tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ευρωπαϊκή σχολική αποστολή του 5ου ΓΕΛ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Tην εβδομάδα από 7 ως 11 Οτωβρίου, έλαβε χώρα στην πόλη Maia της Πορτογαλίας η τρίτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «ISLAB: Integrated Science Labs», το οποίο υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας ως εταίρος. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

1.ISII Marconi - πόλη: Piacenza/Ιταλία(συντονιστής)
2. Agrupamento de Escolas da Maia - πόλη: Maia/Πορτογαλία
3. FundacionDales la Palabra- πόλη: Madrid/Ισπανία
4. Lycee Saint Paul IV- πόλη: Bois de Nefles Saint Paul/Γαλλία
5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας/Ελλάδα

Έξι μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου συνοδευόμενοι από τρεις καθηγητές μετέβησαν στην πόλη Maia, στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο, στα βόρεια της Πορτογαλίας.

Σκοπός της Ελληνικής αποστολής ήταν να παρουσιάσει στα σχολεία – εταίρους τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από το Σχολείο μας κατά το πρώτο έτος του Προγράμματος και να καταθέσει την άποψη της σχετικά με το αντικείμενο των Φυσικών Επιστημών, με το οποίο οι μαθητές μας θα ασχοληθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τελευταίου έτους του Προγράμματος.

Την πρώτη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πορτογαλικού Σχολείου – Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - και ενημερώθηκαν για τη δομή του και τον τρόπο λειτουργίας του. Το Σχολείο έχει 2000 μαθητές, 300 άτομα εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και διαθέτει σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Ακολούθησε τελετή υποδοχής από την Διεύθυνση του Σχολείου και παρουσίαση των πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς από όλες τις αποστολές. Στο τέλος της ημέρας οι μαθητές έμαθαν να δημιουργούν βίντεο χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. 

Το πρωί της δεύτερης ημέρας οι αποστολές επισκέφθηκαν το κρατικό κέντρο έρευνας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (INIAV), όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων σχετικά με τη διατροφική αξία και την υγιεινή των τροφίμων.  Το απόγευμα ακολούθησε ξεναγηση στην παραλία του Πόρτο, και επίσκεψη στο ενυδρείο και στο Leixoes Terminal, την μοναδικής κατασκευής αποβάθρα για τα κρουαζιερόπλοια.

Την Τετάρτη τα μέλη όλων των αποστολών επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο του Πόρτο και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του τμήματος Φυσικών Επιστημών και τα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Γεωλογίας. Ακολούθησε ξενάγηση στο πανέμορφο ιστορικό κέντρο του Πόρτο και επίσκεψη στο παλάτι Bolsa, που σήμερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Εμπορικού Επιμελητήριου του Πόρτο. Η μέρα ολοκληρώθηκε με βαρκάδα στον πλωτό ποταμό Douro με τις 6 μεγάλες γέφυρες που ενώνουν το Πόρτο με την πόλη Gaia.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε σειρά πειραματικών δραστηριοτήτων στα εργαστήρια του σχολείου, σχετικά με τη ρύπανση των θαλασσών από το πετρέλαιο και τα πλαστικά. Στη συνέχεια, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη κατασκευή καθημερινών αντικειμένων χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη άχρηστα πλαστικά. Ακολούθησε συζήτηση μαθητών - καθηγητών για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται μία εργαστηριακή άσκηση και κατάθεση προτάσεων  από τους μαθητές σχετικά με τη συνέχεια του Προγράμματος. Χωρισμένοι σε ομάδες, μικτές ως προς την εθνικότητα, οι μαθητές εφάρμοσαν όσα είχαν μάθει και δημιούργησαν βίντεο με τις δραστηριότητες όλης της εβδομάδας. Το βράδυ, στην αυλή του Σχολείου οι Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές των άλλων χωρών δεξιώθηκαν όλες τις αποστολές με φαγητό και μουσική σε μία πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια τελετή με την ανάδειξη του καλύτερου βίντεο και την απονομή βραβείων και διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας: Δαρδακούλη Μαρία, Λέσι Αλέξανδρος, Μεταξά Μελίνα, Παραστατίδου Σοφία, Σουμελίδου Ελευθερία και Τζίμπουλα Βάια.

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν τους μαθητές ήταν τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος Απόστολος Γκανάς, Όλγα Μιχαηλίδου και Μιχάλης Ρίζος. Στην αποστολή συμμετείχε και η συνεργάτης στην υλοποίηση του προγράμματος κ. Κωστοπούλου Ελένη.

Η ελληνική αποστολή, η οποία επέστρεψε στη Βέροια γεμάτη με αξέχαστες εμπειρίες και εντυπώσεις αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους Πορτογάλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και τις οικογένειες για την εξαιρετική τους φιλοξενία.

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματισθεί να γίνει στη Μαδρίτη της Ισπανίας τον Μάρτιο του 2020.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69