλωση για το Αργυρό Ιωβηλαίο Αρχιερωσύνης και Χρυσό Ιωβηλαίο Ιερωσύνης του Μητροπολίτη (φωτογραφίες, βίντεο)

Η διπλή επετειακή εκδήλωση του Αργυρού Ιωβηλαίου Αρχιερωσύνης (25 έτη) και του Χρυσού Ιωβηλαίου Ιερωσύνης (50 έτη) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονος πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον κατάμεστο Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους που έψαλε ο Βυζαντινός Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο οποίος είπε «φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια ιερωσύνης και 25 χρόνια αρχιερωσύνης του Μητροπολίτης μας. 50 χρόνια με ανεξάντλητα ίχνη διαβάσεως σε όλους τους τομείς τις  εκκλησιαστικής διακονίας και δράσεως. Αλλά κυρίως 50 χρόνια διακονίας στις ψυχές των ανθρώπων, που καθοδήγησε κι ενέπνευσε με τον λόγο και το παράδειγμά του». Η αγάπη, η ταπείνωση, η εργατικότητα, η δημιουργικότητα, η συνέπεια είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που διέκρινε όλα αυτά τα χρόνια στον ‘πάτερ’ όπως τον αποκαλεί αυτά τα 25 χρόνια. Η έκδοση και παρουσίαση του τρίτομου έργου και η τιμητική εκδήλωση δεν ήταν παρά η οφειλόμενη προσφορά όλων μας για τις άπειρες πνευματικές διεργασίες που ο Σεβασμιώτατος μας χάρισε.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος είπε «σήμερα τιμούμε τον άνθρωπο που μοίρασε σε όλους τα όπλα που του έδωσε ο Θεού, την πίστη και την αγάπη. Ο Μητροπολίτης μας αγάπησε την γη και τους ανθρώπους της Ημαθίας. Αναπτύσσει ένα πλούσιο κοινωνικό έργο, στηρίζοντας όποιον έχει ανάγκη. Ο Μητροπολίτης μας είναι ένας άνθρωπος με πλούσια μόρφωση, με στέρεα και λογική γνώση, απλός, προσιτός, προσηνής, ένα παράδειγμα για όλους μας. Τα 25 χρόνια Αρχιερωσύνης είναι 25 χρόνια αφιερωμένα στην Χριστιανική αγάπη, με περίσσευμα ψυχής. Να συνεχίζει να μοιράζει απλόχερα πίστη και αγάπη».

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, αναφερόμενος στο έργο που προσέφερε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας τα 25 έτη από την ενθρόνισή του. «Η Μητρόπολη αναδείχθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παλαιοί ναοί αναστηλώθηκαν, ανακαινίστηκαν  και λειτουργούν κανονικά, οι ναοί επανδρώθηκαν και λειτουργούν εύρυθμα, η πόρτα της Μητρόπολης παραμένει ανοιχτή για να προσφέρει βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη, το Γραφείο Νεότητας πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις για νέους, τα ΠΑΥΛΕΙΑ προσελκύουν κόσμο στην πόλη μας, ενώ υπάρχει συνεργασία με φορείς πραγματοποιώντας δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η συνεργασία του Δήμου Βέροιας με την Μητρόπολη, αγαστή, άριστη και παραγωγική. Με κυριότερη αναφορά στην ευγενική παραχώρηση του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο Βέροιας, εξασφαλίζοντας στους πολίτες της Βέροιας να έχουν ένα Δημαρχείο αντάξιο της μακράς ιστορίας της πόλης».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της τρίτομης χαριστήριας έκδοσης προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, με τίτλο «Μυριώνυμον εύχος».

Στον τρίτομο τόμο με τίτλο «Μυριώνυμον εύχος» συμμετείχαν αρχιερείς, κληρικοί, λαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες που συνεργάστηκαν με τον Μητροπολίτη κατά την μακρά ιερατική του διακονία. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και το πλούσιο υλικό χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση τριών τόμων κι όχι ενός που ήταν ο πρωταρχικός στόχος.

