Logo

Έως 20 Σεπτεμβρίου η ρύθμιση για τους 83 χιλιάδες οικιστές του ΟΕΚ

Με τις νέες ρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν για τους οικιστές των εργατικών κατοικιών, μέσα στο μήνα, ολοκληρώνεται το πλέγμα των παρεμβάσεων που ξεκίνησε να υλοποιείται πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, για την ανακούφιση δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών και οικιστών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Στο θέμα αναφέρθηκε τη Δευτέρα, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο γγ Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Ο κ.Νεφελούδης συνοδεύει τα τελευταία 24ωρα την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτισόγλου στη ΔΕΘ και, με την αφορμή αυτή, συμμετείχε σε σχετική συνάντηση για τον πρώην ΟΕΚ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 του μηνός στην Ευκαρπία.

Ο κ. Νεφελούδης, αναφερόμενος από τη συμπρωτεύουσα στους 83 χιλιάδες οικιστές των Εργατικών Κατοικιών σε όλη τη χώρα, εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου να προχωρήσει στη οριστική λύση και του δικού τους προβλήματος, με μέτρα ανακούφισης παρόμοια με αυτά που έχουν ήδη ληφθεί για άλλους δανειολήπτες του ΟΕΚ.

Υπενθύμισε πως το θέμα είχε τεθεί στην ίδια συνάντηση προ ενός έτους στην Ευκαρπία και ανακοίνωσε ότι, από την πλευρά του υπουργείου, μετά την επεξεργασία της όλης υπόθεσης, η υπόσχεση που είχε δοθεί από το 2016, υλοποιήθηκε με την έκδοση δύο νέων υπουργικών αποφάσεων. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει και η διαδικασία για την υλοποίηση των μέτρων που ελήφθησαν.

Συγκεκριμένα, όπως εκτίμησε ο κ. Νεφελούδης, έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχει αναρτηθεί στο site του ΟΑΕΔ η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα γίνεται η αίτηση για την υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Νεφελούδης τόνισε μειώθηκε η τιμή κτήσης, από τα 438 ευρώ/τμ που ήταν κατά μέσο όρο στην Ευκαρπία, θα είναι τα 304 ευρώ/τμ, μια ενιαία τιμή με ισχύ για ολόκληρη τη χώρα.

Πλέον, ο μέσος πανελλαδικός όρος της τιμής κτήσης και των δανείων που είχαν δοθεί από τον πρώην ΟΕΚ, είναι πολύ χαμηλότερος από τα 735 ευρώ/τμ του υφιστάμενου πανελλαδικού μέσου όρου, ώστε να ωφεληθούν από την μεγάλη αυτή ελάφρυνση όλοι οι δικαιούχοι του πρώην ΟΕΚ.
«Καθιερώσαμε μία σειρά από πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις εκπτώσεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οφειλών σε πολύτεκνους, συνταξιούχους, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά. ενώ, όσον αφορά περιπτώσεις ανθρώπων που ήταν μέχρι σήμερα συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων, ωφελούνται πλήρως από τις νέες ρυθμίσεις και μπορεί να υπάρξει και επιστροφή χρημάτων, με βάση την νέα τιμή κτήσης, με σχετική διαδικασία που έχει θεσπιστεί» όπως ανέφερε ο κ. Νεφελούδης.

Με την πλατφόρμα που θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία, θα μπορεί ο καθένας να κάνει την αίτηση υπαγωγής και να ρυθμίζεται πολύ εύκολα το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης του.

«Περάσαμε ένα τετράμηνο περίπου από τότε που αρχίσαμε να υλοποιούμε πρακτικά αυτή την υπόθεση, συναντήσαμε πάρα πολλές δυσκολίες από έναν σκληρό γραφειοκρατικό μηχανισμό συνηθισμένο σε άλλους ρυθμούς. Κάναμε μία πολύ μεγάλη μάχη για να μπορέσει αυτό να μπει μπροστά, η μάχη συνεχίζεται γιατί έχουμε προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πια της έκδοσης του παραχωρητηρίου σε όσους δεν έχουν», σημείωσε ο κ. Νεφαλούδης.

Για την οριστική έκδοση των παραχωρητηρίων, πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις αυθαιρεσίες που έχουν διαπιστωθεί και θα πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή τοπογραφικές αποτυπώσεις για τους 156 οικισμούς εργατικής κατοικίας σε όλη την χώρα.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb