ΕΛΜΕ Ημαθίας: "Ποτέ ξανά γενοκτονία"

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας εξέδωσε το παρακάτω μήνυμα με αφορμή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: "Με 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο που εξοντώθηκαν από τους Οθωμανούς αρχικά και τους Κεμαλιστές Τούρκους στη συνέχεια,με την ανοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις την αρωγή των «μεγάλων δυνάμεων» της εποχής την περίοδο 1916-1923. Λεηλασίες, πυρπολήσεις χωριών, απαγχονισμοί και  εκτοπισμοί είχαν σαν αποτέλεσμα την  αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των  περιοχών του Πόντου.

Με 400.000 ξεριζωμένους που έφθασαν με καραβάνια στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδος αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία και ξεκίνησαν έναν αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους .

19 Μαΐου. Ημέρα μνήμης για κάθε γενοκτονία. Ιθαγενείς της Αμερικής και Αυστραλίας, Χριστιανικοί πληθυσμοί στην Τουρκία, Ολοκαύτωμα Εβραίων και Τσιγγάνων στη Ναζιστική Γερμανία, λοιμός της Ουκρανίας το 1933, Τούτσι στην Ρουάντα και Παλαιστίνιοι στο σύγχρονο Ισραήλ  είναι μόνο μερικά από τα μαύρα στίγματα στη μνήμη της ανθρωπότητας στην διάρκεια του 20ου αιώνα.

Τα δάκρια δεν στεγνώνουν
Οι ευχές δεν αρκούν
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ".