Νάουσα: Κινητοποίηση ενάντια στην ανεργία και τη μείωση των κοινωνικών παροχών

Σε συγκέντρωση την Τετάρτη 11 Γενάρη στις 11 π.μ. έξω από το ΙΚΑ και στις 12 μ. έξω από τον ΟΑΕΔ προχωρούν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας και Περιφέρειας ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια την ανασφάλεια και τη μείωση των κοινωνικών παροχών.

Σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων διαμορφώνει μέτρα ελέγχου και κυρώσεις σε βάρος των ανέργων, σε περίπτωση που αρνηθούν να αποδεχτούν εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα με τους όρους που προτείνει ο ΟΑΕΔ και μας απειλεί με αφαίρεση ακόμα και αυτού του πενιχρού επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα για τους επιδοτούμενους ανέργους και τη στέρηση της “κάρτας ανεργίας” για τους μη επιδοτούμενους.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνει την πίεση στους ανέργους να ρίξουν την απαιτητικότητά τους και να αποδεχτούν άθλιους μισθούς και συνθήκες δουλειάς με επιπτώσεις και στους σημερινούς εργαζόμενους. Γίνεται φανερό ότι ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε σύγχρονο δουλεμπορικό οργανισμό. Την ίδια στιγμή μειώνει τα κονδύλια προς τους ανέργους και αυξάνονται αυτά που πάνε στο κεφάλαιο. Αυτό απαιτεί η “ανάκαμψη” των κερδών του κεφαλαίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απορρίψουν το δίλημμα “ανεργία ή εργασιακή ζούγκλα” να παλέψουμε για δουλειά με δικαιώματα.

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Άμεση κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνεται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος - νερού σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο, διαγραφή των χρεών από τόκους.

Η ίδια πολιτική που με εντολές κεφαλαίου - ΕΕ καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, είναι αυτή που υπαγορεύει μείωση κοινωνικών παροχών. Στα πλαίσια αυτής της γραμμής μεθοδεύεται και μάλιστα “εν κρυπτώ” η συγχώνευση των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Νάουσας με αυτές της Βέροιας».