Τριφασικό αυτόνομο φωτοβολταϊκό στην Ραφήνα

Η MP-Energy παρέδωσε ένα ακόμη τριφασικό αυτόνομο φωτοβολταϊκό στην Ραφήνα Αττικής. Μας ζητήθηκε η πλήρης αυτονόμηση πολυτελούς κατοικίας με πισίνα, αντλία θερμότητας και ανελκυστήρα. Έπειτα από ενδελεχή μελέτη επιλέχθηκε η εγκατάσταση 36 πλαισίων 265Wp, 3 αντιστροφέων 8kVa και 24 συσσωρευτών GEL 1500Ah. Οι ανάγκες που καλύπτει το σύστημα είναι περίπου 15kWh ημερησίως το χειμώνα και 25KWh το καλοκαίρι.

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα ηλεκτροπαραγωγής με τη βοήθεια του ήλιου. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια συλλέγουν την ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία η οποία μέσω ενός ρυθμιστή φόρτισης αποθηκεύεται στη συστοιχία συσσωρευτών (μπαταρία). Από τις μπαταρίες μετατρέπεται η ενέργεια σε εναλλασσόμενη προς χρήση από τον καταναλωτή.

Στο εν λόγω έργο λόγω έλλειψης χώρου τοποθετήθηκαν τα πάνελ στο δώμα, στους εξωτερικούς τοίχους αλλά και στα οριζόντια στέγαστρα. Με τον τρόπο αυτό έχουμε μία πεπλατυσμένη καμπύλη παραγωγής ρεύματος από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα ενώ τα κάθετα πάνελ βοηθούν αρκετά το χειμώνα που ο ήλιος βρίσκεται σε χαμηλές γωνίες. Επιλέχθηκαν μονοκρυσταλλικά πλαίσια κυρίως για αισθητικούς λόγους.

mp houses2

Η επιλογή της μπαταρίας είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο στη σχεδίαση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Οι περιορισμένοι κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης επιβάλλουν την επιλογή των καλύτερων συσσωρευτών για μέγιστο χρόνο ζωής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλέχθηκαν 2βολτες μπαταρίες gel με αναμενόμενο χρόνο ζωής πάνω από 12 χρόνια. Αναλυτικότερα, για 50% βάθος εκφόρτισης οι συγκεκριμένοι συσσωρευτές έχουν 3000 κύκλους φορτίσεων και εκφορτίσεων.

mp ergo3

Οι αντιστροφείς που επιλέχθηκαν συνδέθηκαν σε τριφασική διάταξη ενώ όλο το σύστημα παρακολουθείται διαδικτυακά. Εξάλλου το σύστημα έχει προγραμματιστεί όταν δεν επαρκεί η στιγμιαία ισχύς ή η στάθμη της μπαταρίας βρίσκεται κάτω από συγκεκριμένο όριο τότε αυτόματα εμπλέκεται βοηθητική πηγή ρεύματος (γεννήτρια).

Το σύστημα κατασκευάστηκε από το έμπειρο συνεργείο της MP-Energy με την επίβλεψη του γεν. δ/ντη κ. Μιχάλη Πέτσιου.

Πηγή Mp-energy.gr