«Ελληνες, σηκώστε το κεφάλι ψηλά» λέει ο Βεροιώτης Σμηναγός Στράλης ενώ «βουτάει» με το F16

stralis

«Χρόνια πολλά Μακεδονία, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα. Η ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων, ευχεται σε όλους τους Ελληνες χρόνια πολλά, σηκώστε το κεφάλι ψηλά». Με αυτά τα λόγια ο σμηναγός Σωτήριος Στράλης συγκίνησε το κοινό που παρακολουθούσε την παρέλαση και την αεροπορική επίδειξη στη Θεσσαλονίκη.

Με καταγωγή από τη Βέροια, ο σμηναγός Στράλης εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1997. Το 2002, τοποθετήθηκε στην 116 ΠΜ/ 336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Η Corsair ΙΙ, ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ/ ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block 52+. Από το 2005 υπηρετεί στη 340 Μοίρα.

Πριν από ενάμιση χρόνο, ο μοίραρχός του τον πρότεινε για ένταξη στην Ομάδα «ΖΕΥΣ» κι ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του από τον επικεφαλής της, σμηναγό Γεώργιο Ανδρουλάκη, εντάχθηκε στο δυναμικό των «γητευτών των αιθέρων».

Με περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.300 είναι σε αεροσκάφη F-16 και με τον τίτλο του κορυφαίου πιλότου του ΝΑΤΟ το 2011, ο Σμηναγός Στράλης, πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», επιδόθηκε σε έναν «άγριο χορό» στους αιθέρες για περισσότερα από 12 λεπτά.

«Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος»

«Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος. Δεν ακούω αυτό που λέει ο narrator, δεν ακούω τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν ακούω τον εθνικό ύμνο, αν και ξέρω ότι παίζει. Κι αυτό είναι καλό γιατί εργάζομαι σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο, οπότε μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα και να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με τη συγκεκριμένη σειρά. Η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια έρχονται μετά την προσγείωση, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την αγάπη του κόσμου και βλέπεις ότι αυτό που κάνεις έχει ανταπόκριση» είπε ο σμηναγός Στράλης, λίγες ώρες μετά το show στη Θεσσαλονίκη.

«Ακόμα και το δευτερόλεπτο μετράει»

«Εκείνη την ώρα είναι τόσο απαιτητικά τα πράγματα, που είμαι σε ένα ήσυχο cockpit και κάνω τους ελιγμούς με τη σειρά και τον τρόπο που πρέπει να τους κάνω, χωρίς να παραβιάσω τα ελάχιστα, γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Κι όταν με το καλό τελειώνω το show, παίρνω μια βαθιά ανάσα και αρχίζω να συνειδητοποιώ τι γίνεται. Μέχρι τότε είμαι 100% εκεί» εξηγεί ο Σμηναγός.

F-16 Demo Team

Στις 7 Νοεμβρίου 2010, η ομάδα F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Έκτοτε, η Ομάδα έχει λάβει μέρος σε αρκετές επιδείξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το σημαντικό, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο σμηναγός Στράλης, είναι ότι «με αυτό τον τρόπο η Πολεμική Αεροπορία έρχεται κοντά στον κόσμο και υπάρχει μια διάδραση μεταξύ τους».