Επιλέγοντας φωτιστικά για το σπίτι: 2+1 χρήσιμα tips

Τα φωτιστικά σε ένα σπίτι είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που δεν παρατηρείτε αμέσως, ωστόσο αντιλαμβάνεστε το γενικότερο συναίσθημα και την ατμόσφαιρα που βγάζει όταν βρίσκεστε στο χώρο. Όταν όμως ο φωτισμός είναι ανεπαρκής και προσπαθείτε να εκτελέσετε μια εργασία, ή να νιώσετε άνετα, καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πράγματι τα κατάλληλα φωτιστικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ατμόσφαιρα, την αισθητική, την καθημερινότητα σας αλλά και την ορατότητα στο σπίτι σας. Σκεφτείτε λοιπόν αν ο φωτισμός στο σπίτι σας παρέχει την αίσθηση που θα θέλατε. Αν όχι ακολουθούν μερικά tips για το πώς να επιλέξετε τον τέλειο φωτισμό για εσάς και την οικογένειά σας.

Καθορίστε του στόχους του φωτισμού στο χώρο σας
Θέλετε το χώρο για να δουλέψετε ή απλά για χαλάρωση και ηρεμία και κυρίως πόσες ώρες την ημέρα θα τον χρησιμοποιείτε και τι ατμόσφαιρα θέλετε να έχει; Αφού διευκρινίσετε όλους αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να αρχίσετε να επιλέγετε φωτιστικά. Να θυμάστε ότι κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας θα πρέπει να έχει μία δική του αντιπροσωπευτική ατμόσφαιρα, ανάλογη της ιδιότητας του.

Χρησιμοποιείστε πολλαπλές πηγές φωτός για ένα χώρο
Για χώρους όπως οι κουζίνες, τα υπνοδωμάτια και οι χώροι καθημερινής χρήσης, οι πολλαπλές πηγές φωτισμού θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε μια ποικιλία λειτουργιών και δραστηριοτήτων σε αυτό το χώρο. Στην κουζίνα, τα φωτιστικά κάτω από τον πάγκο, θα βοηθήσουν πολύ στις καθημερινές σας λειτουργίες. Στο σαλόνι, ένα φωτιστικό δαπέδου, δίπλα σε ένα καναπέ ή την αγαπημένη πολυθρόνα σας βοηθάει στην χαλάρωση. Ενώ στο μπάνιο ο φωτισμός στον καθρέφτη σας απαλλάσσει από έντονες σκιές.

Σε επίσημο καθιστικό και τραπεζαρία επιλέξτε πολυελαίους
Σε χώρους που θεωρούνται πιο επίσημοι, ένας πολυέλαιος θα αναδείξει το χώρο σας. Προσοχή όμως, γιατί μία λάθος επιλογή μπορεί να βαρύνει την ατμόσφαιρα αντί να την ομορφύνει. Μετρήστε το χώρο, και κυρίως το ύψος οροφής, για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα κρέμεται ακριβώς πάνω στα κεφάλια των καλεσμένων σας.

Μην φοβάστε να κάνετε τολμηρές επιλογές για τα φωτιστικά στους χώρους σας αν πιστεύετε ότι αυτές θα βοηθήσουν την ατμόσφαιρα και τη διάθεσή σας στο χώρο. Αν χρειάζεστε βοήθεια και ιδέες φωτισμού αντλήστε έμπνευση από τα κορυφαία φωτιστικά Starlamp.