Ο απολογισμός του πανελληνίου ταυτόχρονου θηλασμού στην Βέροια (φωτορεπορτάζ)

thilasmosver

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ, διοργάνωσε τον 5ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε 57 πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Το παρόν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά έδωσε και η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Βέροιας. Η Ομάδα μας απαριθμεί 500 μέλη. Οι ομάδες του Δικτύου, αποτελούνται από μητέρες που βοηθούν άλλες μητέρες, να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, να ενημερώνονται, να έρχονται σε επαφή, να μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, να αλληλοϋποστηρίζονται, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο...

Σκοπός της εκδήλωσης - γιορτής είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.
Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης, από την νέα γενιά, εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού...

Ο κατ' οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη!

Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες

Με την εκδήλωση της 2ας Νοέμβρη 2014:

Φέραμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνοντας πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι, μα και συνάμα διακριτική!

Βοηθήσαμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλέσαμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού.

Γιορτάσαμε, γιατί η βοήθεια από μητέρα προς μητέρα αποδίδει!!!

Γιορτάσαμε, γιατί οι μητέρες ενωμένες σαν μια γροθιά, ενημερώνονται, αλληλοϋποστηρίζονται, καταφέρνουν όλο και περισσότερες το φυσικό και αυτονόητο, την θρέψη του παιδιού τους από το σώμα τους.
Φωνάξαμε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή! Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... ΕΛΕΥΘΕΡΑ κι ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!!

Φωνάξαμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014, οι θηλάζουσες μητέρες της Ημαθίας, ενώθηκαν με τις υπόλοιπες μητέρες, σε κάθε γωνιά της χώρα και συνολικά θήλασαν ταυτόχρονα πάνω από 2700 μητέρες-μέλη του πανελλήνιου δικτύου. Στις εκδηλώσεις μας παραβρέθηκαν άτομα και οικογένειες - υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού. Συμμετείχαν 35 θηλάζουσες εκ των οποίων οι 32 ενώθηκαν με μητέρες απ' ολη την Ελλάδα και θήλασαν ταυτόχρονα. Το μικρότερο παιδάκι ήταν 50 ημερών και το μεγαλύτερο 4 χρονών και είχαμε και την παρουσία 5 εγκύων. Η πόλη μας συμμετείχε για πρώτη φορά ανεπίσημα το 2011 και το 2012 δημιουργήθηκε οπότε και συμμετείχε επίσημα για πρώτη φορά. Στην πρώτη μας συνάντηση 2 μητέρες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ελιάς. 2 μητέρες θήλασαν. Μετά από δύο χρόνια δράσης της ομάδας μας ο αριθμός των θηλαζουσών πολλαπλασιάστηκε. Οι μητέρες της Βέροιας θηλάζουν!!!

Η δράση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Θηλασμού θα συμπεριληφθεί στις δράσεις της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Δράσεις στον Θηλασμό (WABA). Σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που υφίσταται η χώρα μας, οι εθελοντικές δράσεις αποτελούν φωτεινό οδηγό και δυναμώνουν τη ζωή μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την στήριξή του και φυσικά τους πολύτιμους χορηγούς – αρωγούς στην προσπάθειά μας: Το Δήμο Βέροιας, τη Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, το σαπούνι Αρκάδι, το κατάστημα παιχνιδιών Τραμπολίνο, το κομμωτήριο Ελπίδα Ελευθεριάδου, το φωτογραφείο Ασικίδου Αναστασία, το βιβλιοπωλείο Πυρινός, τις ψηφιακές εκτυπώσεις Εκτυπόραμα, την εταιρεία ειδών κομμωτηρίου Trinity, το 'Ζορμπας – Ήχος & Φως', το κατάστημα Goody's, το αρτοποιείο Χονδραντώνη, το οπωροπωλείο Ο Κήπος της Εδέμ, το κατάστημα ειδών συσκευασίας Αμπαλάζ, την Weleda και την Motherlove. Καθώς και τους δωροθέτες μας.

Ευχαριστούμε επίσης τον χορηγό επικοινωνίας μας Πληροφοριοδότη Ημαθίας.

Τέλος ένα ευχαριστώ στις μητέρες/εθελόντριες/υποστηρίκτριες: Ασικίδου Αναστασία, Κωνσταντινίδου Ευαγγελία, Παπαζήση Κική και Πλιάκα Μαρούλα.

Οι διαχειρίστριες της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Βέροιας
Νάντση Αθηνά
Δακοπούλου Γεωργία
Παπαφωτίου Αγγέλα
Σιμοπούλου Γωγώ