tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Με την πλάτη στον τοίχο οι ιδιοκτήτες καφέ - μπαρ κι εστιατορίων στην Ημαθία

Άλλον ένα μήνα θα μείνουν σε καραντίνα τα καταστήματα εστίασης στην χώρα μας. Το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και με αρκετές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Όλη αυτή η περιπέτεια με τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, δημιούργησαν και θα δημιουργήσουν προβλήματα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δυο ειδών. Το πρώτο είναι η συσσώρευση χρεών και το δεύτερο είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης την επόμενη ημέρα.

Μιλώντας στον "Πληροφοριοδότη" ο πρόεδρος των καταστημάτων της Βέροιας Κώστας Σαμανίδης, τόνισε ότι το πρώτο πρόβλημα που δημιούργησαν τα μέτρα σε αυτόν και τους συναδέλφους του ήταν η συσσώρευση χρεών αφού για 2,5 συνολικά μήνες τα καταστήματά τους είναι κλειστά ενώ υποχρεώσεις όπως το ενοίκιο, το ρεύμα, η ασφάλεια κ.α. "τρέχουν". "Αυτό το διάστημα όχι μόνο δεν είχαμε έσοδα αλλά δημιουργήθηκαν σε όλους μας και χρέη. Ακούμε ότι θα δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά με δανεισμό. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να βρεθεί ένας τρόπος επιδότησης κι όχι να πάρουμε δάνεια. Τα δάνεια θα μας λύσουν προσωρινά τα χέρια αλλά με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα μέτρα για τον κορονοϊό φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να τα αποπληρώσουμε" σημείωσε ο κ. Σαμανίδης.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους μετά την 1η Ιουνίου. Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν προβλέπουν ότι τα εστιατόρια και οι καφετέριες το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και υπό περιορισμούς‪. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, προβλέπεται ως ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε μειώνει σημαντικά τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων που θα μπορεί να αναπτύσσει εκτός ο επιχειρηματίας εκτός του καταστήματος και κατά συνέπεια και ρίχνει τον τζίρο των καταστημάτων. "Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η μείωση στην ουσία του εξωτερικού μας χώρου. Το μέτρο αυτό δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Τα καταστήματα που έχουν μικρό εξωτερικό χώρο και έβγαζαν λίγα τραπέζια ή αυτά που δεν έχουν δυνατότητα να βγάλουν έξω τραπέζια, τι θα κάνουν; τι θα γίνει με αυτές τις επιχειρήσεις; Τα καταστήματα με μεγάλες αυλές θα ευνοηθούν ενώ οι υπόλοιποι θα μπαίνουν οικονομικά μέσα" σημειώνει ο κ. Σαμανίδης και προσθέτει: "Έχουμε έναν μήνα μπροστά μας να τα επεξεργαστούμε όλα αυτά τα ζητήματα και να βρούμε λύσεις με την πολιτική ηγεσία για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με βιώσιμο τρόπο τα μαγαζιά μας".

Αναφορικά με τα αιτήματα του κλάδου, ο κ. Σαμανίδης σημείωσε ότι αυτές τις ημέρες γίνονται αλλεπάλληλες επαφές με επαγγελματίες άλλων περιοχών ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που θα παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία. Ανάμεσα στα αιτήματα θα βρίσκονται η επιδότηση των επαγγελματιών κι όχι ο δανεισμός, η απαλλαγή από τα πνευματικά δικαιώματα το 2020, η αναστολή δημοτικών τελών, η παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των καταστημάτων κ.α.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69