Attack Βέροιας: Το ποινολόγιο ανέργων

Από τους Attack Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Στη σημερινή πραγματικότητα των εργαζομένων όπου το σκηνικό συνθέτουν η περιπλάνηση μεταξύ εργασίας και ανεργίας, το διαρκές κηνύγι 5μήνων και 8μήνων (voucher, ΕΣΠΑ), η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η μερική απασχόληση (mini jobs, midi jobs) χωρίς δικαιώματα, η απροστάτευτη εργασία με συμβάσεις on call, λευκές, μηδενικών ωρών, η ανεργία που διαδέχεται τα παραπάνω, το πενιχρό επίδομα ανεργίας για το οποίο οι περισσότεροι δεν πληρούμε τα κριτήρια, έρχεται τώρα να προστεθεί το ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ.

Η πρόταση που καταθέτει ο ΟΑΕΔ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη σύμφωνη γνώμη των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ προβλέπει ρυθμίζεις που θα τιμωρούν τους ανέργους με διαγραφές από τα Μητρώα των Ανέργων και θα επιβάλλουν κυρώσεις αν οι άνεργοι δεν αποδεικνύουν ότι ψάχνουν καθημερινά για μια οποιαδήποτε δουλειά ακόμα και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Συγκεκριμένα προβλέπονται:

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΟΥ
Ο εγγεγραμμένος άνεργος είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζει προς τον αρμόδιο υπάλληλο του ΟΑΕΔ αποδεικτικά συνομιλιών και συνεντεύξεων με εργοδότες, δημοσιεύσεις αγγελιών αναζήτησης εργασίας ή ανταπόκρισης σε αγγελίες, ενώ δε δικαιούται να αρνηθεί πρόταση για κατάρτιση, πρακτική άσκηση ή συμμετοχή σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, δηλαδή την αμισθί εργασία. Μ’αυτόν τον τρόπο ο άνεργος καλείται ν’ αποδεικνύει συνεχώς το ενδιαφέρον του και να είναι υπόλογος για την ανεργία του. Επιπλέον είναι υποχρεωμένος να καταρτίζει Ατομικό Σχέδιο Δράσης βάσει του οποίου θα αναζητά εργασία, να αποδέχεται οποιαδήποτε θέση εργασίας ανοίξει ακόμα κι αν είναι απολύτως ελαστικοποιημένη, για μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς δικαιώματα, με εξευτελιστικό εισόδημα, είναι υποχρεωμένος δηλαδή τελικά να γίνει ένας σύγχρονος σκλάβος για όσο τον χρειαστούν μέχρι να ξαναπέσει στην ανεργία.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΟΥ
Σε περίπτωση που ο άνεργος δεν τηρεί τις παραπάνω υποχρεώσεις, εάν λαμβάνει επίδομα ανεργίας, διαγράφεται για 60 μέρες την πρώτη φορά, και 90 για κάθε επόμενη, από τα μητρώα ανέργων και το επίδομά του διακόπτεται. Αν δεν παίρνει επίδομα, σε ένδειξη επιείκιας, διαγράφεται για 30 και για 60 μέρες αντίστοιχα, χάνοντας προνόμια της κάρτας και το χρόνο ανεργίας που έχει μαζέψει.

Με τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι οι διαδοχικοί κύκλοι ολιγόμηνης απασχόλησης που θα επιβληθούν από την υποχρέωση αποδοχής κάθε πρότασης που αφορά σε θέση εργασίας, σε συνδυασμό με τις τιμωρητικές διαγραφές των μη συνεργαζόμενων με τις “υποχρεώσεις” τους ανέργων και την έκρηξη της μαύρης εργασίας που θα σημάνουν τα προηγούμενα, θα ρίξουν λίγο τα ποσοστά της ανεργίας που κατά τα άλλα θα είναι καθεστώς για τη νέα εργατική βάρδια.

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που το σχέδιο δράσης της για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δραστική μείωση του ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων, σημαίνει απορρόφηση περισσότερων προγραμμάτων ΕΣΠΑ των 500ευρώ, η πλασματική μείωση της ανεργίας θα συμπληρωθεί απ’την ψήφιση του ποινολογίου. Με το ένα χέρι ο ΟΑΕΔ θα διαγράφει μαζικά ανέργους που δε θα είναι σε επιφυλακή για μια δουλειά χωρίς δικαιώματα και με το άλλο η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει την πτώση της ανεργίας.

Με τα προγράμματα ΕΣΠΑ ο εργαζόμενος μετατράπηκε σε ωφελούμενο. Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την καθιέρωση του «υποκατώτατου» μισθού η εργασία έγινε απασχόληση και ο μισθός φιλοδώρημα. Την επίθεση έρχεται τώρα να συμπληρώσει το ποινολόγιο που επεξεργάζεται η διοίκηση του ΟΑΕΔ, με την ευθύνη της ανεργίας να μεταφέρεται πλέον στις πλάτες των ανέργων, λέγοντας εν ολίγοις ότι οι άνεργοι «δεν ψάχνουν αρκετά για δουλειά και παραμένουν άνεργοι», πράγμα που θα διαπιστώνεται και θα τιμωρείται. Δεν ξεχνούμε άλλωστε την πρόσφατη εμπειρία μας από την παρέμβαση ανέργων στον ΟΑΕΔ της πόλης μας και την αποπομπή της attack υπό την απειλή της αστυνομίας.

Η πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ, ευθυγραμμιζόμενη με τις απαιτήσεις της ΕΕ, έρχεται να ξεπλύνει την κυβέρνηση, που με τις μνημονιακές πολιτικές της τα τελευταία χρόνια είναι η μόνη υπεύθυνη για την εκτόξευση των ποσοστών ανεργίας στο 26% (και 48% για τους νέους κάτω των 25) και την καθιέρωση ενός νέου εργασιακού μεσσαίωνα.

Πολιτικές που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια να ξεδιπλώνονται σ' όλες της χώρες της ΕΕ από τις θατσερικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις του '80 στην Αγγλία, που σήμαναν την αποδιοργάνωση της πλήρους απασχόλησης, μέχρι τις πρόσφατες διαδηλώσεις για το εργασιακό στη Γαλλία που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις σχέσεις εργασίας και καταστρέφει νεολαία και εργαζόμενους. Πάνω σ' αυτή τη μελανή πρωτοπορία βαδίζουν τώρα Κυβέρνηση και ΕΕ και με την κατάρτιση του ποινολογίου με τη συνέργεια ΣΕΒ και εργοδοτών που οργιάζουν πάνω στην απροστάτευτη, χωρίς δικαιώματα εργασία (μη καταβολή επιδομάτων, άρνηση αδειών, ωράρια-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες κι όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης).

Η Κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ έχουν αποδείξει με τα κοινωφελή προγράμματα και τα voucher πώς επιδιώκουν να οικοδομήσουν τη σύγχρονη εργασία, χωρίς δικαιώματα, περίθαλψη, δικαίωμα στην ξεκούραση, με εξουθενωτικά ωράρια και τη μαύρη εργασία να καλπάζει. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται από το Σεπτέμβρη, σε διάλογο με την τρόικα και τους εταίρους, το αποδεικνύει.

Η απάντησή μας είναι ότι την ευθύνη που μας πετούν για την ανεργία μας, θα τους την επιστρέψουμε και δε θα γίνουμε η γενιά της κρίσης και της υποταγής που θα πληρώσει το χρέος του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Δε θα απολογηθούμε για τις πολιτικές οικονομικού στραγγαλισμού και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Άνεργοι κι επισφαλώς εργαζόμενοι ενωμένοι υψώνουμε τείχος στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την Κυβέρνηση που κάθε μέρα μας εξαναγκάζει στην ωμή επιβίωση και την περιπλάνηση.

Μπλοκάρουμε το νέο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ και το ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ που μας ετοιμάζουν! Δίνουμε δυναμικό παρόν σ’ όλες τις παρεμβάσεις στους κατά τόπους ΟΑΕΔ της κάθε πόλης!".