Βιολογικές τροφές για γεύση και υγεία

Ποιος είναι ο λόγος που ο κόσμος στρέφεται, πλέον, στα βιολογικά προϊόντα; Είναι θέμα οικολογικής συνείδησης ή υγείας; Μήπως απλά είναι περισσότερο γευστικά; Ή όλα μαζί; Η πιο πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεντ υποστηρίζει ότι κάποτε οι καταναλωτές άρχισαν να σκέφτονται οικολογικά όταν αποφάσισαν να κάνουν στροφή προς τις οργανικές τροφές, στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι οι λόγοι ήταν περισσότερο ταπεινοί.

Η οικολογία μπορεί κάποτε να ήταν «μόδα», όμως πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι καταναλωτές αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα απλά επειδή κατάλαβαν ότι είναι περισσότερο γευστικά και υγιεινά, έστω κι αν μερικές φορές οι τιμές τους είναι λίγο πιο ακριβές. Η έρευνα με τίτλο «The Organic Food Premium: A Local Assessment in the UK» μπορεί να περιορίστηκε σε δείγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο οι ερευνητές κατέληξαν σε συμπεράσματα παγκόσμιας κλίμακας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν, πλέον, βιολογικά προϊόντα με γνώμονα την καλή γεύση τους και τις ευεργετικές επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως τουλάχιστον αποκαλύφθηκε από τη σύγκριση των προτιμήσεων 104 καταναλωτών στο Καντέρμπουρι. Παρότι οι αγοραστές οργανικών τροφών συχνά ανέφεραν ότι σκέφτονται τα περιβαλλοντολογικά οφέλη και τις ευεργετικές επιπτώσεις για την πανίδα που προκύπτουν από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, στο τέλος η υγεία τους αποτέλεσε το βασικό κριτήριο επιλογής.

Σύμφωνα με την συγγραφέα της αναφοράς, Dr. Adelina Gschwandtner, υπάρχει εξήγηση: «Ονομάζεται «κοινωνική αποδοχή». Οι καταναλωτές θέλουν να νιώθουν ότι γίνονται αποδεκτοί από τον περίγυρο με μία απάντηση που ικανοποιεί το κοινό αίσθημα, γι’ αυτό αναφέρουν πρώτα τις οικολογικές επιπτώσεις στις απαντήσεις τους. Στην πραγματικότητα, όμως, ενδιαφέρονται πρώτα για τα οφέλη που οι ίδιοι θα αποκομίσουν από τα προϊόντα που επιλέγουν».

Το δείγμα της έρευνας είναι σχετικά μικρό, όμως η Gschwandtner επεσήμανε ότι υπάρχουν αντίστοιχες έρευνες στην Ευρώπη και τον κόσμο, που αποδεικνύουν το ίδιο: «Δεν είναι φαινόμενο που παρατηρούμε μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Το 55% των κατοίκων των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα βιολογικά αγαθά είναι πιο υγιεινά, ειδικά τα οργανικά φρούτα και λαχανικά». Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κεντ έδειξε μάλιστα ότι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 13% παραπάνω χρήματα για αυτά τα προϊόντα, ενώ ήδη οι τιμές τους είναι 9% υψηλότερες από τα «συμβατικά».

Οι πωλήσεις των βιολογικών τροφών συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ η αγορά έχει τζίρο 43 δις δολαρίων, ενώ το 82% των οικογενειών αγοράζουν έστω ένα είδος βιολογικών προϊόντων. Στη Δανία οι έρευνες κατέδειξαν ότι το φετινό φθινόπωρο οι πωλήσεις οργανικών τροφών είναι, πλέον, καθημερινή ανάγκη για τα νοικοκυριά.

Τα προϊόντα αυτά έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Η χορτοφαγία υπάρχει από αιώνες, άλλωστε πασίγνωστοι άνδρες και γυναίκες όπως οι Leonardo Da Vinci, Mark Twain, Mahatma Gandhi, Paul McCartney και άλλοι ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή. Στις μέρες μας, όμως, η vegan διατροφή έχει αρχίσει να κερδίζει ακόμα περισσότερο έδαφος σε σχέση με τη χορτοφαγία για λόγους υγείας και πολλοί διάσημοι κρατούν ψηλά την σημαία του βιγκανισμού.

Ανάμεσά τους ο ηθοποιός Alec Baldwin, η τραγουδίστρια Miley Cyrus και ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Daniel Negreanu. Όλοι όσοι επέλεξαν να περάσουν στην «αντίπερα όχθη» υποστηρίζουν ότι η απόφασή τους κυριολεκτικά άλλαξε τη ζωή τους προς το καλύτερο. Πολλοί είδαν ευεργετικές επιπτώσεις, όπως διαύγεια πνεύματος, ψυχική ηρεμία και θετικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

«Όταν επέλεξα να εξαλείψω εντελώς το κρέας από τη δίαιτά μου, κατάλαβα ότι είχα περισσότερη ενέργεια κι ένιωθα καλύτερα» παραδέχεται ο Negreanu. Ο Baldwin ήταν ήδη χορτοφάγος όταν διαγνώστηκε με προδιαβήτη και αποφάσισε να γίνει vegan ελπίζοντας σε βελτίωση της υγείας του. Τα αποτελέσματα της απόφασής του ήταν συγκλονιστικά θετικά. Η διάσημη τραγουδίστρια Beyonce έγινε επίσης vegan όταν κατάλαβε ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρεί τη σιλουέτα και το δέρμα της σε άριστη κατάσταση: «Πάντα είχα καμπύλες και είμαι περήφανη γι’ αυτές. Από μικρή όμως προσπαθούσα με δίαιτες να κρατώ το σώμα μου σε καλή κατάσταση. Από την ημέρα που έγινα vegan, διατηρώ το σωστό βάρος χωρίς να μου λείπει το παραμικρό, έχω λαμπερό δέρμα και το σώμα μου είναι πιο σφριγηλό».