Logo

Έρχεται το Νέο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

Γράφει ο Παπαδόπουλος Ε. Γεώργιος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μ.Sc-Ενεργειακός Επιθεωρητής

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μιας μεγάλης έντασης κρίση. Η διάρκεια της οποίας επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο την κοινωνική συνοχή, με αποτέλεσμα να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας εκτείνεται σε όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας όπως η απασχόληση, το εθνικό προϊόν, οι τιμές, οι επενδύσεις κ.α.

Σε επίπεδο νοικοκυριού η μείωση του εισοδήματος και η βαριά φορολογία είναι αιτίες που έρχονται να αυξήσουν την ένταση του φαινομένου. Τα μέτρα πρόληψης οφείλεται να εστιάσουν το πεδίο εφαρμογής τους, στο νοικοκύρεμα των εξόδων λειτουργίας μιας κατοικίας, διότι τα δύο παραπάνω αναφερόμενα αίτια είναι προκαθορισμένα και δύσκολα μπορούν να βελτιωθούν. Η μεγαλύτερη δαπάνη κάθε νοικοκυριού γίνεται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, γι' αυτό η εξοικονόμηση ενέργειας, ο περιορισμός δηλαδή της σπατάλης των ενεργειακών αποθεμάτων , αποτελεί μια αποτελεσματική λύση.

Με αρωγό το Νέο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» κάθε νοικοκυριό με τα απαραίτητα προαπαιτούμενα μπορεί να σχεδιάσει την δική του εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι ωφελούμενοι του νέου προγράμματος θα μπορούν να υλοποιήσουν παρεμβάσεις στο κέλυφος και στα ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία των κατοικιών.

Όσο αφορά τις παρεμβάσεις στο κέλυφος αυτές θα σχετίζονται με:
-Τη Θερμομόνωση
-Τα Συστήματα Σκίασης
-Τα Προηγμένα Κουφώματα και τους Ενεργειακούς Υαλοπίνακες

Ενώ οι παρεμβάσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία θα συνδέονται:
-Με το Κεντρικό Σύστημα Θέρμανσης
-Με το Ατομικό Σύστημα Θέρμανσης

Πιο ειδικά Λέβητα Συμπυκνωμάτων, Αντλία Θερμότητας, Συστήματα Αυτοματισμών (Αντιστάθμιση)
-Φωτοβολταικά Στοιχεία για αυτοκατανάλωση
-Ηλιοθερμικά Στοιχεία για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης ή επικουρική λειτουργία με το σύστημα θέρμανσης.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων θα σχετίζονται με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα ανά περίπτωση, με κλιμακούμενο ποσοστό επιδότησης του δανείου και αύξηση της επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος.

Σημαντική τροποποίηση στο νέο πρόγραμμα είναι η αύξηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού των δαπανών των παρεμβάσεων στα 25.000 ευρώ από 15.000 που ήταν του προηγούμενου ''Εξοικονόμηση κατ' οίκον''. Αυτό γίνεται ώστε οι δικαιούχοι να προχωρήσουν σε περισσότερες από μια παρεμβάσεις στις κατοικίες τους.

Επιπλέον ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον ενεργειακό σύμβουλο Μηχανικό ώστε να λάβει την πλήρη καθοδήγηση για την σωστή αξιοποίηση του προγράμματος, ξεκινώντας από την προετοιμασία του φακέλου και καταλήγοντας στην έγκυρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενεργειακή αποτύπωση της κατοικίας του μετά το πέρας των ενεργειακών παρεμβάσεων.

Τεχνικό Γραφείο Παπαδόπουλος Ε. Γεώργιος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός M.Sc
Ταγ. Γεωργούλη 24, Αλεξάνδρεια (3ος Όροφος )
Τηλ.: 2333028099, 6947006865, 6934989836
www.pliroforiodotis.gr/papadopoulos

 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb