38 χρόνια μετά τον "μαύρο" Νοέμβρη του 1979

Τριάντα οκτώ χρόνια πέρασαν από τον "μαύρο Νοέμβρη" του 1979 και η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών ξυπνά μνήμες από τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Το νερό που κατέβασε η Τάφρος 66 ήρθε να μας θυμίσει την αγωνία που έζησαν οι κάτοικοι των παραποτάμιων χωριών της Ημαθίας και την τραγωδία που ακολούθησε με την πλημμύρα στο Λιποχώρι Πέλλας.

Σαν και τώρα, τον Νοέμβρη του 1979, για μια εβδομάδα είχαμε έντονες βροχοπτώσεις. Η άνοδος της στάθμης στο φράγμα του Άγρα που υπάρχει πάνω από την πόλη της Έδεσσας ανέβηκε επικίνδυνα και ανάγκασε τις αρχές ν΄ ανοίξουν τα θύροφράγματά του για να μην πλημμυρίσει η πόλη της Έδεσσας. Το αποτέλεσμα ήταν ο μεγάλος όγκος νερού, πάνω από 200.000 τόνους υδάτων, να συσσωρευτεί στην τάφρο 66.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει το ανάχωμα στο ύψος του Λιποχωρίου και μέσα από δύο χαράδρες που δημιούργησε να κατακλείσει με τα ορμητικά νερά του το χωριό (3 νεκροί), τον κάμπο και τα γύρω χωριά. Αντί του Λιποχωρίου, θα μπορούσε να είναι ένα από τα χωριά της Ημαθίας (Ειρηνούπολη, Λυκογιάννη, Νικομήδεια, Κουλούρα).

Πολύ νερό έχει συσσωρευτεί και αυτές τις ημέρες στην Τάφρο 66. Ας ελπίσουμε να αντέξουν τα αναχώματα και να ανοίξει γρήγορα ο καιρός για να μην βιώσουμε ξανά τέτοια τραγωδία.