Γυναίκα: Εργασία ή οικογένεια;

Από το Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας εστάλη το εξής κείμενο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας:

Ήταν 8 Μαρτίου το 1857 όταν στην Νέα Υόρκη πλήθος εργατριών κλωστουφαντουργίας διαμαρτυρήθηκε ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στους χαμηλούς μισθούς.....δύο χρόνια μετά οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909 γιόρτασε για πρώτη φορά την Ημέρα της Γυναίκας και καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η οποία δυστυχώς στις μέρες μας έχει χάσει την αρχική της υπόσταση μετατρέποντας την Ημέρα αυτή ως μέρα γλεντιού και διασκέδασης του <<ωραίου Φύλου>>.

Η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών πρέπει να παραμείνει ισχυρή αν λάβει κανείς υπ όψη του πως η ανισότητα και οι διακρίσεις σε πολλές χώρες θεωρούνται εως σήμερα φυσιολογικές και <<κοινωνικά αποδεκτές>>.........

Στο σύνολο τους οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα ανεργίας, καταλαμβάνουν κατώτερες επαγγελματικές θέσεις, επιλέγουν παραδοσιακά <<γυναικεία>> επαγγέλματα, απασχολούνται περισσότερο σε θέσεις μερικής απασχόλησης και κυρίως αμοίβονται λιγότερο σε σχέση με τους άντρες.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προσδοκούν οτι οι γυναίκες είναι αυτές που θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην οικογένεια ενω οι άντρες στην αγορά εργασίας.

Το σηματικότερο απ’όλα είναι πως η πλειονότητα των γυναικών θεωρεί πως η κατάσταση αυτή είναι δίκαιη ακόμη και όταν επιθυμούν πιο προοδευτικούς ή ισότιμους οικογενειακούς ρόλους δεν μπορούν να επιβάλουν μια ανάλογη συμπεριφορά.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν οτί σε οικογένειες που εργάζονται και οι δύο γονείς, όχι μόνο τα παιδιά αναπτύσσονται καλύτερα αλλά και οι σύζυγοι λαμβάνουν περισσότερη ικανοποίηση τόσο από την εργασία όσο και απο τη ζωή τους γενικότερα, οι άνδρες νιώθουν λιγότερη πίεση για τα οικονομικά και συμμετέχουν περισσότερο στην οικογενειακή ζωή ενώ οι γυναίκες είναι πιο ανεξάρτητες και έχουν ανεπτυγμένη αυτοεκτίμηση.

Τέλος, οι ισότιμες σχέσεις του ζευγαριού συνδέονται με μία πιο επιτυχημένη και ευτυχισμένη συμβίωση.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλες τις γυναίκες που υφίστανται κάθε μορφή διάκρισης, ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού παρέχοντας δωρεάν Ψυχοκοινωνική και Νομική στήριξη.

Τηλ.επικοινωνίας: 2331065304