Στο πρώτο τόμο παρουσιάζεται η προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου, αλλά και η αναγνώριση της προσωπικότητας και της προσφοράς του μέσα από επίσημα γράμματα προκαθημένων ορθοδόξων εκκλησιών, αρχιερέων, ιερών μονών κι εκπροσώπων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βιογραφικά και προσωπογραφικά κείμενα από πρόσωπα που συνεργάστηκαν ή συναναστράφηκαν μαζί του, προβάλουν ιδιαίτερες πτυχές της ζωής και του έργου του. Παράλληλα παρουσιάζεται η προσωπικότητα και το έργο του μέσα από δικά του κείμενα. Εμβληματικές ομιλίες σε σημαντικά γεγονότα και φωτογραφικό υλικό.

Στον δεύτερο τόμο δημοσιεύονται κείμενα που έστειλαν κληρικοί, αρχιερείς που εκφράζουν την εκτίμηση στο πρόσωπο του ιεράρχη και αναγνώριση του έργου του στους κόλπους της εκκλησίας.

Στον τρίτο τόμο περιέχονται κείμενα από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων κι άλλων επιστημόνων αναγνωρίζοντας την προσφορά του τιμωμένου στην τέχνη και τα γράμματα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι παρακάτω ομιλητές, που έχουν πολλά χρόνια σχέση με τον Μητροπολίτη μας (δείτε το βίντεο):

Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Χαράλαμπος Ατματζίδης, ο οποίος γνωρίζεται με τον Μητροπολίτη από τα φοιτητικά τους χρόνια, μίλησε για τον τρίτο τόμο, ο οποίος περιέχει 57 άρθρα συνταγμένα από πλειάδα ερευνητών και πολιτικών, που καθρεφτίζουν την προσφορά του Μητροπολίτη στην τέχνη και τα γράμματα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, που γνωρίζει τον Μητροπολίτη από τα φοιτητικά τους χρόνια, μίλησε για τον δεύτερο τόμο που περιλαμβάνει 61 άρθρα: 40 έγραψαν Μητροπολίτες Ελλάδας κι εξωτερικού, 7 Επίσκοποι, 3 Ηγούμενοι, 4 Ιερομόναχοι, 6 Πρωτοπρεσβύτεροι. Περιλαμβάνει ποικιλία θεμάτων, όπως βιβλικά, δογματικά, ιστορικά, βιογραφικά, υμνογραφικά, εκκλησιαστικής τέχνης κ.α.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, που γνωρίζει τον Μητροπολίτη από την εποχή που ήταν φοιτητής, μίλησε για τον πρώτο τόμο, ο οποίος περιέχει χαιρετισμούς όλων των προκαθήμενων της Εκκλησίας μας, αρχιερατικά γράμματα ιερών μονών, τοπικών αρχόντων, ενώ παρουσιάζεται ο βίος του Μητροπολίτη, από πρόσωπα που τον γνώρισαν και τον έζησαν. Με λόγο μεστό, ανεπιτήδευτο, εξομολογητικό.

Παράλληλα με τις ομιλίες παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από τα παιδικά χρόνια του Μητροπολίτη έως και πρόσφατες.

Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος εξέφρασε την περηφάνια του για το τεράστιο πνευματικό, κοινωνικό, εθνικό, πολιτισμικό έργο του Μητροπολίτη μας. Ενώ δήλωσε την στήριξή του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής και συνέβαλε στην ιδέα της έκδοσης του τόμου. Ο ίδιος μίλησε για τον λειτουργό και ποιμένα μας Μητροπολίτη κ. Παντελεήμων, με αναφορές σε προσωπικά βιώματα, καθώς η γνωριμία τους κρατά 40 χρόνια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσους συνεργάστηκαν για την έκδοση του τόμου «Μυριώνυμον εύχος», ο τίτλος του οποίου αποτελεί αρχαία ποιητική έκφραση.

Στο τέλος η Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης παρέδωσε στον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας την τρίτομη χαριστήρια έκδοση, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο τιμώμενος πνευματικός μας πατέρας, ο Επίσκοπός μας, ο οποίος μίλησε βαθιά συγκινημένος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, από τη Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Χορωδίας «Μουσική Πολυφωνία».

Η Χορωδία ερμήνευσε:

Αχ πατρίδα μου γλυκειά
Χρυσοπράσινο φύλλο
Τσάμικος
Παναγιά
Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς
Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
Στου Βοσπόρου τ’ αγιόνερα
Μακεδονία ξακουστή

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το πρωί στον Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας θα τελεστεί πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.

View this gallery on Flickr

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb