Μηνυτήρια Αναφορά κατέθεσαν μέλη του «Δικτύου Αλληλεγγύης» του Δήμου Βέροιας, για ψευδές ξενοφοβικό δημοσίευμα

Μηνυτήρια Αναφορά κατέθεσαν μέλη του «Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών» του Δήμου Βέροιας, για ψευδές ξενοφοβικό δημοσίευμα κατά των προσφύγων. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: "Την περασμένη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016 και ώρα 18.31, αναρτήθηκε στην τοπική ιστοσελίδα www.verianews.blogy.gr ένα δημοσίευμα που έφερε τον τίτλο «ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ...ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΘΑΨΑΝ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ !@@ ΠΡΟΣΒΑΛΟΝΤΑΙ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!111@@2@».

Το παραπάνω δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι ουδέποτε οποιοσδήποτε και ειδικότερα οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας της Αγ. Βαρβάρας έθαψαν κάποιο από τα δύο εκκλησάκια που βρίσκονται στον αύλιο χώρο του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα. Βέβαια, το ανωτέρω δημοσίευμα δε συνοδεύεται από καμία φωτογραφία του γεγονότος που περιγράφει, ενώ επιχειρεί να προσδώσει αξιοπιστία στις πληροφορίες που παρουσιάζει επικαλούμενο αστυνομικούς που κινούνται εντός του Κέντρου Φιλοξενίας. Μάλιστα, σε φωτογραφίες από τις 06.04.2016 εμφανίζονται η εκκλησία και το εκκλησάκι εντός του Κέντρου Φιλοξενίας, όχι μόνο να μη έχουν «θαφτεί με χώμα», όπως με άκρως προπαγανδιστικό τρόπο αναφέρεται στο παραπάνω, αλλά να βρίσκονται στη θέση τους ακέραια και μάλιστα να έχει επιμεληθεί ο χώρος γύρω τους.

Το παραπάνω γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντίστοιχων δημοσιευμάτων που κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στο ελληνόφωνο διαδίκτυο και τείνουν να εξελιχθούν σε φαινόμενο. Με την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος, οι ξενοφοβικές κορώνες έχουν πυκνώσει καθώς βρίσκουν μία ιδανική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ξενοφοβία και την ημιμάθεια αρκετών, αλλά και την αδυναμία ακόμη περισσότερων να δουν με κριτική ματιά την είδηση που διαβάζουν.

Οι εικόνες ντροπής που εκτυλίχτηκαν το βράδυ της 25ης Μαρτίου κατά την άφιξη των πρώτων προσφύγων με τις ξενοφοβικές εκδηλώσεις αποδοκιμασίας και ρίψης γουρουνοκεφαλών και οι οποίες έκαναν το γύρο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης, δημιούργησαν την αμέσως επόμενη ημέρα ένα ισχυρό ρεύμα απομόνωσης των ακραίων στοιχείων και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες από το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Εκατοντάδες συνδημότες μας με την προσφορά τους είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε με χορηγίες, είτε με την προσφορά εθελοντικής εργασίας έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανθρωπιάς, τόσο στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, όσο και στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το αληθινό πρόσωπο της Βέροιας, αυτό του Πολιτισμού και της Αλληλεγγύης.

Ωστόσο, τέτοιου είδους ψευδή και προπαγανδιστικά δημοσιεύματα προσθέτουν «όπλα» στη φαρέτρα της προπαγάνδας ακραίων στοιχείων, κατασκευάζοντας μύθους που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα, επικαλούμενες μάλιστα «αξιόπιστες πηγές», όπως εν προκειμένω μαρτυρίες αστυνομικών υπαλλήλων που έχουν πρόσβαση στον χώρο του στρατοπέδου.

Ως εκ τούτου και υπό τη βαριά σκιά των γεγονότων της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να απομονωθούν αυτές οι ακραίες φωνές και να θωρακιστεί η ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία από την απειλή του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, κατατέθηκε σήμερα, 8 Απριλίου 2016 Μηνυτήρια Αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας, από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών» του Δήμου Βέροιας, για διασπορά ψευδών ειδήσεων και για παραβίαση των διατάξεων του νέου αντιρατσιστικού νόμου, εναντίον του διαχειριστή της ιστοσελίδας www.verianews.blogy.gr και παντός υπευθύνου".